header Hier begint de zee 2025: #adopteereenputteke


Home Meer informatie Inspiratie nodig Doe mee!

vers la version FR >

Waarom zou de zee ‘beginnen’ in Brussel? De Noordzee ligt op ongeveer 110km
in vogelvlucht! Wel, heb je je ooit afgevraagd waar het water
van je afvoerputje eigenlijk naartoe stroomt...?
 
Van slechte gewoontes...




Onze riolen vangen het afvalwater en regenwater van onder andere huizen, bedrijven en straten op. Dat water wordt in de meeste gevallen gezuiverd in een rioolwaterzuiveringsinstallatie, waarna het weer in onze rivieren en kanalen stroomt.

In Brussel wordt ons afvalwater bijvoorbeeld gezuiverd door twee rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI) alvorens het water weer in de Zenne terechtkomt: RWZI Noord aan de Budabrug en RWZI Zuid in Anderlecht.

Wat is dan het probleem?

Heel wat mensen weten niet dat alles wat in onze riolen terechtkomt - van de kleinste molecule tot een groot stuk plastiek - tóch via onze waterlopen in zee kan belanden. Hoe komt dat dan?
  • Bepaalde rioolputjes sturen ons regenwater rechtstreeks naar vijvers en waterlopen. Dat is goed voor onze natuur, ten minste zo lang het water proper is! Afstromend regenwater kan in onze openbare ruimte namelijk heel wat vervuilende stoffen (microplastics, motorolie, verf,...) en allerlei afval (peuken, plastic verpakkingen,...) verzamelen vooraleer het naar die waterlopen stroomt.

  • In het geval van hevige regen kan een overbelast rioolsysteem afvalwater overstorten in onze waterlopen om te vermijden dat straten en kelders onder water komen te staan. Helaas betekent dat dat het afvalwater geloosd wordt in onze waterlopen voordat het gezuiverd kan worden. Kijk voor meer informatie eens op de website van City to Ocean.

  • Waterzuiveringsstations kunnen, hoewel ze steeds performanter worden, niet alle afvalstoffen uit ons rioolwater halen. Bovendien schakelen onze waterzuiveringsstations over op een meer vereenvoudigde, snellere zuiveringstechniek wanneer ze bij hevige regen te veel water binnen krijgen. Bepaalde afvalstoffen glippen dus tussen de mazen van het net. Dit betekent dat alles wat we in Brussel in afvoerputjes gooien of wat via toiletten, lavabo’s en andere afvoeren in de riool belandt, toch de Noordzee kan vervuilen. En dat heeft dan weer negatieve gevolgen voor de natuur.




...naar alle afval op de juiste plaats!

Als je rekent dat jaarlijks gemiddeld 107 miljoen m³ afval- en regenwater door het RWZI ten noorden van Brussel gaat, kunnen onze slechte gewoonten wel degelijk een groot gevolg hebben. Gelukkig geldt dat ook voor goede gewoonten! Wij hebben alvast twee actiepunten die je kan volgen:

1 / Of het nu op straat, thuis, op school, op het werk of tijdens de vakantie is, gooi je afval waar het hoort: in de juiste vuilbak. Sorteer je afval, doe etensresten bij de compost, doe je sigarettenpeuken in de asbak, breng frituurvet en andere oliën naar het containerpark en breng vervallen medicatie binnen bij de apotheek.
En vergeet niet: het beste afval is geen afval!

2 / Veel afvalwater stroomt rechtstreeks naar onze waterlopen bij hevige regen. Dat komt doordat meer dan de helft van het Brussels Gewest verhard is, zodat regenwater niet in de bodem sijpelt maar afstroomt. Kies er daarom voor om te ontharden en de vrijgekomen ruimte te vergroenen!
Wil je graag meer doen? Bezoek de site van Leefmilieu Brussel.


