Klik hier indien de mail niet goed wordt weergegeven. Pour la version FR cliquez ici.
Zennekrant nr. 25 | december 2020
   
 
  De Zenne in Brussel:
hoe gaat het met onze rivier?

Een twintigtal jaar geleden was de Zenne nog een rivier die extreem vervuild was door lozingen van afvalwater waardoor elke vorm van leven er onmogelijk was. Sindsdien zijn er twee riool-
waterzuiveringsinstallaties gebouwd met een zeer positief effect op de waterkwaliteit. Onlangs werden ook enkele herstelwerken aan de oevers voltooid waarbij ook de nodige aandacht werd besteed aan natuurontwikkeling en toegankelijkheid in de vorm van paadjes langs het water. Andere projecten zijn aan de gang of in studie.
Lees verder >
Fotoalbum van de Zenne >

 
 

© VMM
  De Zenne opnieuw zichtbaar in Halle

De Zenne is onlosmakelijk verbonden met Halle. Maar dat is niet altijd zo zichtbaar. Door geurhinder
in de stad werd de Zenne, zoals veel waterlopen in Vlaanderen, tientallen jaren geleden onder de grond weggestopt. Dankzij de verbeterde waterkwaliteit van de Zenne is de tijd rijp om water weer te beleven in de stad. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) zal er dit najaar drie nieuwe terrassen en verblijf-plaatsen aanleggen.
Lees verder >
Video >

 
 

© Leefmilieu Brussel
  De afvalwaterzuiveringsinstallatie
van Brussel-Zuid in een nieuw kleedje

De afvalwaterzuiveringsinstallatie Brussel-Zuid,
die in 2000 in gebruik werd genomen en ongeveer een kwart van het afvalwater dat geproduceerd wordt in het Brussels Gewest behandelt heeft een grondige renovatie ondergaan. In maart 2019 werd het nieuwe station ingehuldigd, terwijl de werk-zaamheden voor de behandeling van het slib nog in 2020 afgerond zullen zijn. De kwaliteit van het gezuiverde water is nu gelijkwaardig aan die van zwemwater!
Lees verder >
Video >

 
 

© W. Poelman
  Meer zeehonden in de Schelde
dankzij Brusselse zuivering

Inwoners van Temse konden op de oevers van de Schelde de voorbije dagen enkele grijze zeehonden spotten. Het zeezoogdier zwemt de rivier steeds vaker landinwaarts af op zoek naar vis. Dat er meer voedsel te vinden valt in de Schelde hebben de dieren te danken aan de Brusselse waterzuivering. Voor het waterzuiveringsstation aan de Budabrug operationeel was, zwom er amper vis in de Zenne. Dertien jaar later treffen wetenschappers er tot twintig soorten aan.
Lees verder >

 
 
  De Waterweg van de Kweepereboom
in Sint-Agatha-Berchem

In de afgelopen jaren hebben verschillende projecten voor lokaal regenwaterbeheer vorm gekregen. Ze willen ervoor zorgen dat het regenwater niet meer naar de riolering wordt afgevoerd, maar juist wordt vastgehouden waar het valt, zodat het kan infiltreren en deels wegvloeien naar het regennetwerk.
Eind 2019 werd de Waterweg van de Kweepereboom, een 450 m lange wadi, opgeleverd. Met dit werk wordt de natuurlijke waterkringloop hersteld, overstromingsproblemen worden opgelost en er worden nieuwe natte zones gecreëerd die bevorderlijk zijn voor de biodiversiteit.
Lees verder >
Andere realisaties in Brussel >

 
 
  Rivieren en beken in het Zoniënwoud

Het Zoniënwoud bevindt zich op het snijpunt van
het Brussels, Vlaamse en Waalse Gewest, maar
dekt ook twee belangrijke hydrografische bekkens: het Zennebekken, in het noorden, en het Dijle-bekken, in het zuiden en oosten. Deze twee rivieren stromen niet door het Zoniënwoud in tegenstelling tot een paar van hun zijrivieren: de Zilverbeek, de IJse, de Voer en de Woluwe die hun bronnen vinden in het Zoniën-massief.
Lees verder >

