logo
banner

Activiteiten voor scholen:
Brusselse Waterdagen van maandag 21 tot vrijdag 25 maart 2022

-----
Onderstaande activiteiten zijn onder voorbehoud van de geldende covid-preventiemaatregelen.
-----

Van maandag 21 tot vrijdag 25 maart 2022 staan de Brusselse Waterdagen helemaal in het teken van de scholen: een mooie gelegenheid om het blauwe patrimonium van de hoofdstad een week lang in de bloemetjes te zetten en de jongeren - de beslissers van morgen - te sensibiliseren. Inschrijven is verplicht!
Check regelmatig de website voor de laatste nieuwe info!

N.B.: Volgende activiteiten kunnen ook voor verenigingen georganiseerd worden. Contacteer de organisaties voor meer info.


Landschap en water in Anderlecht

foto We bestuderen de Zennevallei vanaf het prachtige terras van onze voormalige mouterij. We onderzoeken de verschillende manieren waarop we dat landschap kunnen lezen en begrijpen. Aan de hand van rollenspellen en workshops ontdekken we samen de geschiedenis van de Zenne. Alsook haar impact op de menselijke activiteiten in Anderlecht en de belangrijke rol die de Zenne tot op vandaag nog vervult. Deelnemen aan een atelier bij COOP is tevens ook ontdekken wat jij als burger voor jouw wijk kan betekenen!

Datum: van maandag 21 tot vrijdag 25 maart 2022
Uur: van 13.30u tot 16.30u
Leeftijd: van 6 tot 18 jaar
Duur: 3u
Prijs: € 125 / klas (max. 25 leerlingen)
Taal: Nederlands of Frans
Organisator: COOP
Inschrijven: sruffert@coop.brussels met in cc sec@coordinatiezenne.be
Plaats: COOP - Demetskaai 23 - 1070 Anderlecht


Boottocht: de vele functies van het kanaal en de haven

foto Kom het kanaal en de haven van Brussel ontdekken tijdens een unieke boottocht! Laat de jongeren kennismaken met ‘Brussel, stad aan het water: de vele functies van het kanaal en de haven’. Tijdens zo’n boottocht ervaren de leerlingen en hun leraars letterlijk de wereld van de scheepvaart. Thema’s als economie, geschiedenis, geografie, ecologie en de stedelijke ontwikkelingen in hun Gewest krijgen ze tijdens het varen op een aangename en concrete manier aangereikt.

Datum: van maandag 21 tot vrijdag 25 maart 2022.
Uur: om 9.30u, om 11.15u en om 13.30u
Leeftijd: de geleide boottochten richten zich in de eerste plaats naar het secundair onderwijs en hogescholen. Indien er voldoende plaats is, zijn uiteraard ook basisscholen welkom! Het programma wordt aangepast aan de leeftijd en de mogelijkheden van de deelnemers.
Duur: 1u30'
Prijs: € 3 / jongere < 18 jaar.
Taal: Nederlands of Frans
Organisator: Brussels by Water
Inschrijven: via dit formulier
Plaats: Becokaai / Havenlaan 6 (nabij Sainctelette, op 5 min. wandelen van metro IJzer) - 1000 Brussel


Ongewone reis naar de Brusselse riolen

foto Het Riolenmuseum biedt zijn bezoekers een ongewone reis naar een van de meest verborgen en noodzakelijke delen van Brussel. Dit museum vertelt het verhaal van wanneer, waarom en hoe de riolen werden aangelegd, maar ook van de mensen die werken in deze ondergrondse wereld. Om de watercyclus in de stad beter te begrijpen, verklaart een interactieve maquette de weg van de kraan tot de waterzuiveringsinstallatie, waarbij de zintuigen en de vaardigheden van de leerlingen op een speelse manier worden geprikkeld.
Bovendien heb je de gelegenheid om de tentoonstelling ‘Senne de crime. No Zenne to waste’ te bezoeken in het kader van de 150ste verjaardag van de overwelving van de Zenne.

Datum: van dinsdag 22 tot vrijdag 25 maart 2022
Leeftijd: van 8 tot 12 jaar
Duur: geleid bezoek van 1u
Prijs: € 50 per groep
Taal: Nederlands of Frans
Organisator: Riolenmuseum Stad Brussel
Inschrijven: service.educatif@brucity.be met in cc sec@coordinatiezenne.be
Plaats: Riolenmuseum - Tolhuisjes / Anderlechtsepoort - 1000 Brussel

N.B.: Dit bezoek kan worden voorafgegaan of gevolgd door de wandeling 'De Zenne het het kanaal in het hart van Brussel'. Deze twee complementaire activiteiten zullen u helpen om de vele verborgen kanten van Brussel te ontdekken. De duur van deze twee bezoeken is 3 uur. De wandeling begint of eindigt bij het Riolenmuseum, zodat de twee activiteiten gemakkelijk op elkaar kunnen volgen.


