Klik hier indien de mail niet goed wordt weergegeven. Pour la version FR cliquez ici.
Zennekrant nr. 32 | januari 2024
   
 

© Coördinatie Zenne
  Tweede intergewestelijke conferentie 'Overstromingen in het Zennebekken'

De overstromingsproblematiek heeft België de voorbije maanden in de ban gehouden. Terwijl de Westhoek onder water stond, zijn op dinsdag 21 november 2023 meer dan honderd beleidsmakers, waterprofessionals en actiegroepen uit Vlaanderen, Wallonië en Brussel samengekomen in Tubeke voor een intergewestelijke conferentie over de overstromingsproblematiek in het Zennebekken. Het doel was om licht te werpen op de vorderingen in het waterbeheer sinds de grote overstroming van de Zenne en het ‘Zennekanaal’ in november 2010 en te bespreken wat er nu en in de toekomst nodig is om herhalingen van een dergelijke ramp te voorkomen.
Lees verder >

 
 

© Coördinatie Zenne
  Projecten om de Brusselse bronnen
te herwaarderen

Van de meer dan 200 bronnen die Coördinatie Zenne in het Brusselse Gewest heeft geïnventariseerd, zijn er heel wat vergeten, verborgen, verwaarloosd en zelfs bedreigd. Het water van verschillende van deze bronnen komt bovendien in het riool terecht. De afgelopen jaren zijn er verschillende projecten uitgevoerd om de waarde van deze verwaarloosde bronnen te verhogen, waaronder een vrij origineel project waarbij tijdens een weekend in oktober het water van de ‘Pacificbron’, verborgen op de bodem van een ondergrondse parking in Sint-Joost, even tot in het publieke domein werd gebracht.
Lees verder >

 
 
  SmartWater: een terugblik
op een innovatief project

Het doel van SmartWater, dat in 2021 werd gelanceerd, was om een beter begrip van onze aquatische milieus te ontwikkelen door continue metingen uit te voeren in het hele Brusselse gewest. Deze ecologische en chemische metingen moesten verontreiniging nauwkeuriger lokaliseren om zo een beter beheer van de waterkwaliteit te bevorderen en aquatische ecosystemen te beschermen. Binnen het project werden robots ontwikkeld die continu de verschillende kwaliteitsparameters van het Brusselse oppervlaktewater kunnen meten. Cruciaal in het geheel was het betrekken van burgers bij het belang van een goede waterkwaliteit voor hun welzijn en levenskwaliteit. Na drie jaar loopt het project op het einde en is het tijd om de balans op te maken.
Lees verder >

 
 

© Coördinatie Zenne
  Kanaalzone krijgt vergroeningskuur

De kanaalzone in Brussel heeft te weinig groen en is daardoor extra gevoelig voor hittegolven. Het Gewest versnelt de vergroening van de as, en wil tussen 2022 en 2026 zo’n 14.000 bomen en struiken geplant hebben. Er wordt ook flink onthard in de hele zone om de leefbaarheid van de omgeving te verbeteren. (BRUZZ - 14/11/2023)
Lees verder >

 
 

Bron: Wikimedia
  Amelvonnesbeek meandert opnieuw
door Plantentuin Meise

In september 2023 stroomde de Amelvonnesbeek nog in een rechtgetrokken tracé door het grasland van de Plantentuin in Meise. In oktober al stelden Plantentuin Meise, Vlaamse Landmaatschappij, Regionaal Landschap Brabantse Kouters en provincie Vlaams-Brabant trots de nieuwe Amelvonnesbeek voor. Door de beek opnieuw te laten meanderen vertraagt de waterafvoer en krijgt natte natuur meer kansen. (Regionaal Landschap Brabantse Kouters)
Lees verder >

 
 

© CRSenne
  Verwijdering van obstakels
voor vismigratie in Ittre

Contrat De Rivière Senne, de organisatie die zich inzet voor een gezonde Zenne in het Waalse deel van het bekken, heeft in Ittre een reeks obstakels voor vismigratie verwijderd. Voor het creëren van de vispassage werden zogenaamde ‘deflectoren’ geïnstalleerd.
Lees verder >