 
 
  Een kaart met drinkwaterpunten
in Wallonië en Brussel

Handig als je onderweg bent, goed voor milieu en gezondheid en bovendien gratis. De website eaupotable.info lokaliseert natuurlijke drinkwater-bronnen en openbare fonteinen. Deze website is geschikt voor wandelaars, fietsers en bezoekers die tijdens hun reis hun waterflessen willen vullen.
De informatie op de website is afhankelijk van de bijdragen van bezoekers. Als u dus een bron of een fontein kent die hier niet vermeld staat, kunt u een waterplaats opgeven. Let natuurlijk ter plaatse steeds op dat het water wel degelijk als drinkbaar staat aangegeven.
Lees verder >

 
 
 
  ACTIVITEITEN van en met Coördinatie Zenne & Grenzeloze Schelde

We volgen aandachtig de maatregelen die genomen worden door de overheid om de pandemie Covid-19 in te dijken. De activiteiten op aanvraag mogen momenteel niet doorgaan. We hopen u binnenkort in alle veiligheid te mogen ontmoeten zodra de maatregelen het toelaten.

 • SAVE THE DATE:
  de Brusselse Waterdagen vinden plaats van 21 tot 28 maart 2021

  Een mooie gelegenheid om het blauwe patrimonium van onze hoofdstad in de kijker te zetten en de Brusselaars ‘Brussel langs het water’ te laten (her)ontdekken! Het programma wordt ontwikkeld en zal beschikbaar zijn op de website van Leefmilieu Brussel.
  Een milieu-educatief programma over het thema water wordt tijdens de week,
  van 22 tot 26 maart
  , aan de scholen aangeboden. Het programma vindt u hier >


 • Ontdek de waterlopen in de Zennevallei!
  Onze wandelgidsen ‘Zoektocht naar een waterloop’ zijn online beschikbaar, sommige
  ook in papieren versie. Meer info >
  Nieuw in 2020: update van de wandelgids ‘De Zenne en het kanaal in Anderlecht’, die nu het nieuwe pad langs de Zenne, heraangelegd door Leefmilieu Brussel, bevat.

 • Milieueducatieve activiteiten voor scholen over het thema water
  Coördinatie Zenne biedt aan de scholen verschillende educatieve activiteiten aan over het thema water en waterlopen. Kom meer te weten op onze pagina gewijd aan de scholen en vind de activiteit die bij jouw klas past.
  Meer info nodig? Contacteer ons via mail of via T. 02 206 12 07.

 • Activiteiten op aanvraag van groepen
  • Schrijf je in voor een geleide wandeling langs een waterloop in het Zennebekken en ontdek prachtige plekken langs het water.
  • Zin om je te verdiepen in het thema ‘waterkwaliteit’? Reserveer dan een animatie ‘onderzoek de waterkwaliteit van de waterloop in jouw buurt’. Je maakt kennis met en analyseert de belangrijke parameters en krijg een beeld van de ‘ecologische toestand’ van de waterloop.
   Meer info >

 
   
 
 
 

Een uitgave van Coördinatie Zenne-Coordination Senne en Grenzeloze Schelde-Escaut sans Frontières
www.coordinatiezenne.be | www.grenzelozeschelde.org

Met de steun van Leefmilieu Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom.

U ontvangt deze mail omdat u bent ingeschreven op onze nieuwsbrief en/of omdat de inhoud u rechtstreeks
kan aanbelangen. Als organisatie geven we u volledige openheid over welke gegevens we verzamelen en
wat we met die data doen. Klik door naar ons privacybeleid.
Uitschrijven op de nieuwsbrief.

 
   


Volg ons op facebook of bezoek onze website.