logo
banner

In de kijker

Vacature

Coördinatie Zenne-Coordination Senne vzw/asbl zoekt een lesgever (NL/FR). Meer info >

Blijf op de hoogte

Blijf je graag op de hoogte van onze activiteiten en ontvang je graag de Zennekrant, meld je dan aan voor onze mailinglijst. Inschrijven >

Word gids of lesgever

Deel je graag een boeiend verhaal en ben je zelf leergierig? Word gids of lesgever bij Coördinatie Zenne! Contacteer ons >

fb-volg-ons.png (5,374 bytes)


Actualiteit

De Pedevallei in Anderlecht

Dinsdag 25 september 2018: voordeur van het zogenaamde 'Pajottenland', de Pedevallei is het onderwerp van dynamische en valoriserende projecten zowel op landschappelijk en landbouwniveau als op het vlak van biodiversiteit en waterkwaliteit van haar beek. Om dit initiatief te ondersteunen en om de wandelaars deze vallei te laten ontdekken, heeft Coördinatie Zenne een wandelgids uitgegeven 'De Pedevallei in Anderlecht' met de samenwerking en ondersteuning van de gemeente Anderlecht, Leefmilieu Brussel, het Groen en blauw huis en naturalisten.
Wij nodigen u van harte uit op de gegidste inhuldigingswandeling van deze nieuwe wandelgids en op de daaropvolgende drink. Dankzij de wandeling ontdekt u deze prachtige vallei, maar krijgt u ook de gelegenheid om met personen, verenigingen en publieke actoren te spreken die actief zijn rond het hervaloriseren van de waterloop en zijn omgeving.

Meer weten >

Kom de waterkwaliteit van onze Brusselse waterlopen meten!

De waterkwaliteit is een essentiële factor voor de ontwikkeling van het leven in en langs de waterlopen. Het heeft ook een rechtstreekse impact op onze gezondheid en levenskwaliteit. Bijgevolg stellen wij ons de vraag wat de waterkwaliteit is van de waterlopen in een stad als Brussel.
Volgende datum: woensdag 26 september 2018!

Meer weten >

Brusselse bronnen: deel 5 - de 'Minneborre'

Dinsdag 23 oktober 2018: voor onze vijfde 'terug naar de bron'-wandeling nodigen wij u uit in het Josaphatpark om de ‘Minneborre’ te ontdekken, langs de vijvers te wandelen en kennis te maken met de projecten van gemeente Schaarbeek over het waterbeheer van het park.

Meer weten >

Milieueducatieve boottochten 'Brussel langs het water ontdekken'

Van 8 tot 28 oktober 2018 organiseert Coördinatie Zenne opnieuw de milieueducatieve rondvaarten op het 'Zennekanaal' in Brussel. Deze tochten laten leerlingen op een originele manier kennismaken met de thema’s water en waterlopen. Actief waarnemen, beleven en zelf onderzoeken vormen de basis van het programma dat uit 3 ateliers van elk 45 minuten bestaat.

Meer info en inschrijven >

31/07/2018: artikel Bruzz: 'Burgers maken de stad: de strijd voor proper water'

Proper water in onze rivieren, schone lucht rond onze scholen en fietspaden langs de rijbaan. In Brussel nemen burgers het heft in eigen handen om een betere stad te creëren. Wie zijn de mensen die de stad vormgegeven, en wat beweegt hen? Vandaag: twee spilfiguren binnen de Coördinatie Zenne, een vzw die ijvert voor schoon water in de Brusselse rivieren.

Lees meer >

Voor scholen: milieueducatie over de Brusselse waterlopen!

Milieueducatieve boottochten 'Brussel langs het water ontdekken', educatieve wandelingen langs Brusselse waterlopen, waterkwaliteit meten van een waterloop dichtbij de school,...

Download de folder >

Coördinatie Zenne is op facebook!
Zennekrant nr. 22 - editie juni 2018

De Zennekrant wil het Zennebekken op een gewestoverschrijdende en integrale manier benaderen, met oog voor de veelheid aan thema's die hiermee verband houden.

Lees de Zennekrant nr. 22 >

Ga op ontdekking van de waterlopen in de Zennevallei

De wandelgidsen zijn online beschikbaar, sommige in papieren versie, om u op ontdekking van de waterlopen van de Zennevallei te laten gaan. Deze wandelingen kunnen voor groepen ook gegidst worden.

Meer weten >

Educatieve wandelingen langs Brussels water

Coördinatie Zenne nodigt u uit voor een interessante én boeiende ontdekkingstocht naar het 'Water in Brussel'! Misschien nam u al deel aan één van onze milieueducatieve boottochten op het kanaal? Weet u dat er ook educatieve wandelingen zijn langs de waterloop in de buurt van uw school?

Meer weten >

Hoe meten we de waterkwaliteit?

We ontdekken op basis van verschillende experimenten hoe het gesteld is met de waterkwaliteit. Door observatie van de omgeving, door analyse van enkele fysicochemische parameters (troebelheid, temperatuur, opgeloste zuurstof, zuurtegraad en nutriënten), door macro-invertebraten te zoeken en aan de hand van deze diertjes de Belgische Biotische Index te bepalen, kunnen we beoordelen of het watersysteem een ‘goede waterkwaliteit’ heeft. We nemen samen een Brusselse waterloop dicht bij onze school onder de loep!

Meer weten >

Gids 'Water in Brussel'

Ter gelegenheid van de Brusselse waterdagen, wordt de gids ‘Water in Brussel’ uitgegeven.
In de gids ‘Water in Brussel’ vindt u niet alleen een schat aan informatie over het water en de geschiedenis van het water in Brussel, maar ook een overzicht van de vele organisaties die educatieve activiteiten aanbieden over de thema’s water, waterlopen en natte natuur. De gids is op vraag verkrijgbaar bij Leefmilieu Brussel (T. 02 775 75 75).

Download de gids >