Verslagen en foto's 2018
Milieueducatieve boottochten 'Brussel langs het water ontdekken'
Van 8 tot 26 oktober 2018 organiseerde Coördinatie Zenne opnieuw de milieueducatieve rondvaarten op het 'Zennekanaal' in Brussel.
Deze tochten laten leerlingen op een originele manier kennismaken met de thema’s water en waterlopen. Actief waarnemen, beleven en zelf onderzoeken vormen de basis van het programma dat uit 3 ateliers van elk 45 minuten bestaat.
Brusselse bronnen: deel 5 - de 'Minneborre'
Dinsdag 23 oktober 2018: voor onze vijfde 'terug naar de bron'-wandeling nodigen wij u uit in het Josaphatpark om de ‘Minneborre’ te ontdekken, langs de vijvers te wandelen en kennis te maken met de projecten van gemeente Schaarbeek over het waterbeheer van het park.
Dag van de trage weg: de Woluwe uitzonderlijk toegankelijk in het domein Hertoginnedal
&
intergewestelijke fietstocht
langs de Woluwe
Zondag 21 oktober 2018: ter gelegenheid van de dag van de trage weg, die de fiets- en voetwegen wil opwaarderen en het gebruik ervan willen promoten, organiseerde Coördinatie Zenne twee activiteiten:
- een wandeling langs de Woluwe via het Woluwepad in het domein van Hertoginnedal. Langs deze kleine weg, altijd gesloten voor het publiek, wandelden we van Oudergem naar Sint-Pieters-Woluwe en ontdekten zo één van de mooiste riviertjes van Brussel: de Woluwe.
- een intergewestelijke fietstocht langs de Woluwe van de bronnen in Watermaal-Bosvoorde tot in Zaventem (10km). Met uitzonderlijke toegang tot de Woluwe in het domein van Hertoginnedal en langs het nieuwe Woluwepad.
- Uitnodiging 'De Woluwe uitzonderlijk toegankelijk in het domein van Hertoginnedal' >>
- Uitnodiging 'Intergewestelijke fietstocht langs de Woluwe' >>
- Link naar de open brief waarin toegang wordt gevraagd naar de Woluwe in het domein van Hertoginnedal >>
- Foto's >>
De Pedevallei in Anderlecht: inhuldiging wandelgids
Dinsdag 25 september 2018: voordeur van het zogenaamde 'Pajottenland', de Pedevallei is het onderwerp van dynamische en valoriserende projecten zowel op landschappelijk en landbouwniveau als op het vlak van biodiversiteit en waterkwaliteit van haar beek.
Om dit initiatief te ondersteunen en om de wandelaars deze vallei te laten ontdekken, heeft Coördinatie Zenne een wandelgids uitgegeven 'De Pedevallei in Anderlecht' met de samenwerking en ondersteuning van de gemeente Anderlecht, Leefmilieu Brussel, het Groen en blauw huis en naturalisten.
Wij nodigden u van harte uit op de gegidste inhuldigingswandeling van deze nieuwe wandelgids en op de daaropvolgende drink. Dankzij de wandeling ontdekte u deze prachtige vallei, maar kreeg u ook de gelegenheid om met personen, verenigingen en publieke actoren te spreken die actief zijn rond het hervaloriseren van de waterloop en zijn omgeving.
De Woluwe: inhuldiging wandelgids
Zondag 16 september 2018: Coördinatie Zenne heeft in samenwerking met de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe een nieuwe wandelgids uitgegeven van een wandeling langs de Woluwe, van het Bronnenpark naar het Hof ter Musschen. Ter gelegenheid van de Erfgoeddagen wordt er op zondag 16 september om 14uur een inaugurele wandeling georganiseerd.
Hoewel haar vallei erg verstedelijkt is, stroomt de Woluwe nog grotendeels in open lucht, door heel wat groene gebieden die bewaard zijn gebleven en waarvan sommige zelfs het Natura 2000-statuut hebben vanwege de fauna en flora die erin voorkomen. De Woluwe is uw gids op deze wandeling in Sint-Lambrechts-Woluwe die door verschillende parken, natuurreservaten, bossen en voormalige landelijke gebieden leidt maar die u ook laat kennismaken met een aantal opmerkelijke gebouwen. Onderweg kan u met eigen ogen zien welke concrete projecten de voorbije jaren werden uitgevoerd, zoals het openleggen van de rivier, ingrepen om regenwater beter op te vangen en verschillende restauratiewerkzaamheden. Allemaal dragen ze bij tot een herwaardering van deze uitzonderlijke uithoek van Brussel.
