Klik hier indien de mail niet goed wordt weergegeven. Pour la version FR cliquez ici.
Zennekrant nr. 27 | juni 2021
   
 
  Terugblik op de Brusselse Waterdagen 2021

Van 21 tot 28 maart 2021 vonden de Brusselse Waterdagen plaats. Deze jaarlijkse themaweek rond Wereldwaterdag viel tussen de 2de en de 3de coronagolf in en werd gekenmerkt door strenge gezondheidsmaatregelen. Het werd een moeilijke oefening in balanceren, maar het enthousiasme en de creativiteit van alle partners waren zo doorslaggevend dat we kunnen terugblikken op een geslaagde editie en ook al kunnen beginnen nadenken over 2022.
Lees verder >

 
 
  Strategisch project Zennevallei

De Zennevallei ligt er grotendeels versnipperd bij. Om de leefbaarheid te verbeteren, werken de provincie Vlaams-Brabant, Regionaal Landschap Zennevallei & Pajottenland en de gemeenten Drogenbos, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel en Halle aan het Strategisch Project Zennevallei.
Lees verder >

 
 

© Contrat de Rivière Senne
  Strijd tegen overstromingen in het Zennebekken: het gaat vooruit in Wallonië!

Het Zennebekken is altijd kwetsbaar geweest voor overstromingen, maar de overstromingen van 2010 waren zeer hevig en hebben bijgedragen tot het opstarten van veel doelgerichte projecten om het probleem te bestrijden in de 3 gewesten die de Zenne doorkruist. In Wallonië maakt Contrat de Rivière Senne de balans op.
Lees verder >

 
 

© Hicham Karkouch
  Zwemmen in het Brusselse Kanaal
(door Hicham Karkouch)

Minder dan een eeuw geleden zwommen de Brusselaars nog in het kanaal. Het kanaal werd echter aangelegd om Brussel een krachtig economisch instrument te geven, wat als gevolg had dat er langs deze waterloop industrieën zijn ontstaan en daarmee ook zwemverboden. Dit fenomeen is niet uniek voor Brussel en heeft zich ook in andere Europese hoofdsteden voorgedaan. De gecombineerde actie van de-industrialisatie en de positieve ontwikkeling van de waterkwaliteit leidt er toe dat Europese stadsbewoners zich hun waterwegen terug toe eigenen en dit wordt met name geïllustreerd door te zwemmen. Maar hoe zit het met Brussel?
Lees verder >

 
 
  FLOW is het openluchtzwembad in Brussel
deze zomer

FLOW is de nieuwe Brusselse openluchtzwembad aan het kanaal in Anderlecht waar men tijdens juli en augustus 2021 verkoeling zal kunnen vinden.
Lees verder >

 
 
  Nieuwe applicatie BruWater

Ontdek de nieuwe applicatie BruWater van Leefmilieu Brussel voor het raadplegen van de oppervlakte- en grondwatergegevens van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Lees verder >

 
 
  De Waterbus vaart opnieuw op
het ‘Zennekanaal’ tussen Brussel,
Van Praet en Vilvoorde

Zo heeft de Kanaalzone tot 31 oktober 2021 een bijkomend openbaar vervoermiddel voor milieuvriendelijke én Corona-veilige verplaatsingen per schip.
Lees verder >
Website Waterbus >

 
 

© Quentin Noel
  Tentoonstelling Microplastics

Kom de tentoonstelling ‘Wanneer het onzichtbare zichtbaar wordt’ t.e.m. 19 juni 2021 ontdekken in het Riolenmuseum van stad Brussel. Plastics afkomstig van ons stedelijk afval tasten de oceanen aan! Hier ontdekt u hoe deze plasticdeeltjes tot in de kleinste levende organismen weten door te dringen.
Lees verder >

 
 
  Webinar ‘The Sea begins here’

In het kader van de Ocean Week 2021 organiseert het Riolenmuseum van Brussel een conferentie op de Facebook LIVE van het event over vervuiling van plastiek en microplastiek op donderdag 10 juni 2021 om 11u.
Lees verder (FR) >

   
 
 
  ACTIVITEITEN van en met Coördinatie Zenne & Grenzeloze Schelde
 • Milieueducatieve boottochten voor scholen ‘Brussel langs het water ontdekken’: van 6 tot 27 oktober 2021
  Deze tochten laten leerlingen op een originele manier kennismaken met de thema’s water en waterlopen. Actief waarnemen, beleven en zelf onderzoeken vormen de basis van het programma dat uit 3 ateliers van elk 45 minuten bestaat. Meer >


 • Op ontdekking langs de Brusselse waterlopen en hun valleien
  Coördinatie Zenne biedt u een gegidste wandelcyclus aan op ontdekking van de Brusselse waterlopen en hun valleien. Meer >

 • NIEUWE ANIMATIE - Hier begint de zee
  Zijn onze riolen verbonden met de zee? Waar gaat ons afvalwater naartoe in Brussel? Wordt het gezuiverd? Heeft het vuil dat in ons afvalwater terechtkomt een impact op het milieu? Wat gebeurt er met vuilnis dat op straat wordt gegooid? Deze vragen worden op een speelse manier beantwoord in de klas en op de speelplaats. Meer >

 • Milieueducatieve activiteiten voor scholen over het thema water
  Coördinatie Zenne biedt aan de scholen verschillende educatieve activiteiten aan over het thema water en waterlopen. Kom meer te weten op onze pagina gewijd aan de scholen en vind de activiteit die bij uw klas past.
  Meer info nodig? Contacteer ons via mail of via T. 02 206 12 07.

 • Bezoek het Waterzuiveringsstation Brussel Noord
  Na een paar maanden onderhoudswerken en dankzij de huidige versoepelingen is het weer mogelijk om de RWZI te bezoeken op dinsdag en donderdag. Meer >
 
 
   
 
 
 

Een uitgave van Coördinatie Zenne-Coordination Senne en Grenzeloze Schelde-Escaut sans Frontières
www.coordinatiezenne.be | www.grenzelozeschelde.org

Met de steun van Leefmilieu Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom.

U ontvangt deze mail omdat u bent ingeschreven op onze nieuwsbrief en/of omdat de inhoud u rechtstreeks
kan aanbelangen. Als organisatie geven we u volledige openheid over welke gegevens we verzamelen en
wat we met die data doen. Klik door naar ons privacybeleid.
Uitschrijven op de nieuwsbrief.

 
   


Volg ons op facebook of bezoek onze website.