logo
banner

In de kijker

Vacature stafmedewerker

Coördinatie Zenne-Coordination Senne vzw/asbl zoekt een stafmedewerker M/V/X.
Meer info >

Vacature lesgever

Coördinatie Zenne-Coordination Senne vzw/asbl zoekt een lesgever M/V/X.
Meer info >

Word gids

Deel je graag een boeiend verhaal en ben je zelf leergierig? Word gids bij Coördinatie Zenne! Contacteer ons >

Blijf op de hoogte

Blijf je graag op de hoogte van onze activiteiten en ontvang je graag de Zennekrant, meld je dan aan voor onze mailinglijst. Inschrijven >

Actualiteit

Sint-Joostplein herbront!

Vzw Herbronnen.ressources brengt de Pacific-bron weer boven! Op 7 en 8 oktober 2023 komt de bron, die in de kelder van Résidence Pacific ontspringt en naar de riolering wordt gepompt, voor het eerst in 55 jaar weer aan de oppervlakte. Ze zal een kleine vijver vormen op het Sint-Joostplein, met bomen, zitplekken, waterinstallaties… Kom langs om pootje te baden, een glas thee te drinken, en mee te praten over wat je kan doen met 43.200 liter bronwater per dag.

Meer weten >

Wandelingen 2023:
op ontdekking langs de waterlopen van de Zennevallei in Brussel en Vlaanderen

Wist je dat meerdere waterlopen uit het Brusselse Gewest ook door het Vlaamse Gewest stromen? Ben je geïnteresseerd in de Zenne en haar zijrivieren in en om Brussel en wil je er tijdens een wandeling langs het water meer over leren? Van mei tot november 2023 stellen we je een programma voor van gegidste wandelingen.

Eerstvolgende wandeling: zaterdag 14 oktober 2023 - wandeling langs de Neerpedebeek in Anderlecht en Sint-Anna-Pede.

Meer info en inschrijven >

Begeleide bezoeken: op zoek naar biodiversiteit langs het kanaal en de Zenne in Brussel

In september en oktober 2023 nemen gidsen van partners van het project ‘Kanaal, ecologische corridor’ u mee op ontdekking van de specifieke biodiversiteit van het kanaal en de Zenne. Op het programma: 2 boottochten en 2 gegidste wandelingen.

Meer weten >

Milieueducatieve boottochten 'Brussel langs het water ontdekken' 2023

Van 4 tot 24 oktober 2023 organiseert Coördinatie Zenne opnieuw de milieueducatieve rondvaarten op het 'Zennekanaal' in Brussel. Deze tochten laten leerlingen op een originele manier kennismaken met de thema’s water en waterlopen. Actief waarnemen, beleven en zelf onderzoeken vormen de basis van het programma dat uit 3 ateliers van elk 45 minuten bestaat.

Meer info en inschrijven >

SAVE THE DATE! Overstromingen in de Zennevallei - Interregionale ontmoeting

Op dinsdag 7 november: terreinbezoeken in de voormiddag en op dinsdag 21 november 2023: informatienamiddag in het Theater van het Gymnasium van Tubeke. Meer informatie en inschrijven volgt later!

Meer weten >

Derde Zenneterras bij speelbos zorgt voor unieke belevingsplek in Halle

De Zenne is onlosmakelijk verbonden met Halle. Maar ze wordt bijna overal verscholen achter een hek of haag. Met de bouw van de Zenneterrassen maakt de Vlaamse Milieumaatschappij, samen met de stad Halle en het strategisch project Zennevallei, van de Zenne een waterloop die zich niet langer verstopt in de stad. Aan de oude Molensite in Eizingen vind je voortaan naast een prachtig Zenneterras ook een avontuurlijk speelbos. Met deze 3 unieke belevingsplekken brengen we samen de Zenne dichter bij de Hallenaar en bij alle waterliefhebbers.

Meer weten >

Zennekrant nr. 31 | juli 2023

Ontdek de 31ste Zennekrant! De Zennekrant wil het Zennebekken op een gewestoverschrijdende en integrale manier benaderen, met oog voor de veelheid aan thema's die hiermee verband houden.

Meer weten >

Brusselse Waterdagen 2023

Van zondag 19 tot zondag 26 maart 2023 waren het Brusselse Waterdagen: het blauwe patrimonium van de hoofdstad een week lang in de kijker en Brusselaars konden ‘Brussel langs het water’ herontdekken! 

Fotoselectie >

Zennekrant nr. 30 | maart 2023

Ontdek de 30ste Zennekrant! De Zennekrant wil het Zennebekken op een gewestoverschrijdende en integrale manier benaderen, met oog voor de veelheid aan thema's die hiermee verband houden.

Meer weten >

Sensibiliseringscampagne 'Hier begint de zee - Ici commence la mer' 2023

Waarom ‘Hier begint de zee’ in Brussel...? Omdat alles wat in de riolering terecht komt, ook via de waterlopen en het kanaal in de zee terecht kan komen!

Meer weten >

Verslag over de staat van de natuur in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Hoe gaat het met de natuur in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en hoe evolueert ze? Fauna, flora en ecosystemen staan in stedelijke gebieden onder druk en dat op verschillende manieren. Er is met name de dreiging van habitatverlies door verstedelijking, de klimaatveranderingen, invasieve uitheemse soorten, kunstmatige verlichting ‘s nachts, enz. De natuur in de stad is echter belangrijk omdat ze in hoge mate bijdraagt aan de levenskwaliteit van de stadsbewoners. Regelmatig een stand van zaken opmaken is dus nodig om de behoeften inzake natuurbescherming te beoordelen en het overheidsbeleid te sturen.
Het Verslag over de staat van de natuur in 2022 van Leefmilieu Brussel is verdeeld in enerzijds een samenvattend document met de belangrijkste trends en kerncijfers, en anderzijds een reeks van gedetailleerde informatiefiches die toegankelijk zijn via links in dat samenvattende document.

Meer weten >

Hoe overstromingen voorkomen?

Onweer en verstedelijking gaan nooit goed samen. Regen kunnen we niet tegenhouden. Maar er zijn een aantal goede praktijken om de schade te beperken. Leefmilieu Brussel deelt ze met jou.

Meer weten >

Applicatie BruWater

Ontdek de applicatie BruWater van Leefmilieu Brussel voor het raadplegen van de oppervlakte- en grondwatergegevens van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer weten >

Brussel verdient gezonde waterlopen vol natuur en biodiversiteit!

Dat vragen Canal it up, Coördinatie Zenne en andere organisaties in een open brief aan Minister van Leefmilieu Alain Maron en Minister-President Rudi Vervoort. Het lozen van rioolwater in de Zenne en het kanaal moet stopgezet worden. Het volgende Waterbeheerplan 2022-2027 moet het mogelijk maken in 2027 te voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water. Hiervoor zijn meer ambitie en middelen nodig dan vandaag aan de dag gelegd worden.

Meer weten >

Dossier 'Brusselse bronnen'

Brusselse bronnen hun verdiende plaats teruggeven in ons collectief bewustzijn!
Vroeger had elk Brussels dorpje een bron die aan zijn patroonheilige was opgedragen. Vandaag zijn een deel van deze bronnen verdwenen, weinig bekend, of soms zelfs verwaarloosd. In Brussel wil een samenwerkingsproject deze bronnen identificeren en beter bekend maken om zo hun verdiende plaats terug te geven in ons collectief erfgoed.

Meer weten >