Brusselse bronnen: deel 4 - Rood-Klooster
Dinsdag 28 augustus 2018: voor onze vierde 'terug naar de bron'-wandeling hebben we geopteerd voor Rood-Klooster en omgeving.
Kom de waterkwaliteit van onze Brusselse waterlopen meten
De waterkwaliteit is een essentiële factor voor de ontwikkeling van het leven in en langs de waterlopen. Het heeft ook een rechtstreekse impact op onze gezondheid en levenskwaliteit. Bijgevolg stellen wij ons de vraag wat de waterkwaliteit is van de waterlopen in een stad als Brussel.
Coördinatie Zenne nodigt je uit om op verschillende data de waterkwaliteit te meten van de waterloop die in jouw buurt stroomt door observatie van de omgeving, analyse van enkele fysicochemische parameters en het identificeren van macro-invertebraten. De bekomen resultaten zullen toelaten om een idee te krijgen van de huidige waterkwaliteit, de eventuele oorzaken van vervuiling te onderzoeken en de getroffen maatregelen voor een ‘goede ecologische staat’ te bespreken.
Uitnodiging en praktische info >>
------------------------------
Woensdag 19 SEPTEMBER 2018 - De Zenne in Anderlecht
Locatie: sluis van Anderlecht, Aakaai.
Dinsdag 10 JULI 2018 - De Vogelzangbeek in Anderlecht
Waterkwaliteitmeting met de medewerking van CCN Vogelzang CBN.
Locatie: kruising tussen de Mijlenmeersstraat en de Vogelenzangstraat (parking Erasmus Hospitaal).
- Verslag >>
- Vleze - Vogelzangbeek 1ste RAPPORT - Voorstel van monsterneming en analyses
oppervlaktewater, biotische index en sedimenten 2015 / 2016 >> - Foto's >>
Woensdag 20 JUNI 2018 - De Woluwe in Sint-Lambrechts-Woluwe
Waterkwaliteitmeting met de medewerking van CEBE.
Locatie: Veldkapellaan (ter hoogte van de school Singelijn).
De gierzwaluwen van de Mellaertsvijvers
Woensdag 4 juli 2018: de gierzwaluw is dat boogvormige pluimdiertje dat we zien vliegen wanneer we omhoog kijken.
De hoge tonen van z’n vrolijk gefluit trekken de aandacht van ieder die het horen wil. Heb jij hem al gezien of gehoord?
In het kader van het internationaal festival ‘Swifts & Fun’: afspraak aan de Mellaerts vijvers om te genieten van hun luchtballet boven het water.
Martine ‘the Swift Lady’ zal haar passie voor deze vogel met ons delen bij een lekker ijsje of een aperitief in de cafetaria aan de waterfietsen. We profiteren er ook van de gelegenheid om het leven langs het water te observeren.
19.30u: afspraak aan de cafetaria bij de waterfietsen van de Mellaertsvijvers (Vorstlaan 275bis - achter de Brasserie Etangs Mellaerts).
Reservatie is niet nodig, maar u kan ons op de hoogte brengen van uw komst.
Toegankelijkheid van de Woluwe aan het Hertoginnedal
Woensdag 4 juli 2018 om 9u: kom samen met de ondertekenaars van de open brief die de publieke toegankelijkheid van de Woluwe in Hertoginnedal vragen en steun dit initiatief. Aan de hand van een kort bezoek zal verduidelijkt worden wat het voorstel inhoudt op het terrein. Daarna zullen we de ondertekende brief symbolisch in de brievenbus van Hertoginnedal deponeren om 9.30u.
Het symbolisch deponeren van de open brief voor de toegankelijkheid van de Woluwe op het domein Hertoginnedal was zeer aangenaam en constructief. Natuur- en milieuverenigingen, wijkcomités, historische kring en stadsbeweging, samen met burgers, verkozenen en pers hebben op het terrein kunnen zien hoe eenvoudig dit voorstel zou kunnen gerealiseerd worden én de talrijke voordelen ervan.
