Zennekrant nr. 27 | juni 2021
   
  Strijd tegen overstromingen in het Zennebekken: het gaat vooruit in Wallonië!

Het Zennebekken is altijd kwetsbaar geweest voor overstromingen, zowel in het bovenste gedeelte van haar vallei in Wallonië tussen Rebecq en Tubize, in Vlaanderen tussen Halle en Brussel en tussen Brussel en de Schelde, als in het Brusselse Gewest. Maar de overstromingen van 2010 waren zeer hevig en hebben bijgedragen tot het opstarten van veel doelgerichte projecten om het probleem te bestrijden in de 3 gewesten die de Zenne doorkruist. In Wallonië maakt Contrat de Rivière Senne de balans op.


Klik om de kaart om te vergroten >

In Wallonië krijgen de beheerders van de niet-bevaarbare waterwegen per deelbekken in de praktijk ondersteuning van een organisatie die ‘Contrat de Rivière’ wordt genoemd en die alle actoren verzamelt die betrokken zijn bij ‘water’ en ‘waterbeheer’. In het Waalse deel van het Zennebekken is dat dus het Contrat de Rivière Senne.
In 2020 zou Contrat de Rivière Senne het 8ste overstromingsplatform in 10 jaar tijd organiseren. Helaas kon dit gezien de huidige omstandigheden (COVID-19) niet plaatsvinden. Op deze platforms komen telkens de verschillende beheerders en/of actoren die betrokken zijn bij de waterlopen in het Waalse deel van het Zennebekken bijeen om de voortgang in de strijd tegen de overstromingen te bespreken. Dit 8ste platform was bedoeld om interregionaal te zijn en om de grote overstromingen te herdenken die het Zennebekken in 2010 meemaakte.

Het LIFE Belini-project

Sinds 2017 (en tot 2026) is er over de hele Zennevallei een LIFE-project gestart. Dit LIFE-project heet LIFE Belini, voor Belgian initiative for making a leap forward towards good status in the river basin district of the Scheldt (LIFE15 IPE BE 014).

Ter herinnering: het LIFE-programma vertegenwoordigt het financiële instrument van de Europese Unie dat projecten op het gebied van milieu, natuurbehoud en klimaatactie in heel Europa (EU) ondersteunt. Aangezien de Zenne de enige rivier in België is die de 3 Gewesten doorkruist, is dit project interregionaal bedoeld en is dit het resultaat van een samenwerking tussen het Waals Gewest (SPW - Service Public de Wallonie), het Vlaams Gewest (VMM - Vlaamse Milieumaatschappij), het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Leefmilieu Brussel) en verschillende partners (gemeenten, provincies, verenigingen, enz.).

ZIT Brancart © Contrat de Rivière Senne
Het Waalse deel van het project wordt beheerd door de SPW-ARNE-DCENN (Service Public de Wallonie - Agriculture, Ressources Naturelles et Environnement – Direction des Cours d’Eau Non Navigables). Het bestaat uit het bestrijden van overstromingen door het creëren (of vernatuurlijken) van tijdelijke bufferzones (Zone d’immersion temporaire of kortweg ZIT), met bijzondere aandacht voor de biodiversiteit en ecosysteemdiensten. Ecosysteemdiensten vertegenwoordigen de voordelen die mensen ontlenen aan ecosystemen zonder dat ze iets hoeven te doen om ze te verkrijgen.

ZIT Coeurq © Contrat de Rivière Senne
Het project brengt daarom de oprichting van tien ZIT's en de renaturatie van enkele bestaande ZIT's samen. Ook het hele oude kanaal Charleroi-Brussel maakt deel uit van het LIFE-project. Daar zullen studies worden uitgevoerd om deze echte groene en blauwe ruggengraat die aanwezig is in het hydrografische deelstroomgebied van de Zenne te versterken, beschermen en verbeteren.

Contrat de Rivière Senne is rechtstreeks betrokken bij dit project, ter ondersteuning van de SPW.
De rol die voor hen is weggelegd in het LIFE Belini-project is:

  • Zorg voor coördinatie en communicatie tussen de verschillende partners en het DCENN (op operationeel niveau maar ook vanuit het oogpunt van biodiversiteit, ecosysteemdiensten, hydromorfologische kwaliteit, enz.)
  • Creëren en ontwikkelen van de ecosysteemdiensten van het LIFE Belini-project
  • Lokale actoren en autoriteiten bijstaan bij de aanvullende procedures die nodig zijn voor het LIFE Belini-project (evaluatie, rapportering, enz.)
  • Bewustmaking, communicatie en informatie voor de bevolking over het project.

Het 4de jaar van het Belini-project is gestart...

Na 3 jaar project is er één bufferzone gerealiseerd en reeds in gebruik genomen: de ZIT Coeurcq in Tubize. Twee ZIT-projecten zijn net af: de ZIT Brancart (Braine-le-Château) en de ZIT Cafenière (Soignies). Deze gebieden zullen dus in de loop van 2021 operationeel zijn en lokale wateroverlast effectief kunnen bestrijden. In het 2de semester van 2021 starten nog twee ZIT-projecten: ZIT Gaesbecq (Ittre) en ZIT Renissart (Seneffe). We kunnen daarom logischerwijs rekenen op 5 nieuwe ZIT's voor begin 2022 (middellange termijn van het Belini-project), van de ongeveer 10 ZIT's die gepland zijn voor het hele project.

ZIT Cafenière © Contrat de Rivière Senne

Evaluatie van het afgelopen decennium...

Sinds het eerste overstromingsplatform in 2010 zijn 17 ZIT's (binnen en buiten het LIFE Belini-project) in gebruik genomen in het hydrografische deelbekken van de Zenne voor een watervolume van ongeveer 631 310 m³. Nog eens 14 ZIT's zijn in aanbouw of in studie, en er wordt geschat dat ze tot 434.700 m³ kunnen bufferen (voorlopige en evoluerende cijfers).

Een positieve stap voorwaarts dus voor de strijd tegen overstromingen in het Waalse deelstroomgebied, met nog veel meer projecten in het verschiet...

Op basis van een artikel van Contrat de Rivière Senne
   
 
 

Terug naar de inhoudsopgave >

 
   


Volg ons op facebook of bezoek onze website.