Onderzoek de waterkwaliteit van de waterloop dichtbij je school

foto Onderzoek de waterkwaliteit van de waterloop dichtbij je school! Een goede waterkwaliteit is niet alleen essentieel voor de ontwikkeling van het leven in en langs de waterloop maar heeft ook een rechtstreekse impact op onze gezondheid en levenskwaliteit. Om te weten hoe het gesteld is met de waterkwaliteit van de waterloop dichtbij je school nodigt Coördinatie Zenne vzw je uit voor een terreinonderzoek met:

  • observatie van de omgeving
  • analyse van enkele fysicochemische parameters
    (troebelheid, temperatuur, opgeloste zuurstof, zuurtegraad en nutriënten)
  • determineren van macro-invertebraten
    (ongewervelde diertjes die je met het blote oog kan waarnemen)
  • analyse van de hydromorfologie of de opbouw van de waterloop en haar omgeving
    met behulp van beoordelingskaarten

Alle resultaten worden verzameld op een interactieve kaart die door iedereen vrij raadpleeg-
baar is. Zo help je mee aan het in beeld brengen van de toestand van onze waterlopen.

Datum: van maandag 21 tot vrijdag 25 maart 2022
Leeftijd: klassen van het middelbaar onderwijs
Duur: 3u
Prijs: € 90 / klas
Taal: Nederlands of Frans
Organisator: Coördinatie Zenne-Coordination Senne
Inschrijven: via het formulier
Plaats: naar keuze, langs de waterloop in de buurt van uw school


Educatieve wandelingen langs Brusselse waterlopen

foto De Molenbeek, de Vogelzangbeek, de Geleytsbeek, de Woluwe, de Neerpedebeek, de Roodkloosterbeek, de bronnen van de Woluwe, de Zenne en het kanaal zijn allemaal schitterende locaties om het water, de natuur en het leefmilieu in het algemeen te beleven en te ervaren. Nochtans krijgen die plekken niet de aandacht die ze verdienen. Tijdens de wandelingen en in functie van de groep vertelt de begeleider over de geschiedenis van de waterloop waarlangs gewandeld wordt. Thema’s die aan bod komen zijn geografie, waterbeheer en -beleid, waterkwaliteit en waterzuivering, de waterkringloop, het belang van water voor natuur en mens en het groene en blauwe netwerk.

Datum: van maandag 21 tot vrijdag 25 maart 2022
Leeftijd: alle leeftijden
Duur: 2u
Prijs: € 70 / klas
Taal: Nederlands of Frans
Organisator: Coördinatie Zenne-Coordination Senne
Inschrijven: via dit formulier
Plaats: naar keuze, langs de waterloop in de buurt van uw school


De Zenne en het kanaal in het hart van Brussel

foto Vroeger meanderde een rivier door de stad, maar waar is ze nu? En waarom werd er een kanaal gegraven? Deze wandeling neemt je terug in de tijd en legt de evolutie van de Zenne en het kanaal in Brussel uit en hun belang voor de ontwikkeling van de stad. Ze licht het belang van water voor natuur en mens toe alsook de uitdagingen betreffende waterbeheer, waterkwaliteit, waterzuivering, het groen en blauwe netwerk,...

De begeleider zal zijn verhaal aanpassen aan de leeftijd van de kinderen.
De wandelgids is hier beschikbaar.

Datum: van maandag 21 tot vrijdag 25 maart 2022
Leeftijd: alle leeftijden
Duur: 2u
Prijs: € 70 / klas
Taal: Nederlands of Frans
Organisator: Coördinatie Zenne-Coordination Senne
Inschrijven: via dit formulier
Plaats: te bespreken met de school

N.B.: Deze wandeling kan je ook starten of eindigen met een ongewone reis naar de Brusselse riolen, aangeboden door het Riolenmuseum Stad Brussel. Deze twee activiteiten vullen mekaar aan om je de verborgen kant van de stad te laten ontdekken. De combinatie van de twee activiteiten duurt 3u. De wandeling kan aan het Riolenmuseum starten of eindigen zodat de twee activiteiten gemakkelijk aansluiten op elkaar. Inschrijven via service.educatif@brucity.be met in cc sec@coordinatiezenne.be


Kajakken in het centrum van Brussel

foto Zag je het kanaal al eens van zeer dichtbij? Ging je al eens kajakken in het centrum van Brussel? Wij bieden kajaktochten aan waarbij het drijvend afval uit het water gevist wordt. Een leuke activiteit terwijl je ook nog eens een goede daad verricht. We leggen jullie ook uit met welke problemen het kanaal en de Zenne te maken hebben vandaag en welke oplossingen wij hiervoor voorstellen. Er is plaats voor 10 personen tegelijkertijd en iedereen blijft 45 min op het water.

