Zennekrant nr. 34 | juli 2024
   
  Zwarte punten en mooie kansen: een inventaris van de waterlopen
in het Waalse Zennebekken

Deze tekst is een letterlijke vertaling van een artikel dat verscheen in Info-Senne 67 (p.2), de trimestriële nieuwsbrief van Contrat De Rivière Senne. Klik hier om het originele artikel te lezen.

Lancering van de 7de inventaris van geklasseerde waterlopen

Daar gaan we weer! Sinds november 2023 is het team van CRSenne bezig met een nieuwe inventarisatie van de schade aan waterlopen en met het identificeren van interessante punten die behouden moeten blijven. Lees hieronder meer!

Wat?

Een inventaris van geklasseerde waterlopen in het deelstroomgebied van de Zenne in het Waalse Gewest.
De inventaris geeft een opsomming van een groot aantal aantastingen van het milieu in de waterloop, de oevers en de directe omgeving. Er zijn niet minder dan 12 soorten gegevens die ons in staat stellen om de problemen te beschrijven en te lokaliseren. We hebben het bijvoorbeeld over:
  • beschadigde kunstwerken zoals bruggen of loopbruggen,
  • belemmeringen voor de waterstroom, zoals omgevallen bomen,
  • ‘clandestiene’ lozingen van afvalwater die simpelweg niet meer zouden mogen voorvallen,
  • onttrekking of omleiding van waterlopen om particuliere waterlichamen te bevoorraden zonder voldoende stroming in de rivierbedding achter te laten,
  • een aantal invasieve exoten (dieren en planten),
  • een permanent plantendek dat niet aanwezig of juist afwezig is,
  • en oevererosie veroorzaakt door de toegang van vee tot de waterloop!
De lijst is lang en kan hier niet volledig worden beschreven.

Wie?


© CRSenne
© CRSenne
Het team van CR Senne, geaccrediteerd door het SPW, soms ondersteund door inspecteurs van de lokale overheid, maar ook door vrijwilligers die meer willen weten over hun omgeving. Als je zin hebt om je handen vuil te maken (of liever je voeten in het water), aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via ons e-mailadres of door te bellen naar het nummer 02/3550215. Voor de inventarisatie is geen specifieke kennis vereist, alleen een beetje fysieke fitheid (je moet onder een hek of over een boomstam kunnen klimmen indien nodig). Je moet ook beschikbaar zijn tijdens kantooruren op weekdagen.

Waar?

De inventarisatie vindt plaats op alle geklasseerde waterlopen in het deelstroomgebied van de Zenne in het Waalse Gewest. Dit zijn waterlopen van de 1ste, 2de en 3de categorie die respectievelijk door het gewest, de provincies en de gemeenten worden beheerd. Het gebied strekt zich uit van Enghien (westen) tot Waterloo (oosten), en van Tubize (noorden) tot Manage en Chapelle-lez-Herlaimont in het uiterste zuiden van het stroomgebied!

Het doel?

Een driejarig actieprogramma opstellen om te proberen zoveel mogelijk van deze zwarte punten te verhelpen, in overleg met al onze partners. Tijdens de laatste inventarisatie (2020-2021) werden meer dan 1200 prioritaire zwarte punten geïdentificeerd en werden meer dan 450 van die punten aangepakt! Daaraan worden bovendien nog een honderdtal interessante punten (molens, natte natuur, watervallen, enz.) toegevoegd.

Als je ons tegenkomt vanachter in je tuin (aan de oever van de rivier of met de voeten in het water), langs een voetpad of aan de kant van de weg, spreek ons gerust aan! We leggen je graag uit hoe we te werk gaan en beantwoorden al je vragen.

Meer info over de inventaris vind je op de website van CR Senne.
   
 
 

Terug naar de inhoudsopgave >

 
   


Volg ons op facebook of bezoek onze website.