logo
banner

Activiteiten op aanvraag

No Time to Waste Water

foto Onderzoek de waterkwaliteit van de waterloop in jouw buurt

Een goede waterkwaliteit is niet alleen essentieel voor de ontwikkeling van het leven in en langs de waterloop maar heeft ook een rechtstreekse impact op onze gezondheid en levenskwaliteit. Om te weten hoe het gesteld is met de waterkwaliteit van de waterloop in jouw buurt nodigt Coördinatie Zenne vzw je uit voor een terreinonderzoek met:

  • observatie van de omgeving
  • analyse van enkele fysicochemische parameters
    (troebelheid, temperatuur, opgeloste zuurstof, zuurtegraad en nutriënten)
  • determineren van macro-invertebraten
    (ongewervelde diertjes die je met het blote oog kan waarnemen)
  • analyse van de hydromorfologie of de opbouw van de waterloop en haar omgeving
    met behulp van beoordelingskaarten

Alle resultaten worden verzameld op een interactieve kaart die door iedereen vrij raadpleegbaar is. Zo help je mee aan het in beeld brengen van de toestand van onze waterlopen.

Inschrijven voor 'No time to waste water': klik hier.

Met de steun van het project Make Europe Sustainable for All
Geleide wandelingen langs de waterlopen in de Zennevallei

foto Heb je interesse voor de verhalen en anekdotes over de rivieren in het Zennebekken? Je wil er meer over weten? Coördinatie Zenne en Grenzeloze Schelde bieden gegidste wandelingen aan (+/- 2u) langs de Zenne en haar zijrivieren en -beken in Wallonië, Vlaanderen en Brussel.

Een gids neemt je mee op ontdekking langs de waterlopen in het Zennebekken en legt uit waarom ze belangrijk voor ons zijn. Natuur, waterbeheer en geschiedenis zijn voorbeelden van thema’s die deze activiteit kleuren.

De wandelingen worden mits reservatie het jaar rond georganiseerd voor groepen van 25 personen per gids.

U kan ook op eigen houtje op ontdekking gaan met behulp van een wandelgids. Deze gidsen zijn te koop in ons documentatiecentrum rond water en de Zennevallei (Akenkaai 2 bis - 1000 Brussel). De wandelgidsen kosten 0,50 euro per wandeling, maar kunnen ook hier gratis gedownload worden in pdf-formaat.

Inschrijven voor een wandeling: klik hier.


Bezoek het waterzuiveringsstation Brussel-Noord

foto De rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van Brussel-Noord werd in maart 2008 officieel ingehuldigd en wordt uitgebaat door de vennootschap Aquiris (concessiehouder). De RWZI behandelt het afvalwater van 1,1 miljoen inwoner-equivalenten (84% komende uit het Brussels Gewest, de rest uit Vlaanderen). Op deze manier wordt - op enkele wijken na - al het Brusselse afvalwater, en zelfs een deel afkomstig van de naburige Vlaamse gemeenten, gezuiverd alvorens het in de Zenne wordt gestort.

De RWZI bevindt zich op de oever van het Zeekanaal Brussel-Schelde, ter hoogte van de Budabrug (tussen de Vilvoordselaan en het Zeekanaal) op een vroegere industriële site die doorkruist wordt door de Zenne.

De zuiveringsprocessen zijn complex, maar worden op een duidelijke en didactische manier voorgesteld en uitgelegd door een gids van Coördinatie Zenne.

Doelpubliek: groepen van 10 tot 25 personen, scholieren vanaf 12 jaar
Plaats: RWZI Brussel-Noord / Aquiris - Vilvoordselaan 450, 1130 Brussel
Wanneer: het hele jaar door op aanvraag, enkel op dinsdagen en donderdagen
Aquiris - Vilvoordselaan 450 - 1130 Brussel
Tel: +32 (0)2 243 96 60 - www.aquiris.be


Inschrijven voor een bezoek: klik hier.