Klik hier indien de mail niet goed wordt weergegeven. Pour la version FR cliquez ici.
Zennekrant nr. 31 | juli 2023
   
 

© H. Welens
  Brusselse bronnen: een erfgoed
dat bescherming verdient

Bronnen zijn een onderbelicht deel van ons blauwe erfgoed. Ze voeden onze beken en vijvers, die sommige Brusselse wijken sieren en er zorgen voor verkoeling. Vroeger hadden ze ook een belangrijke sociale functie, want mensen kwamen elkaar tegen wanneer ze bronwater gingen halen, en sommige bronnen waren ook belangrijk binnen het volksgeloof. Bronnen zijn van nature kwetsbaar en kunnen heel snel verdwijnen als gevolg van graafwerken bijvoorbeeld. In de voorbije twee eeuwen heeft de verstedelijking van Brussel heel wat bronnen letterlijk van de kaart geveegd. Coördinatie Zenne zet zich op verschillende manieren in om dat relatief onbekend erfgoed te bewaren, onder andere door een gedetailleerde inventaris van alle bronnen op te stellen. Tot nu toe werden op die manier meer dan 200 bronnen in het Brusselse Gewest gelokaliseerd.
Lees verder >

 
 

© www.dvo.be
  Overstromingen in het Zennebekken

Op 21 november 2023 organiseert Coördinatie Zenne samen met Contrat de Rivière Senne, de Vlaamse Milieumaatschappij en Leefmilieu Brussel een interregionale bijeenkomst over overstromingen in de Zennevallei. We zijn benieuwd hoe goed we voorbereid zijn tegen extreme wateroverlast, welke maatregelen er al getroffen zijn sinds de grote overstromingen van november 2010 en wat er eventueel nog dient te gebeuren. In de aanloop naar de conferentie wilden we nog wat getuigenissen sprokkelen bij actoren die toen van dichtbij betrokken waren bij de overstromingen. Specifiek voor de Brusselse situatie konden we spreken met voormalig directeur-generaal van de Haven van Brussel Alfons Moens.
Lees verder >

 
 

© Life Belini
  Inhuldiging van de tijdelijke bufferzone Gaesbecq in Ittre

Begin april 2023 werd in Ittre de nieuwe tijdelijke overstromingszone (in het Frans Zone d’Immersion Temporaire of kortweg ZIT) Gaesbecq ingehuldigd. Deze zone moet het centrum van de gemeente beschermen bij een stijging van het waterpeil van de Ry Ternel. Het is het zevende gelijkaardige bouwwerk in Ittre.
Lees verder >

 
 
  De Japanse Duizendknoop, een lastige plant

Eénmaal je er begint op te letten lijkt deze exoot overal aanwezig. Het offensief van de Japanse Duizendknoop is elke lente spectaculair. Waar hij al aanwezig was vormen de nieuwe bamboe-achtige lange stengels samen met de grote bladeren in de lente in slechts enkele weken tijd een nieuw ondoordringbaar struikgewas. En het is angstaanjagend om de broze scheutjes her en der te zien uitkomen waar recentelijk grondwerken hebben plaatsgevonden als je weet wat deze meerjarige plant kan aanrichten.
Lees verder >

 
 

© Contrat de Rivière Senne
  Nieuwe toestand van het oppervlaktewater
in het Waalse deel van het Zennebekken - 2020

Hoe is het gesteld met de kwaliteit van ons in de natuur aanwezige water? De Service Public de Wallonie (SPW) volgt de evolutie van de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater op en deelde de meest recente resultaten met ons tijdens de voorbije algemene vergadering van het Contrat de rivière Senne (CRS – Riviercontract Zenne).
Lees verder >

 
 
  Volg de voortgang van de Blue Deal
in Vlaanderen

De Blue Deal is een plan dat de Vlaamse regering in de zomer van 2020 lanceerde in de strijd tegen waterschaarste en droogte. Het plan bevat meer dan 70 acties en 400 projecten. Met de Blue Deal slaat Vlaanderen de weg in van minder verharding, meer vernatting en maximaal circulair watergebruik. Intussen zijn al heel wat concrete projecten uitgevoerd of in uitvoering.
Lees verder >

 
 
  De stad Brussel zet zich in voor de bescherming van de zeeën en de oceanen

Ter gelegenheid van de Brusselse waterdagen heeft de stad Brussel haar eerste blijvende tegel 'Hier begint de zee, niets ingooien' ingehuldigd. De tegel werd geplaatst in de onmiddellijke nabijheid van een rioolkolk op het Emile Bockstaelplein, om de burgers eraan te herinneren dat het niet de bedoeling is dat je afval in de riool gooit.
Lees verder >

   
 
 
  ACTIVITEITEN van en met Coördinatie Zenne & Grenzeloze Schelde
 • Gezocht: gidsen en animatoren
  Wij zijn op zoek naar gidsen en animatoren voor het waterzuiveringsstation, workshops rond water en de educatieve boottochten.
  Download de folder met het programma 2023-2024.
  Contacteer ons voor meer info >


 • Wandelingen 2023: op ontdekking langs de waterlopen van de Zennevallei
  in Brussel en Vlaanderen

  Nog tot november 2023 stellen we je een programma voor van gegidste wandelingen. Met het water als leidraad laat de gids je de valleien en hun waterlopen ontdekken. Hij/zij vertelt over hun natuurlijk erfgoed, hun geschiedenis, de zuivering en de kwaliteit van het water en toekomstige projecten. Er zijn nog plaatsen vrij dus schrijf je snel in!
  Meer >


 • Op ontdekking langs de waterlopen in de Zennevallei
  Wandelen en fietsen, met RouteYou, met de Erfgoedapp of met onze wandelgidsen!
  De wandel- en fietsfolders zijn op aanvraag verkrijgbaar en kosten € 0,50 per folder of download ze op onze website >


 • Dinsdag 21 november 2023 - save the date!
  Overstromingen in de Zennevallei: interregionale ontmoeting in het Theater van het Gymnasium van Tubeke. Binnenkort meer info!


 • Milieueducatieve activiteiten voor scholen over het thema water
  Coördinatie Zenne biedt aan de scholen verschillende educatieve activiteiten aan over het thema water en waterlopen. Meer >

 
 
   
 
 
 

Een uitgave van Coördinatie Zenne-Coordination Senne en Grenzeloze Schelde-Escaut sans Frontières
www.coordinatiezenne.be | www.grenzelozeschelde.org

Met de steun van Leefmilieu Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom.

U ontvangt deze mail omdat u bent ingeschreven op onze nieuwsbrief en/of omdat de inhoud u rechtstreeks
kan aanbelangen. Als organisatie geven we u volledige openheid over welke gegevens we verzamelen en
wat we met die data doen. Klik door naar ons privacybeleid.
Uitschrijven op de nieuwsbrief.

 
   


Volg ons op Facebook, Instagram of bezoek onze website.