2025: #adopteereenputteke

De Brusselse versie van de campagne ‘Hier begint de zee’ bestaat ondertussen al heel wat jaren. In 2025 steken we de campagne in een nieuw jasje door iedereen uit te nodigen om deel te nemen aan een krijtactie en hopen we de Brusselaar rechtstreeks te bereiken. Want propere riolen en propere waterlopen, dat gaat iedereen aan. We willen namelijk niet alleen gemeenten, organisaties en collectieven bereiken, we willen tonen dat Brusselaars zelf ook hun schouders zetten onder de campagne.

Dat is hoe #adopteereenputteke is ontstaan!


Tips en interessante websites

  • Vochtige doekjes zorgen naast verstoppingen in het rioleringssysteem ook voor vastlopende pompen. De extra kosten die hiermee gepaard gaan betaal je uiteindelijk als burger terug via de waterfactuur. Enkel toiletpapier is geschikt om door te spoelen in het toilet, dus gooi je vochtige doekjes niet in het toilet maar in de vuilnisbak!

  • Sommige producten zoals zepen, schoonmaakproducten en oliën kunnen slechts gedeeltelijk uit het water gehaald worden bij de waterzuivering. Daarom is het altijd beter te kiezen voor bio-afbreekbare producten, of zoek op Google eens naar ouderwetse manieren om schoon te maken, bv. met azijn!

  • Tijd om je frituurvet te vervangen? Gooi het oude niet zomaar in de riool (en dus ook niet in het toilet of de gootsteen). De riolering en de zuiveringsinstallaties kunnen daardoor verstopt geraken. Je kan het frituurvet terug in de originele verpakking gieten, goed afsluiten en inleveren bij een supermarkt in de buurt, of breng het naar een PROXY CHIMIK. Alleen dan wordt je frituurvet op de juiste manier gerecycleerd!

  • Medicijnen verstoren de fauna en flora in het natuurlijk milieu.
    Vervallen medicijnen kan je daarom makkelijk en gratis terugbrengen naar de apotheek.

  • Sommige giftige producten (zoals motorolie en chemische producten) verstoren het zuiveringsproces en vormen een gevaar voor de rioolarbeiders en de natuur. Spoel deze dus zeker niet door in de gootsteen! Breng giftige of bijtende producten (ook lege flessen) naar je recyclagepark.

  • Ook white spirit, verf en niet-biologisch afbreekbare onderhoudsproducten hebben een impact op de waterkwaliteit en de biodiversiteit. Voor richtlijnen en wat waar precies hoort, check de website van Net.Brussels, de overheidsdienst die verantwoordelijk is voor openbare netheid en de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval.

  • Zwerfafval zorgt voor verstoppingen en vervuilingen in de riolen en zuiveringsstations. Dat bemoeilijkt het onderhoud van het riolennetwerk en het zuiveringswerk, kan overstromingen veroorzaken als de riolen verstopt zijn én heeft een impact op onze waterfactuur. Bovendien vervuilt het onze natuur wanneer het in waterlopen terechtkomt.
    Waarom zou je niet eens gaan ‘ploggen’? Plogging is een samentrekking van ‘jogging’ en ‘plocka’, dat is Zweeds voor ‘verzamelen’. Je kan dus al joggend of wandelend de buurt schoonmaken!
    Of neem deel aan een ‘Zero-afval-tour’ in Brussel! Je leest er meer over op www.brussel.be/afval

  • Nog twijfels over welk afval waar precies hoort? Raadpleeg de website van Leefmilieu Brussel of bekijk de tips in de brochure ‘Alles in het riool? Geen sprake van!’ van Vivaqua.


 
footer Hier begint de zee 2025: #adopteereenputteke


logos

Actie gerealiseerd door Coördinatie Zenne met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Leefmilieu Brussel en N-Brussel.
vzw Coördinatie Zenne-Coordination Senne asbl - Akenkaai 2bis, 1000 Brussel - T. 02 206 12 07
www.coordinatiezenne.be - www.coordinationsenne.be


Instagram
Facebook