Zennekrant nr. 26 | maart 2021
SPECIAL: Brusselse Waterdagen
   
  De Zenne in openlucht

Ter gelegenheid van de Brusselse Waterdagen worden allerlei wandelingen en fietsroutes aangeboden.
Er zal voor elk wat wils zijn, van smartphone-apps tot het papieren boekje en de downloadbare (en printbare) gids. Deze routes laten je het blauwe erfgoed van Brussel (her)ontdekken en voor de gelegenheid worden bepaalde percelen opengesteld die normaal niet toegankelijk zijn.


© Leefmilieu Brussel

 
 
© Leefmilieu Brussel
Dit zal onder meer het geval zijn voor een van de huidige werven van Leefmilieu Brussel ten noorden van Brussel. Stroomopwaarts van het zuiveringsstation zal een gedeelte van ongeveer 210 meter lang van de Zenne opnieuw worden opengesteld. De werkzaamheden om de overwelving te openen en de natuurlijke oevers aan te leggen zijn in september 2020 van start gegaan en zouden tegen de zomer voltooid moeten zijn.

De Zenne, de voornaamste waterloop van Brussel en een belangrijk element in de geschiedenis van de stad die eromheen werd gebouwd - stroomde oorspronkelijk vrij door het grondgebied van het Gewest. Door de bevolkingsgroei en de toename van de daarmee samenhangende vervuiling was het een open riool geworden en daarmee een belangrijke factor van slechte hygiëne. Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw werden opeenvolgende overwelvings-werken ondernomen, die leidden tot het resultaat dat wij nu kennen, namelijk het inkokeren van een groot deel van het stedelijk tracé.

De ingebruikname van de waterzuiveringsinstallaties in het zuiden en het noorden van Brussel (respectievelijk in 2000 en 2007) en de door Leefmilieu Brussel uitgevoerde ruimingswerken in de Zenne hebben in grote mate bijgedragen tot de verbetering van de waterkwaliteit in Brussel. In 2016 zagen we zelfs vissen terugkeren.

Dit alles heeft de mogelijkheid geopend om de Zenne weer aan de oppervlakte te brengen en zo opnieuw een contact tot stand te brengen tussen de Brusselaars en het water in de stad. Dit ligt niet altijd voor de hand in een stedelijke context waar de ruimte beperkt is, maar alle mogelijkheden zijn bestudeerd. Voorafgaand aan de voltooiing van dit project werd in 2019 een eerste deel van de Zenne langs de Paepsemlaan in Anderlecht in haar natuurlijke toestand hersteld en heraangelegd. Andere projecten om de emblematische rivier weer open te leggen en te herwaarderen zullen in de komende jaren worden voortgezet; zelfs in het hart van Brussel waar haar aanwezigheid vandaag onvermoed is.

Het hoofddoel van deze verschillende projecten is heel eenvoudig: de levenskwaliteit in de stad verbeteren. Deze werkzaamheden zullen het mogelijk maken de groene en blauwe ruimten in de stad te verbeteren en in stand te houden door habitats voor fauna en flora te creëren, alsmede recreatie- en ontspanningsruimten voor de burgers. Met het oog op de veerkracht tegen de klimaatverandering zullen deze ontwikkelingen ook frisse plaatsen creëren om af te koelen tijdens hittegolven, terwijl ze ook bijdragen tot een geïntegreerd regenwaterbeheer en tot preventie van het overstromingsrisico.

Deze werven willen aansluiten bij een logica van circulariteit van materialen. In ‘Zenne Noord’ zullen de nieuwe taluds gedeeltelijk bestaan uit steenslag van de overwelving en een deel van de beplanting die zal worden aangelegd, is voor de aanvang van de werkzaamheden van het terrein gehaald. In Paepsem zijn de stenen aan het begin van het pad afkomstig van de graafwerken voor de bouw van het administratief centrum van Brucity in het stadscentrum, vlakbij het Brouckèreplein, waar lang geleden de oorspronkelijke haven van Brussel lag. Geïntegreerd in de nieuwe promenade langs de rivier, krijgen deze kasseien een nieuw leven rond de Zenne die ze vele jaren geleden hadden verlaten.

Deze ontwikkelingen zijn mogelijk gemaakt dankzij het werk en de samenwerking van vele gemeentelijke en gewestelijke partners, verenigingen en burgers. Zij kaderen ook in het intergewestelijke LIFE Belini-project - medegefinancierd door Europa - dat een sprong voorwaarts naar een goede ecologische toestand van het stroomgebied van de Schelde moet bevorderen.

Bron: Leefmilieu Brussel

   
 
 

Terug naar de inhoudsopgave >

 
   


Volg ons op facebook of bezoek onze website.