- Link naar de open brief >>
- Event op facebook >>
- Foto's >>
- Foto’s van de Woluwe, van bron tot monding >>
- Video L'Avenir >>
- Artikel RTBF >>
- Artikel Bruzz >>
Vogelzangbeek / Vleze / Zuunbeek: door de valleien heen!
Zaterdag 16 juni 2018: wandeling door de valleien van de Vleze en de Zuun:
landschap en water.
Afspraak om 9.00u aan de ingang van de kerkhof van Anderlecht (Sint-Janskruidlaan, naast metro Eddy Merckx).
Carpooling tot Vlezenbeek en terug in Anderlecht om 12.30u.
We vertrekken van de O-L-V-kerk van Vlezenbeek (Dorp 42 - 1602 Vlezenbeek) en volgen korte tijd de vallei van de Vleze richting Sobbroek. We wandelen via een holle weg over de kam tussen Vlezenbeek en Leeuw om de vallei van de Zuun in te duiken en een blik op de hermeandering en saneringswerken van de Zuunbeek te werpen.
Een samenwerking van Natuurpunt Leeuwse Natuurvrienden met CCN Vogelzang CBN en Coördinatie Zenne.
Deelname is gratis maar inschrijven is noodzakelijk.
Brusselse bronnen: deel 3 - Neder-Over-Heembeek
Dinsdag 12 juni 2018: voor onze derde 'terug naar de bron'-wandeling hebben opteerden we voor Neder-Over-Heembeek.
- Uitnodiging en praktische info >>
- Foto's >>
- Overzicht Brusselse bronnen >>
- Opvolging - brief aan de stad om de bronnen van de oude brouwerij te waarderen (FR) >>
- Verslag van de ontmoeting van 21/09/2018 (FR) >>
- Foto's van de ontmoeting van 21/09/2018 >>
Boottocht op het 'Zennekanaal', een ecologische corridor in het hart van Brussel
Op zaterdag 28 april 2018: ontdekking van de stad vanaf het water met speciale aandacht voor natuur en biodiversiteit.
Naast zijn vele andere functies is het ‘Zennekanaal’ immers ook belangrijk als ecologische corridor.
Brussel heeft enorme nood aan een groen en blauw netwerk. Om het Zennekanaal als ecologische
corridor te versterken, worden tal van projecten en initiatieven opgestart. Tijdens de boottocht zijn
er korte presentaties van de lopende projecten, zoals het plan Ooievaar, vogelwaarnemingen
en is er tijd voor gezellige gesprekken over dit boeiend thema.
Brusselse Waterdagen 2018
Van zaterdag 17 tot zondag 25 maart 2018 waren het Brusselse Waterdagen!
Je kon je laten onderdompelen in dit boeiende thema en deelnemen aan de vele gratis activiteiten: geleide bezoeken, wandelingen, boottochten, conferenties, fietstochten, musea, sluis, stormbekkens, amfibieën, vogelobservatie...
Op zondag 18 en zondag 25 maart, als start en als afsluiting van deze Waterdagen, kon je terecht in de ‘Waterdorpen' die over het hele Brussels Gewest verspreid waren. Hier stonden voor de hele familie een waaier aan activiteiten op het programma. Een unieke gelegenheid om tijdens een gezellig ontbijt of aperitief, de wateroperatoren of verenigingen die actief zijn rond water en waterlopen te leren kennen en kennis te maken met je lokale verkozenen. Voor de kinderen waren er ludieke animaties.
Tijdens de week van maandag 19 tot vrijdag 23 maart was er een speciaal programma voor scholen om de jongeren - de beslissers van morgen - te sensibiliseren.
- Volledig programma >>
- Programma voor scholen >>
- Folder Brusselse Waterdagen >>
- Gids 'Water in Brussel' >>
- Info ter attentie van de partners >>
- Facebook & foto's >>
- Verslag editie 2018 (FR) >>
Initiatiemomenten rond 'Water in Brussel'
Ben je geïnteresseerd om groepen te begeleiden rond het thema water in Brussel? Ben je bezig met milieueducatie in Brussel en wil je het thema water in je animaties integreren? Ben je gids of leerkracht en wil je het thema water in je programma introduceren? Of ben je een bewuste burger? Wil je deel uitmaken van het educatieve team van Coördinatie Zenne of van een partnervereniging? Dan is dit een programma op jouw maat!
