logo
banner

Verslagen en foto's 2018

Vogelzangbeek / Vleze / Zuunbeek: door de valleien heen!

Zaterdag 16 juni 2018: wandeling door de valleien van de Vleze en de Zuun:
landschap en water.
Afspraak om 9.00u aan de ingang van de kerkhof van Anderlecht (Sint-Janskruidlaan, naast metro Eddy Merckx). Carpooling tot Vlezenbeek en terug in Anderlecht om 12.30u.
We vertrekken van de O-L-V-kerk van Vlezenbeek (Dorp 42 - 1602 Vlezenbeek) en volgen korte tijd de vallei van de Vleze richting Sobbroek. We wandelen via een holle weg over de kam tussen Vlezenbeek en Leeuw om de vallei van de Zuun in te duiken en een blik op de hermeandering en saneringswerken van de Zuunbeek te werpen.
Een samenwerking van Natuurpunt Leeuwse Natuurvrienden met CCN Vogelzang CBN en Coördinatie Zenne.
Deelname is gratis maar inschrijven is noodzakelijk.

 • Uitnodiging & praktische info >>
 • Foto's binnenkort online
Brusselse bronnen: deel 3 - Neder-Over-Heembeek

Dinsdag 12 juni 2018: voor onze derde 'terug naar de bron'-wandeling hebben opteerden we voor Neder-Over-Heembeek.

 • Uitnodiging en praktische info >>
 • Foto's >>
Boottocht op het 'Zennekanaal', een ecologische corridor in het hart van Brussel

foto Op zaterdag 28 april 2018: ontdekking van de stad vanaf het water met speciale aandacht voor natuur en biodiversiteit. Naast zijn vele andere functies is het ‘Zennekanaal’ immers ook belangrijk als ecologische corridor. Brussel heeft enorme nood aan een groen en blauw netwerk. Om het Zennekanaal als ecologische corridor te versterken, worden tal van projecten en initiatieven opgestart. Tijdens de boottocht zijn er korte presentaties van de lopende projecten, zoals het plan Ooievaar, vogelwaarnemingen en is er tijd voor gezellige gesprekken over dit boeiend thema.

 • Uitnodiging en praktische info >>
 • Foto's >>
Brusselse Waterdagen 2018

foto Van zaterdag 17 tot zondag 25 maart 2018 waren het Brusselse Waterdagen!
Je kon je laten onderdompelen in dit boeiende thema en deelnemen aan de vele gratis activiteiten: geleide bezoeken, wandelingen, boottochten, conferenties, fietstochten, musea, sluis, stormbekkens, amfibieën, vogelobservatie...

Op zondag 18 en zondag 25 maart, als start en als afsluiting van deze Waterdagen, kon je terecht in de ‘Waterdorpen' die over het hele Brussels Gewest verspreid waren. Hier stonden voor de hele familie een waaier aan activiteiten op het programma. Een unieke gelegenheid om tijdens een gezellig ontbijt of aperitief, de wateroperatoren of verenigingen die actief zijn rond water en waterlopen te leren kennen en kennis te maken met je lokale verkozenen. Voor de kinderen waren er ludieke animaties.

Tijdens de week van maandag 19 tot vrijdag 23 maart was er een speciaal programma voor scholen om de jongeren - de beslissers van morgen - te sensibiliseren.

 • Volledig programma >>
 • Programma voor scholen >>
 • Folder Brusselse Waterdagen >>
 • Gids 'Water in Brussel' >>
 • Info ter attentie van de partners >>
 • Facebook & foto's >>


Initiatiemomenten rond 'Water in Brussel'

Ben je geïnteresseerd om groepen te begeleiden rond het thema water in Brussel? Ben je bezig met milieueducatie in Brussel en wil je het thema water in je animaties integreren? Ben je gids of leerkracht en wil je het thema water in je programma introduceren? Of ben je een bewuste burger? Wil je deel uitmaken van het educatieve team van Coördinatie Zenne of van een partnervereniging? Dan is dit een programma op jouw maat!

