logo
banner

Brusselse waterlopen

De Maalbeek

(terug naar overzichtskaart >)Deze waterloop werd volledig overwelfd in de periode 1864 - 1901 en omgevormd tot 'collector van de Maalbeekvallei'. Hij verloor trouwens zijn 'status' van waterloop, omdat hij in 1877 niet werd opgenomen in de lijst van onbevaarbare waterlopen. Er rest enkel nog een rits van vijvers (vb. de vijver in het Leopoldpark, de vijvers van Elsene) en andere in de loop der eeuwen gewijzigde waterpartijen (vb. Marie-Louisesquare).

De Maalbeek ontspringt stroomopwaarts van de Abdij van Ter Kameren in Brussel (waar ze ondergronds stroomt). Na de vijvers van Elsene stroomt het water helaas naar de afvalwatercollector ter hoogte van het Flageyplein. In het verleden stroomde de Maalbeek verder door de gemeenten Etterbeek, Brussel (huidige Leopoldwijk), Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek en mondde ze uiteindelijk uit in de Zenne op het grondgebied van Neder-Over-Heembeek, na een tocht van bijna 9 km.

Verschillende zijbeken van de Maalbeek bestaan nog maar hun loop is gewijzigd en gedeeltelijk onder de grond begraven: de Broebelaar (die de vijver van het Jean-Félix Happark voedt), de Roodebeek (die momenteel ontspringt in het Josaphatpark maar vreoger op het Linthoutplateau waar zich nu de gebouwen van VRT-RTBF bevinden) en de Kerkebeek die de vijvers van het natuurreservaat Moeraske voeden.