Uitnodiging en praktische info >>
------------------------------
Donderdag 7 JUNI 2018
De Zenne en het kanaal in Brussel - het Riolenmuseum
Van 15u tot 16.45u nodigt het pedagogisch team van het riolenmuseum ons uit op een ongewone reis in de verborgen aders van de stad om ons de Zenne te tonen en de geheimen van de riolen te onthullen. Dankzij mooie illustraties wordt de waterkringloop in de stad uitgelegd.
Van 17u tot 19u maken we een wandeling in het centrum van Brussel die ons inzicht geeft in de belangrijke rol van de Zenne en het kanaal op vlak van stadsontwikkeling, zowel in het verleden als in de toekomst. Je krijgt ook een voorstelling van didactisch materiaal zoals kaarten en puzzels om de wandelingen interactief te maken voor scholen.
- Foto's >>
Dinsdag 15 MEI 2018
Verkenning van een Brusselse waterloop: de Woluwe
Een verkenning van de Woluwe is de ideale aanleiding om de verschillende aspecten van het water in Brussel te leren begrijpen: de geschiedenis van de waterloop, het waterbeheer, de waterkwaliteit en de waterzuivering, de betekenis van water voor natuur en mens, het groen-blauwe netwerk en zijn rol in de adaptatie aan de klimaatverandering.
De wandelgids van de Woluwe die uitgegeven werd door Coördinatie Zenne is de basis voor de wandeling. Voor de meeste Brusselse waterlopen is er een wandelgids. Ze zijn handig en laagdrempelig, ideaal om je educatieve wandelingen voor te bereiden!
- Foto's >>
------------------------------
Dinsdag 6 MAART 2018
Hoe wordt de waterkwaliteit gemeten?
Theoretische en praktijkgerichte vormingsdag over waterkwaliteit.
Uitleg over de fysico-chemische parameters die gemeten worden om de waterkwaliteit van een waterloop te analyseren. Ze laten toe om de verschillende bronnen van vervuiling in de Brusselse context te plaatsen. In de namiddag gaan we meten op het terrein. Daarvoor gaan we naar de Roodkloosterbeek.
Voorstelling van het natte gedeelte van de Massarttuin. Een determineersessie van de macro-invertebraten die er leven, laat toe een link te leggen tussen de aanwezige macro-invertebraten en de waterkwaliteit. Het principe om de Belgische Biotische Index (BBI) te bepalen wordt uitgelegd en in de praktijk gebracht.
- Foto's >>
Presentaties:
- Presentatie van Sofie Bracke (Leefmilieu Brussel)
'Waterkwaliteit: Wetgevend kader en milieukwaliteitsnormen' >> - Presentatie van Vincent Carbonnel (Department of Water Pollution Control - ULB)
'Comment mesure-t-on la qualité de l'eau?' (FR) >> - Presentatie van Guillaume Delhaye (botanische tuin Jean Massart)
‘Evaluation de la qualité de l’eau à partir du recensement des organismes vivants’ (FR) >>
------------------------------
Dinsdag 20 FEBRUARI 2018
Kennismaking met de vele dimensies van water in Brussel
Tijdens deze informatiesessie maak je kennis met een aantal aspecten van water in Brussel zoals de uitdagingen in het verleden en nu, de Zenne en haar bijrivieren, het kanaal, watergebruik thuis, enz. Je krijgt een overzicht van de belangrijkste wateractoren en van de verenigingen die actief zijn rond water. Die avond is ook een gelegenheid om kennis uit te wisselen en mekaar in een gezellige sfeer beter te leren kennen
- Foto's >>
Presentaties:
- Presentatie van Guillaume de Wouters (Coördinatie Zenne)
‘De vele dimensies van water in Brussel’ >> - Presentatie van Sofie Bracke (Leefmilieu Brussel)
‘Water in Brussel: Feiten en uitdagingen’ >> - Presentatie van de verschillende verenigingen die actief zijn
rond het thema water in Brussel >>