|
De plantentuin Jean Massart viert zijn 100 jaar!
Dit jaar vieren we het honderdjarige bestaan van de plantentuin Jean Massart met een feestelijk programma van mei tot september! Kom dit pareltje aan de rand van Brussel en op steenworp afstand van het Rood Klooster alleen, met vrienden of familie (her)ontdekken.
|
© Jardin Massart |
|
|
De plantentuin Jean Massart, gelegen in het hartje van de Roodkloosterbeekvallei, is een hotspot voor biodiversiteit aan de Brusselse rand. Deze 4,5 ha geklasseerde site telt ca. 2000 plantensoorten die verschillende levende collecties vormen: het arboretum, de evolutietuin, de boomgaard of nog de medicinale planten. Daarnaast beschikt het over semi-natuurlijke zones zoals weiden waar laattijdig gemaaid wordt of de natte zone die ook de 'voormalige ethologische tuin' genoemd wordt.
De site werd in 1997 geklasseerd voor zijn wetenschappelijk en esthetisch belang en maakt ook deel uit van het Europees Natura 2000 netwerk. Sinds 2009 wordt de site beheerd door Leefmilieu Brussel in samenwerking met de ULB.
De Roodkloosterbeek doorkruist het historisch centrum van de tuin die ook over verschillende poelen en een vijver beschikt en die het oorspronkelijke Brusselse landschap voorstelt.
De vijver wordt met kalkhoudende bronnen gevoed dewelke uniek zijn in Brussel. Het water dat aan de oppervlakte komt leidt tot kalkafzettingen en vormt zo een sedimentair gesteente: kalktuf. Deze plek zag er vroeger heel anders uit. Exact een eeuw geleden heeft Jean Massart, professor plantkunde aan de ULB, er een 'miniatuur-België' ontworpen met als doel de aanpassingen bij de planten aan de verschillende milieus van het land te bestuderen. Als grote pedagoog vond hij het belangrijk om zijn leerlingen de planten op het terrein te laten bestuderen en niet enkel achter een microscoop.
Honderd jaar later is de ULB er nog steeds actief wat betreft universitaire opleiding, wetenschappelijk onderzoek, educatieve activiteiten voor het grote publiek en de scholen. Daarbij ijvert ze om de waarden van Jean Massart, pionier van de nauurbescherming in België, te verspreiden.
Ter gelegenheid van deze verjaardag kreeg de tuin een flinke opknapbeurt en werd een feestelijk programma uitgedacht in nauwe samenwerking met Leefmilieu Brussel en CIVA. Geleide bezoeken, tentoonstellingen, workshops, conferenties... voor elk wat wils. Het volledige programma staat hier.
Alle activiteiten van het programma worden gratis aangeboden.
De plantentuin kan ook vrij bezocht worden van maandag tot zondag om in alle rust van deze mooie plek te genieten. De openingsuren staan op de website bij 'praktische informatie'.
Groepen (min. 10 personen) zijn welkom om een gegidste rondleiding aan te vragen en mogen rechtstreeks contact opnemen via volgend adres: sophie.vanderschueren@ulb.be.
Hopelijk tot binnenkort!
Het Massart-team
|
|