Datum: donderdag 24 maart 2022, van 12u tot 17u
Leeftijd: 5de en 6de middelbaar
Duur: 1u30' voor 10 personen, 2u15' voor 20 personen
Prijs: gratis
Taal: Nederlands of Frans
Organisator: Canal It Up
Inschrijven: info@canalitup.org met in cc sec@coordinatiezenne.be
Plaats: Akenkaai 10, 1000 Brussel


Animatie 'Hier begint de zee'

foto Zijn onze riolen verbonden met de zee? Waar gaat ons afvalwater naar toe in Brussel? Wordt het gezuiverd? Heeft het vuil dat in ons afvalwater terechtkomt een impact op het milieu? Wat gebeurt er met vuilnis dat op straat wordt gegooid?...
Deze vragen worden op een boeiende manier beantwoord in de klas en op de speelplaats. Op het programma: Interactieve Powerpoint, puzzel, korte film, quiz, tag-actie en tekeningen met krijt.

Datum: van maandag 21 tot vrijdag 25 maart 2022
Leeftijd: 3de graad lager onderwijs en 1ste graad secundair onderwijs
Duur: +/- 2u
Prijs: € 70 / klas
Taal: Nederlands of Frans
Organisator: Coördinatie Zenne-Coordination Senne
Inschrijven: via dit formulier
Plaats: in de klas en op de speelplaats. Te voorzien: een projector voor de Powerpoint.


Maar waar gaat ons afvalwater naar toe?

foto De afvalwaterzuiveringsinstallatie Brussel-Noord behandelt het afvalwater van 1,1 miljoen inwoners-equivalenten. Hier en in de zuiveringsinstallatie Brussel-Zuid wordt bijna alle Brusselse afvalwater gezuiverd vooraleer het in de Zenne wordt geloosd! De weg om water te zuiveren is ingewikkeld, maar wordt in de waterzuiveringsinstallatie Brussel-Noord duidelijk en didactisch voorgesteld en uitgelegd. De installatie staat op de oever van het kanaal op een oude industriële site waar ook de Zenne passeert.

Datum: dinsdag 22 maart en donderdag 24 maart 2022
Uur: om 10u en om 13.30u
Leeftijd: > 12 jaar
Duur: 2u
Prijs: gratis
Taal: Nederlands of Frans
Organisator: Aquiris
Inschrijven: www.aquiris.be/nl/contact.php
Plaats: Aquiris - Vilvoordselaan 450 - 1130 Haren


FLOWBRU wandeling: het Brusselse meetnetwerk

foto Onder het motto ‘meten is weten’ wordt het Brusselse water op een 130-tal sites gemeten. Tijdens de wandeling proberen we de werking van het Brusselse meetnetwerk Flowbru te ontdekken en uit te leggen (Wat wordt er gemeten? Waar? Waarom? Op welke manier?) aan de hand van een bezoek aan een aantal meetstations. De wandeling zal vertrekken aan het meetpunt op de Zenne, op de locatie waar de Zenne het Brussels Gewest binnenstroomt, vervolgens gaat het naar het Waterzuiveringsstation Zuid, Viangros (waar het gezuiverd water in de Zenne komt). Dan volgen we de ‘promenade verte’, langs de overstort van de CERIA collector tot aan de Sluis van Anderlecht (omleiding Aa). Dit is tevens het eindpunt van de wandeling.

Datum: donderdag 24 maart 2022
Uur: sessie 1 om 9u, sessie 2 om 11u en sessie 3 om 13.30u (ongeveer 1 klas per sessie)
Leeftijd: 15+
Duur: 2u
Prijs: gratis
Taal: Nederlands of Frans
Organisator: HYDRIA
Inschrijven: boud.verbeiren@hydria.be met in cc contact@coordinatiezenne.be
Plaats: brug over de Zenne, aan het Zen-park >>


De gids 'Water in Brussel'

foto De gids ‘Water in Brussel’, een publicatie van Coördinatie Zenne-Coordination Senne, wil zowel de leek aanspreken die meer over water in Brussel wil weten, als pedagogen en leerkrachten. In die gids, vindt u een schat aan informatie over het water en de geschiedenis van het water in Brussel, maar ook een overzicht van de vele organisaties die educatieve activiteiten aanbieden over de thema’s water, waterlopen en natte natuur.

De gids kan je downloaden en is ook op vraag verkrijgbaar bij Leefmilieu Brussel (e-mail - T. 02 775 75 75).


Wandelgidsen

foto Wandel- en fietsfolders 'Zoektocht naar een waterloop' in de vallei van de Zenne en haar bijrivieren (Nl/F), uitgegeven door Coördinatie Zenne-Coordination Senne.

De folders zijn te koop aan € 0,50 /stuk in het info- en documentatiecentrum (Akenkaai 2bis - 1000 Brussel) of downloadbaar via deze link.
De Brusselse Waterdagen is een organisatie van Coördinatie Zenne voor Leefmilieu Brussel, met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Bubble.
Les Journées bruxelloises de l’eau sont organisées par Coordination Senne, pour Bruxelles Environnement, avec le soutien de la Région de Bruxelles-Capitale et de Bubble.