Klik hier indien de mail niet goed wordt weergegeven. Pour la version FR cliquez ici.
Zennekrant nr. 28 | juni 2022
   
 
  Brusselse, Vlaamse en Waalse waterdagen

22 maart is Wereldwaterdag en dat zullen we in België ooit allemaal weten. In de 3 gewesten worden namelijk waterdagen georganiseerd gedurende 1 à 2 weken eind maart om het water in de kijker te zetten en zo kom je toch al gauw tot enkele honderden activiteiten die rechtstreeks met water te maken hebben. We geven een korte terugblik op de waterdagen van 2022.
Lees verder >
Bekijk de aftermovie >

 
 
  10 tips om water te sparen

Volgens het World Resource Institute staat België op de 23ste plaats van landen met de meeste waterschaarste ter wereld. Dat heeft vooral te maken met onze bevolkingsdichtheid en ons waterbeleid. Het is zeer waarschijnlijk dat we dit jaar een droge zomer tegemoet gaan. En met de klimaatverandering in het achterhoofd zal dit de komende decennia de regel worden in plaats van de uitzondering. Maar wat kan jij doen om droogte tegen te gaan? Coördinatie Zenne geeft raad in tien tips.
Lees verder >

 
 
  Afterwork conferentie: alternatief regenwaterbeheer voor een duurzame stad

Op 30 november 2021 organiseerde vzw Coördinatie Zenne een bijeenkomst voor een gevarieerd publiek van professionelen en geïnteresseerden over regenwaterbeheer in een stedelijke omgeving, een heel actueel thema in tijden van klimaatverandering, overstromingen en droogte. Niet alleen in Brussel, niet alleen in België maar overal groeit de bewustwording dat we zullen moeten ontharden, vergroenen en het regenwater als troef gebruiken daar waar het valt in plaats van het zo snel mogelijk af te voeren via allerlei buizen.
Lees verder >

 
 
  Laat ergens ter wereld een druppel water vallen en volg zijn pad met River Runner Global

Een mooi idee met een milieubewuste insteek: de site River Runner Global laat je toe om ergens ter wereld een druppel water te laten vallen en visualiseert het pad dat die zou volgen. De bedoeling is om het publiek aan het denken te zetten over de weg die afval of vervuiling aflegt tot in onze oceanen. De site bestond eerst enkel voor de verenigde staten, en is onlangs uitgebreid. Zo kun je nu ook in Europa op een redelijk correcte manier volgen langs welke waterlopen een druppel water reist alvorens in de zee terecht te komen.
Klik hier en ontdek het zelf.
Bron >

 
 
  Kan Brussel overstromen?

We zullen ons allemaal de beelden blijven herinneren van de overstromingsramp in Wallonië in juli 2021. Vorige zomer traden de rivieren en beken er door hevige regenval uit hun oevers, met dodelijke slachtoffers tot gevolg en ontelbare vernielde huizen. Met de klimaatopwarming zal dat vermoedelijk steeds vaker gebeuren. Kan Brussel dit soort rampen vermijden?
Lees verder >

 
 
  De plantentuin Jean Massart viert
zijn 100 jaar!

Dit jaar vieren we het honderdjarige bestaan van de plantentuin Jean Massart met een feestelijk programma van mei tot september!
Kom dit pareltje aan de rand van Brussel en op steenworp afstand van het Rood Klooster alleen, met vrienden of familie (her)ontdekken.
Lees verder >

 
 
  De Zenne en haar zijrivieren op Wikipedia

Als je 'Zenne' of 'Geleytsbeek' intypt in je internetbrowser, kom je al snel bij Wikipedia terecht. Daar kan je al heel wat informatie lezen over de Zenne en haar zijrivieren. Maar de inhoud van deze artikels kan vaak verbeterd, aangevuld of bijgewerkt worden.
Wil je met je eigen ogen zien hoe Wikipedia dagelijks wordt opgebouwd en meewerken als redacteur, vertaler, codeerder, fotograaf,...? Wij zouden graag een groep mensen vormen die samen deze Wikipedia-projecten kunnen vormgeven.
Lees verder >

 
 
  De Waterbus vaart opnieuw op het 'Zennekanaal' tussen Brussel, Van Praet en Vilvoorde

Het is opnieuw mogelijk om de Waterbus te nemen tussen Vilvoorde en Brussel en dit t.e.m 31 oktober 2022. Zo heeft de Kanaalzone een bijkomend openbaar vervoermiddel voor milieuvriendelijke én veilige verplaatsingen.
Info en tickets: www.waterbus.eu.
Reportage RingTV >

   
 
 
  ACTIVITEITEN van en met Coördinatie Zenne & Grenzeloze Schelde
 • Op verkenning met de wandelgidsen op papier en met de applicatie Routeyou
  Wandel deze zomer met je smartphone of met een papieren gids langs de waterlopen van het Zennebekken.
  Wandelgidsen >
  RouteYou >


 • Milieu-educatieve boottochten voor scholen
  ✓ 'Brussel langs het water ontdekken' met Coördinatie Zenne: van 5 tot 25/10/2022
  ✓ De Vlaamse Zennevallei met de Milieuboot: van 27/02 tot 31/03/2023.

  Deze tochten laten leerlingen op een originele manier kennismaken met de thema’s water en waterlopen. Actief waarnemen, beleven en zelf onderzoeken vormen de basis van het programma dat uit 3 ateliers van elk 45 minuten bestaat.
  Meer (Brussel) >
  Meer (Vlaanderen)>


 • Milieueducatieve activiteiten voor scholen over het thema water
  Coördinatie Zenne biedt aan de scholen verschillende educatieve activiteiten aan over het thema water en waterlopen. Meer >
  Voor info: contacteer ons via mail of via T. 02 206 12 07.

 • 10 gratis activiteiten voor het lager onderwijs met Contrat de Rivière Senne in Wallonië
  10 activiteitenmodules die alle facetten van water behandelen voor de eerste tot derde graad van het lager onderwijs. De activiteiten vinden vaak buiten plaats aan de oevers van de waterloop, de vijver of het kanaal gedurende een halve dag, uitgezonderd 'hier begint de zee' (2 halve dagen).Meer >

 • Op ontdekking langs de Brusselse waterlopen en hun valleien
  Coördinatie Zenne biedt u een gegidste wandelcyclus aan op ontdekking van de Brusselse waterlopen en hun valleien. Meer >

 • Bezoek het Waterzuiveringsstation Brussel Noord
  Bezoeken aan RWZI noord zijn sinds 14 maart 2022 opnieuw mogelijk. Deze begeleide bezoeken worden georganiseerd op aanvraag en zijn mogelijk op dinsdag en donderdag. Inschrijven >
 
 
   
 
 
 

Een uitgave van Coördinatie Zenne-Coordination Senne en Grenzeloze Schelde-Escaut sans Frontières
www.coordinatiezenne.be | www.grenzelozeschelde.org

Met de steun van Leefmilieu Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom.

U ontvangt deze mail omdat u bent ingeschreven op onze nieuwsbrief en/of omdat de inhoud u rechtstreeks
kan aanbelangen. Als organisatie geven we u volledige openheid over welke gegevens we verzamelen en
wat we met die data doen. Klik door naar ons privacybeleid.
Uitschrijven op de nieuwsbrief.

 
   


Volg ons op facebook of bezoek onze website.