Zennekrant nr. 28 | juni 2022
   
  10 tips om water te sparen
 

Volgens het World Resource Institute staat België op de 23ste plaats van landen met de meeste waterschaarste ter wereld. Dat heeft vooral te maken met onze bevolkingsdichtheid en ons waterbeleid. Het is zeer waarschijnlijk dat we dit jaar een droge zomer tegemoet gaan. En met de klimaatverandering in het achterhoofd zal dit de komende decennia de regel worden in plaats van de uitzondering. Maar wat kan jij doen om droogte tegen te gaan? Coördinatie Zenne geeft raad in tien tips.

1. Draai de kraan toe
Tijdens het tanden poetsen, terwijl je je handen inzeept of terwijl je de afwas doet: draai de kraan dicht. Een lopende kraan verliest wel 13 liter water per minuut!


2. Neem een korte douche, een half bad of installeer een zuinige douchekop
Een bad nemen en 10 minuten douchen verbruikt evenveel water: 120 liter! Verkort je douche naar 5 minuten of vul je bad maar voor de helft en spaar 60 liter water. Is douchen voor jou een ontspanningsmoment? Kies voor een zuinige douchekop, die kan je waterverbruik tijdens het douchen halveren.


3. Hergebruik je restwater
Zet een teiltje of emmer in je wasbak of douche en vang hiermee het water op dat je laat weglopen terwijl je wacht dat het opwarmt. Dit water kan je gebruiken om je planten water te geven, te dweilen of je toilet mee door te spoelen. Ook water dat je gebruikt om je groenten en fruit te wassen kan je op deze manier hergebruiken.


4. Maak je toilet waterzuinig
Een doorspoelbeurt verbruikt gemiddeld 12 liter water. Door een volle 2 liter fles in het toiletwaterreservoir te plaatsen, spoel je met minder water en bespaar je elke dag een beetje.


5. Maak efficiënter gebruik van je (vaat)wasmachine
Steek je machine pas in gang als hij helemaal vol is, zo moet je je machine minder laten draaien en verbruik je minder water. Vermijd ook om je vaat af te spoelen voordat je het in de machine steekt. Zowel voor de vaatwasmachine als de wasmachine gebruik je best de ECO stand, deze duurt wat langer maar verbruikt minder water én minder energie.


6. Doe de lek-check
Lees hier hoe je een waterlek kan opsporen. 15 tot 20 procent van waterverbruik door gezinnen is te wijten aan lekken. Regelmatig checken op lekken is een win voor minder waterverbruik.


7. Vang regenwater op
Installeer een regenton als dit mogelijk is of vang regenwater op in emmers. Het regent nog steeds regelmatig in België, tot bijna 200 dagen in het jaar. Dat is water dat in sommige gevallen in de riolen terecht komt. Het installeren van een regenton zorgt dus niet enkel voor een verminderd watergebruik, maar helpt ook tegen overstromingen!


8. Vervang exotische planten door inheemse
Als je een tuin of een terras hebt, vermijd dan om er exotische planten in te zetten. Inheemse planten zijn namelijk beter aangepast aan ons klimaat en moet je minder (of geen) water bijgeven.


9. Installeer bruismondstukken op kranen
Een bruismondstuk brengt zuurstof in je waterstraal, hierdoor verbruik je minder water zonder dat je waterdruk verlaagt. Het is makkelijk te installeren op bestaande kranen.


10. Bonustip: plas in de douche!
Een bonustip voor de avonturiers onder ons. Het klinkt misschien wat vies, maar plassen in de douche is heus niet zo onhygiënisch. Als je het elke dag doet bespaar je tot 6 liter water per dag. Dit is 2000 liter op een jaar.

Bronnen: vmm.be | https://www.volusia.org | https://www.engie.be | https://leefmilieu.brussels | https://www.vrt.be | https://www.onzenatuur.be

   
 
 

Terug naar de inhoudsopgave >

 
   


Volg ons op facebook of bezoek onze website.