Klik hier indien de mail niet goed wordt weergegeven. Pour la version FR cliquez ici.
Zennekrant nr. 34 | juli 2024
   
 

© E. Danhier
  Van ratten naar regen: het tweede
themajaar in het Riolenmuseum staat
in de startblokken

Het voorbije jaar kwamen de bezoekers van het Riolenmuseum in Brussel alles te weten over de rat, in het themajaar ‘Rattus’. Na een succesvol jaar zijn de medewerkers van het museum druk in de weer met de voorbereidingen van het volgende thema: ‘Na regen komt...’, een tentoonstelling over geïntegreerd regenwaterbeheer in de stad. In dit artikel kom je te weten welke activiteiten er vanaf september zoal op de planning van het Riolenmuseum staan!
Lees verder >

 
 

© VMM
  Gloednieuw park Woluwedal: van vergeten rivier naar klimaatrobuuste vallei

In Sint-Stevens-Woluwe opende recent het gloednieuwe park Woluwedal. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) bracht er de Woluwerivier terug naar de oppervlakte en gaf haar een kronkelend profiel. Zo transformeerde het gebied, in samenwerking met de gemeente Zaventem en een consortium van lokale partners, naar een robuuste vallei van 5,5 hectare met ruimte voor natte natuur, bos en recreatie.
Lees verder >

 
 
  Documentaire 'Bronnen in Brussel'

We zijn allemaal politiek! Het is te zeggen, elke burger geeft ons land op een unieke manier mee vorm, ook buiten het stemhokje. Socius maakte een documentaire over hoe Coördinatie Zenne en herbronnen.ressources de burger meenemen in het verhaal van de Brusselse bronnen, een vergeten blauw erfgoed in het stedelijk landschap. Je kan de documentaire bekijken via deze link!

 
 

© Stad Brussel
  Het nieuwe Gemeentelijke Waterplan
van de Stad Brussel

Op 2 juni 2024 organiseerden Coördinatie Zenne en de Stad Brussel een boottocht op het Zeekanaal Brussel-Schelde om het gloednieuwe Gemeentelijke Waterplan van de Stad Brussel te presenteren aan geïnteresseerde inwoners. Dat Waterplan beantwoordt aan heel wat hedendaagse wateruitdagingen zoals overstromingen, droogte en stedelijke hitte-eilanden. Ontdek meer over wat het Waterplan betekent voor de inwoners van Brussel in dit artikel.
Lees verder >

 
 

© CRSenne
  Zwarte punten en mooie kansen:
een inventaris van de waterlopen
in het Waalse Zennebekken

Gedurende heel 2024 is Contrat De Rivière Senne druk bezig met het inventariseren van de waterlopen in het Waalse gedeelte van het Zennebekken. Het doel is om de achteruitgang van de toestand van deze waterlopen in kaart te brengen, maar het dient evengoed om kansen tot verbetering te identificeren. Op die manier kan er een driejarig actieplan opgesteld worden om te proberen zoveel mogelijk van de zwarte punten te verhelpen.
Lees verder >

   
 
 
  Wat is er deze zomer te doen rond water?
 • Leef je uit in de tijdelijke waterspeeltuin aan de Marlybron
  Deze zomer tovert vzw herbronnen.ressources de kasseien van de Meudonstraat in Neder-Over-Heembeek om tot een heus speelparadijs, waar het water van de Marlybron centraal staat. Zo wil de vzw samen met omwonenden nadenken over hoe we onze publieke ruimte weer (blauw)groen en leefbaar kunnen maken.
  De waterspeeltuin strijkt neer in de Meudonstraat van 15 juli tot 15 september, met een startevenement op 21 juli! Blijf op de hoogte van het project via de Instagrampagina van herbronnen.ressources of op de website van de VGC.


 • Ga lekker afkoelen in FLOW
  Zo Met FLOW, het enige openluchtzwembad in Brussel, wil vzw Pool is Cool verkoeling bieden aan de Brusselaars én een oproep doen voor meer openbaar zwemwater in Brussel. Voor de koukleumen onder ons is er sinds dit jaar ook FLOW CHAUD, een nagelnieuwe sauna! Bezoek hun website voor meer info.


 • Ontdek Brussel vanuit een ander perspectief met de Waterbus
  Wie het traject Brussel-Vilvoorde eens op een rustige, filevrije manier wil afleggen, kan daarvoor terecht op de Waterbus. Ondertussen is dit vervoersmiddel op het kanaal een vaste waarde tijdens de Brusselse zomers.
  Informatie over vaartijden en tickets vind je hier.

 • Kom tot rust met een wandeling of fietstocht langs het water
  In de loop van de jaren werkte Coördinatie Zenne een groot aanbod aan wandelingen en fietstochten uit, telkens over het thema water en waterlopen in de Zennevallei. De routes leiden je langs de mooiste stukjes natuur in en rond Brussel, brengen je in contact met onze waterlopen en tonen je het cultuurhistorisch belang van water in onze samenleving. Alle trajecten zijn te vinden op de website van Coördinatie Zenne.

 
 
   
 
 
 

Een uitgave van Coördinatie Zenne-Coordination Senne en Grenzeloze Schelde-Escaut sans Frontières
www.coordinatiezenne.be | www.grenzelozeschelde.be

Met de steun van Leefmilieu Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom.

U ontvangt deze mail omdat u bent ingeschreven op onze nieuwsbrief en/of omdat de inhoud u rechtstreeks
kan aanbelangen. Als organisatie geven we u volledige openheid over welke gegevens we verzamelen en
wat we met die data doen. Klik door naar ons privacybeleid.
Uitschrijven op de nieuwsbrief.

 
   


Volg ons op Facebook, Instagram of bezoek onze website.