 
 
 
  ACTIVITEITEN over water in Brussel!
  • Gegidste bezoeken met Coördinatie Zenne
    Wil je een activiteit organiseren met de leden van je vereniging of bedrijf, voor de jongeren van je school of vzw, of met vrienden? Coördinatie Zenne biedt bezoeken midden in de natuur langs de Brusselse waterlopen, een bezoek aan het waterzuiveringsstation Brussel-Noord, een originele activiteit om de kwaliteit van een Brusselse beek in je buurt te meten, of de workshop ‘Hier begint de zee’.
    Activiteiten voor volwassenen >
    Activiteiten voor jongeren >


  • Wij zoeken gidsen en begeleiders
    Zou jij graag gidsen voor volwassenen en jongeren? Coördinatie Zenne is op zoek naar gidsen voor verschillende activiteiten. Contacteer ons voor meer info.


  • Bezoekenreeks 'de vele facetten van water in Brussel'
    Van februari tot november 2024 organiseert Coördinatie Zenne, in samenwerking met een heleboel partners, een reeks gegidste bezoeken om de verschillende facetten van water in het Brusselse Gewest te ontdekken. Op de planning staan thema’s als de Brusselse waterlopen en hun bronnen, het kanaal, hemelwaterbeheer, fonteinen en hun geschiedenis, de weg van het afvalwater, en nog veel meer! Binnenkort volgt meer praktische informatie. Schrijf je hier in om op de hoogte gehouden te worden.

  • Ga op onderzoek langs de waterlopen van de Zennevallei
    Wandelen en fietsen met RouteYou, met de Erfgoedapp, of met onze wandelgidsen!
    Onze topogidsen zijn beschikbaar op aanvraag (€ 0,50), of zijn online te downloaden.
    Lees meer >

  • De Brusselse padden en kikkers kunnen jouw hulp gebruiken!
    Vanaf midden februari tot april, wanneer de nachttemperaturen weer zachter worden, ontwaken amfibieën uit hun winterslaap en keren ze terug naar hun geboorteplaats - zoals vijvers en waterpartijen - om zich voort te planten. Om daar te geraken, trotseren ze talloze obstakels en steken ze onze wegen over, waarbij ze hun leven riskeren. Sinds enkele jaren gaan vrijwilligers van Natagora de wegen op om amfibieën te helpen bij het oversteken. Momenteel staan er 11 sites geregistreerd op hun interactieve kaart. Als je graag zou willen helpen, contacteer dan de organisator voor een specifieke site. Hun gegevens bevinden zich op de interactieve kaart. Via deze link vind je meer info over hun reddingsacties!

  • Conferentie Riolenmuseum:
    Voor een duurzaam beheer van het rattenbestand in de stad

    De aanwezigheid van rioolratten in de stad wordt vaak als storend ervaren en kan bij sommige mensen afkeer of zelfs angst veroorzaken. De rat wordt gezien als ongedierte, dus ontwikkelt de mens in de loop van de tijd steeds geavanceerdere vangst- en bestrijdingstechnieken, waarvan de ethiek vaak twijfelachtig is. Welke bestrijdingsmethoden worden momenteel gebruikt en welke alternatieven kunnen worden ingezet om de impact op dierenwelzijn en het milieu te beperken? Deze conferentie zal een panel van Belgische en internationale sprekers verwelkomen om dit complexe onderwerp vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. Meer info >

 
 
   
 
 
 

Een uitgave van Coördinatie Zenne-Coordination Senne en Grenzeloze Schelde-Escaut sans Frontières
www.coordinatiezenne.be | www.grenzelozeschelde.be

Met de steun van Leefmilieu Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom.

U ontvangt deze mail omdat u bent ingeschreven op onze nieuwsbrief en/of omdat de inhoud u rechtstreeks
kan aanbelangen. Als organisatie geven we u volledige openheid over welke gegevens we verzamelen en
wat we met die data doen. Klik door naar ons privacybeleid.
Uitschrijven op de nieuwsbrief.

 
   


Volg ons op Facebook, Instagram of bezoek onze website.