Uitnodiging en praktische info >>

------------------------------

foto Donderdag 7 JUNI 2018
De Zenne en het kanaal in Brussel - het Riolenmuseum


Van 15u tot 16.45u nodigt het pedagogisch team van het riolenmuseum ons uit op een ongewone reis in de verborgen aders van de stad om ons de Zenne te tonen en de geheimen van de riolen te onthullen. Dankzij mooie illustraties wordt de waterkringloop in de stad uitgelegd.
Van 17u tot 19u maken we een wandeling in het centrum van Brussel die ons inzicht geeft in de belangrijke rol van de Zenne en het kanaal op vlak van stadsontwikkeling, zowel in het verleden als in de toekomst. Je krijgt ook een voorstelling van didactisch materiaal zoals kaarten en puzzels om de wandelingen interactief te maken voor scholen.

 • Beeldverslag >> (of via facebook >>)


------------------------------

foto Dinsdag 15 MEI 2018
Verkenning van een Brusselse waterloop: de Woluwe


Een verkenning van de Woluwe is de ideale aanleiding om de verschillende aspecten van het water in Brussel te leren begrijpen: de geschiedenis van de waterloop, het waterbeheer, de waterkwaliteit en de waterzuivering, de betekenis van water voor natuur en mens, het groen-blauwe netwerk en zijn rol in de adaptatie aan de klimaatverandering.
De wandelgids van de Woluwe die uitgegeven werd door Coördinatie Zenne is de basis voor de wandeling. Voor de meeste Brusselse waterlopen is er een wandelgids. Ze zijn handig en laagdrempelig, ideaal om je educatieve wandelingen voor te bereiden!

 • Beeldverslag >> (of via facebook >>)
 • Topogids (binnenkort online)


------------------------------

Dinsdag 6 MAART 2018
Hoe wordt de waterkwaliteit gemeten?


foto Theoretische en praktijkgerichte vormingsdag over waterkwaliteit.
Uitleg over de fysico-chemische parameters die gemeten worden om de waterkwaliteit van een waterloop te analyseren. Ze laten toe om de verschillende bronnen van vervuiling in de Brusselse context te plaatsen. In de namiddag gaan we meten op het terrein. Daarvoor gaan we naar de Roodkloosterbeek.
Voorstelling van het natte gedeelte van de Massarttuin. Een determineersessie van de macro-invertebraten die er leven, laat toe een link te leggen tussen de aanwezige macro-invertebraten en de waterkwaliteit. Het principe om de Belgische Biotische Index (BBI) te bepalen wordt uitgelegd en in de praktijk gebracht.

 • Beeldverslag >> (of via facebook >>)

Presentaties:

 • Presentatie van Sofie Bracke (Leefmilieu Brussel)
  'Waterkwaliteit: Wetgevend kader en milieukwaliteitsnormen' >>
 • Presentatie van Vincent Carbonnel (Department of Water Pollution Control - ULB)
  'Comment mesure-t-on la qualité de l'eau?' (FR) >>
 • Presentatie van Guillaume Delhaye (botanische tuin Jean Massart)
  ‘Evaluation de la qualité de l’eau à partir du recensement des organismes vivants’ (FR) >>


------------------------------

Dinsdag 20 FEBRUARI 2018
Kennismaking met de vele dimensies van water in Brussel


foto Tijdens deze informatiesessie maak je kennis met een aantal aspecten van water in Brussel zoals de uitdagingen in het verleden en nu, de Zenne en haar bijrivieren, het kanaal, watergebruik thuis, enz. Je krijgt een overzicht van de belangrijkste wateractoren en van de verenigingen die actief zijn rond water. Die avond is ook een gelegenheid om kennis uit te wisselen en mekaar in een gezellige sfeer beter te leren kennen

 • Beeldverslag >> (of via facebook >>)

Presentaties:

 • Presentatie van Guillaume de Wouters (Coördinatie Zenne)
  ‘De vele dimensies van water in Brussel’ >>
 • Presentatie van Sofie Bracke (Leefmilieu Brussel)
  ‘Water in Brussel: Feiten en uitdagingen’ >>
 • Presentatie van de verschillende verenigingen die actief zijn
  rond het thema water in Brussel >>