Zennekrant nr. 32 | januari 2024
   
  SmartWater: terugblik op een innovatief en participatief project
voor de verbetering van de oppervlaktewaterkwaliteit in Brussel

Het Brusselse SmartWater-project loopt stilaan ten einde, en dus is het tijd om terug te blikken op de hoogtepunten en valkuilen van deze ambitieuze onderneming.

   
© Smartwater   © Smartwater   © Smartwater

SmartWater werd in 2021 gelanceerd met de financiering van een 'experimenteel platform' van Innoviris en bracht een brede waaier aan partners samen, zowel institutionele (ULB, VUB, BE, ...) als associatieve (EGEB, Tournesol, Pool is Cool, Coördinatie Zenne, ...). Het doel van SmartWater was om een beter inzicht te krijgen in onze aquatische milieus door continue metingen uit te voeren in de hele regio. Deze ecologische en chemische metingen moesten verontreiniging nauwkeuriger lokaliseren om zo een beter beheer van de waterkwaliteit te bevorderen en aquatische ecosystemen te beschermen.

Zoals vereist door de projectoproep, moest dit vooral bereikt worden door ‘slimme’ technologische innovatie. De partneruniversiteiten ontwikkelden daarvoor robots die continu verschillende kwaliteitsparameters van het Brusselse oppervlaktewater kunnen meten. Maar dat is niet alles: een cruciale rol voor de projectpartners was het betrekken van burgers om hen bewust te maken van het belang van een goede waterkwaliteit voor hun welzijn en levenskwaliteit.

© Smartwater © Smartwater

Evaluatie na 3 jaar?

Op vlak van innovatie werden de technologische middelen en de tijd die nodig zijn om dergelijke robots te maken en in gebruik te nemen aanvankelijk ongetwijfeld onderschat. Dat leidde tot een proces van vallen en opstaan en een aanzienlijke vertraging van het project, waardoor het aantal gemaakte robots uiteindelijk aangepast werd. In de tussentijd wordt de functionaliteit van sommige robots nog steeds geëvalueerd.

© Smartwater
Op vlak van participatie organiseerden de projectmedewerkers een hele reeks ontmoetingsmomenten om het project uit te leggen en bekend te maken bij het grote publiek. Men voorzag maandelijkse ateliers met kwaliteitsproeven op drie sites die geselecteerd werden vanwege hun ecologisch en hydrologisch belang: de vijvers van het Josaphatpark (Schaarbeek), het Tournay-Solvaypark (Watermaal-Bosvoorde) en van het Roodklooster (Oudergem). De ateliers gaven voorbijgangers de mogelijkheid om – als echte wetenschappers – de waterkwaliteit van het water te analyseren, aan de hand van fysisch-chemische testjes en het opmaken van een biotische index op basis van de macro-invertebraten aanwezig in het water. Hoewel de opkomst niet altijd even hoog was, bood het concept de mogelijkheid tot mooie uitwisselingen en constructieve debatten, en stond het stedelijk water even in de kijker. De bijhorende website en applicatie verschaften SmartWater de mogelijkheid om informatie uit te wisselen over het project, en gaf de geïnteresseerde burger de kans om deel te nemen aan de monitoring.

Op relatief korte tijd heeft dit project burgers een innovatief middel geboden om hen weer in contact te brengen met het oppervlaktewater in hun omgeving, in de hoop dat algemene bewustwording hand in hand zal gaan met een betere bescherming. Nu de subsidies ten einde lopen, zitten de verschillende partners de komende maanden samen om te bespreken hoe het project kan blijven voortbestaan.

© Smartwater © Smartwater

Wil je graag meer weten? SmartWater -
Suivi de la qualité de l'eau à Bruxelles >

Januari 2024 - Coördinatie Zenne
   
 
 

Terug naar de inhoudsopgave >

 
   


Volg ons op facebook of bezoek onze website.