logo
banner

Actualiteit

Openbare raadpleging over de toekomstige uitdagingen van het waterbeleid

In het kader van de voorbereiding van het toekomstige Waterbeheerplan voor de periode 2028-2033 legt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een voorbereidend document voor het toekomstige Plan voor aan een openbare raadpleging. Om de opstelling van het toekomstige plan te verrijken, wordt u uitgenodigd om ons voor 15 november 2025 uw opmerkingen, meningen en wensen over dit voorbereidende document te bezorgen. Uw mening interesseert ons!

Meer weten >

Wandelingen 2025: op ontdekking langs de interregionale waterlopen van de Zennevallei

Wist je dat verschillende waterlopen in de Zennevallei zowel in het Brussels Gewest als in het Vlaams Gewest stromen? Ben je geïnteresseerd in de Zenne en haar bijrivieren in Brussel en Vlaanderen, en wil je deze graag eens langs beide kanten van de gewestgrens ontdekken tijdens een gegidste wandeling? Van maart tot juli 2025 biedt Coördinatie Zenne je een cyclus van zes wandeltochten en een fietstocht aan.

Meer weten >

Inhuldigingswandeling van de wandelgids 'De Woluwe, van Hof ter Musschen tot aan het Bronnenpark'

Zaterdag 21 juni 2025: Coördinatie Zenne heeft recent de wandelgids 'De Woluwe, van Hof ter Musschen tot aan het Bronnenpark' vernieuwd en herdrukt, met de samenwerking en ondersteuning van de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe en Leefmilieu Brussel. Wij nodigen u van harte uit om de vallei te komen ontdekken op de gegidste inhuldigingswandeling van deze nieuwe wandelgids, waarbij de windmolen aan Hof Ter Musschen opengesteld zal worden voor een bezoek! Elke deelnemer ontvangt bovendien een exemplaar van de wandelgids. Achteraf kunnen we, met zij die willen, nog iets gaan drinken op café om na te praten.

Meer weten >

Leefmilieu.Brussels: Secundair onderwijs begeleidingsaanbod 2025-2026

Zin om je met je leerlingen in te zetten voor een duurzame toekomst? Of neem je al heel wat initiatief voor het milieu maar wil je nog een stapje verder gaan? Leefmilieu Brussel en MOS Brussel bieden je gratis ondersteuning aan. Ontdek de begeleiding per thema en schrijf je tijdig in.

Meer weten >

Zennekrant nr. 37 | maart 2025

Ontdek de 37ste Zennekrant: special Wereldwaterdag(en)! De Zennekrant wil het Zennebekken op een gewestoverschrijdende en integrale manier benaderen, met oog voor de veelheid aan thema's die hiermee verband houden.

Meer weten >

Hier begint de zee 2025: #adopteereenputteke

DE ZEE BEDANKT JULLIE! Onze campagne 'Hier begint de zee 2025' was een succes! Tal van Brusselse organisaties, inwoners en gemeenten hebben samen meer dan 350 puttekes geadopteerd! Dankzij jullie deelname schalde de boodschap van de campagne luid en duidelijk door de Brusselse straten: 'Hier begint de zee. Niets ingooien!'. Ons rioolsysteem is namelijk geen vuilnisbak en het afval dat erin terecht komt, eindigt vaak in onze waterlopen – en dus in de zee. Alle afval dat niet in een putteke belandt zien we daarom als een kleine overwinning. Jullie kunnen alle kunstwerken en geadopteerde puttekes terugvinden op onze campagnewebsite.

Meer weten >

De Staat van het Leefmilieu editie 2024: het leefmilieu in Brussel onder een vergrootglas

De nieuwe editie van het Verslag over de Staat van het Leefmilieu geeft een overzicht van de belangrijkste elementen van de milieusituatie en de evolutie ervan in het Brussels Gewest. Een geïllustreerde versie bevat ook een selectie van gegevens in geanimeerde vorm.

Meer weten >

Applicatie BruWater

Ontdek de applicatie BruWater van Leefmilieu Brussel voor het raadplegen van de oppervlakte- en grondwatergegevens van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer weten >

Dossier 'Brusselse bronnen'

Brusselse bronnen hun verdiende plaats teruggeven in ons collectief erfgoed!
Vroeger had elk Brussels dorpje een bron die aan zijn patroonheilige was opgedragen. Vandaag zijn een deel van deze bronnen verdwenen, weinig bekend, of soms zelfs verwaarloosd. In Brussel wil een samenwerkingsproject deze bronnen identificeren en beter bekend maken om zo hun verdiende plaats terug te geven in ons collectief erfgoed.

Meer weten >