Zennekrant nr. 27 | juni 2021
   
  Strategisch Project Zennevallei

 
De Zennevallei, ten zuiden van Brussel, ligt er grotendeels versnipperd bij. Een wanordelijke mozaïek van rivieren en beken, bedrijven en woningen, spoor en weginfrastructuur. Om de leefbaarheid te verbeteren, werken de provincie Vlaams-Brabant, Regionaal Landschap Zennevallei & Pajottenland en de gemeenten Drogenbos, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel en Halle aan het Strategisch Project Zennevallei. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de Vlaamse overheid en privé-partners.

Samen zetten zij projecten op touw en verkennen strategieën die de economische structuur en het woonweefsel vernieuwen en opwaarderen. Het kanaal en het spoor worden uitgespeeld als troeven om het wegennet te ontlasten. De waterlopen en hun groene oevers krijgen opnieuw ruimte en worden aaneengesloten tot een mooi landschap waar het heerlijk wandelen is. Ze vormen de ruggengraat die de woon - en werkgebieden bij elkaar brengen. Deze integrale aanpak betekent winst voor ecologie, recreatie én economie. Ondertussen bracht het Strategisch Project Zennevallei al heel wat in beweging.

Wandel met ons mee langs de Zenne van noord naar zuid en ontdek de toekomst van de Zennevallei.


Zachte ruggengraat met daarop aangeduide projecten (klik om te vergroten)

Vogelzangbeek

De Vogelzangbeek is gelegen op de grens van twee gemeenten Sint-Pieters-Leeuw en Anderlecht. De beek mondt uit in de Zuunbeek en vervolgens in de Zenne.
We werken aan een betere landschappelijke, hydrologische, ecologische en recreatieve inbedding van de Vogelzangbeek in het verstedelijkte weefsel. Een eerste toonaangevend project is het ontharden van een verouderd bedrijfsperceel dat gebouwd is tot op de oeverwand van de beek. Het bedrijfsperceel wordt aangekocht en ingericht als natuurgebied.

Schets ontharding Vogelzangbeek >

Zuunbeek

Dankzij grote inspanningen van de Vlaamse Milieumaatschappij om het natuurlijk stroomgebied van de Zuunbeek te herstellen, kunnen we nu genieten van een meanderende rivier met veel diversiteit in steile en zachte oevers, diepe en ondiepe delen, snel en traag stromend water. Dit verhoogt het zelfreinigend vermogen van de waterloop en de biodiversiteit in de beek en haar oevers. Meer ruimte dus voor water, structuurherstel, natuur en vrije vismigratie.
Ook meer stroomafwaarts maken we plannen en zijn er concrete projecten.

Pater Damiaanpark en de visvijvers

Even verderop ook aan de Zuunbeek kocht de gemeente een perceel van 2,5 hectare aan, het Pater Damiaanpark. Er worden boomgaarden met oude fruitsoorten geplant, bomen die kunnen uitgroeien tot mooie exemplaren en een ligweide met uitzicht op de Zuunbeek en de vijvers. De eerste aanplantingen groeien reeds.
Samen met de Vlaamse Milieumaatschappij wordt onderzocht hoe ook hier de Zuunbeek meer ruimte kan krijgen.


Toekomstig Pater Damiaanpark

Wildersport

Aan de sporthallen van Wildersport wordt de Zuunbeek heraangelegd als een brede, kronkelende beek met een winter- en een zomerbedding. De parkzone wordt aangepakt door het strategisch project. De kale grasvelden worden een gevarieerd natuurpark met waterbekkens, grote solitaire bomen, bloemenweiden en ravotruimte voor de kinderen. [uitvoering 2021-2023]


Toekomstig Wildersportpark

Bedrijvenzone 3 Fonteinen

Het laatste stroomafwaartse segment van de Zuunbeek stroomt doorheen de bedrijvenzone om onder het kanaal nadien uit te monden in de Zenne. Dit is een complexe uitdaging wegens onderwelving, eigendomsituaties en beperkte beschikbare ruimte. Echter dit is in functie van de overstromingsproblematieken in deze zone juist ook een kans. Een kans om te werken aan betere natuur, kwaliteit van de waterlopen, bedrijvenzone beter wapenen voor overstromingen.

Schetsontwerp 3 fonteinen >

Zenne als groen-blauwe draad

De doelstelling is om groen-blauwe ruimten met elkaar te verbinden. Dit doen we door zowel door bestaande als nieuwe groene ruimten te creëren. Zo zorgen we voor veerkracht. Een zennepad zal op termijn het mogelijk maken grote stukken van de Zenne af te lopen. Twee grote projecten dragen hier een steen aan bij.

Landinrichtingsplan Water+land+schap voor de Zennebeemden

Het openruimtegebied van 400 ha tussen de woonkernen Drogenbos, Ruisbroek, Beersel en Lot is uniek in de Vlaamse Rand rond Brussel. Het is nog een vrij groot aaneengesloten en amper bekend openruimte gebied. De Ring doorsnijdt er de Zennevallei. Het gebied is een strategische locatie in de Zennevallei omwille van de schaalgrootte, de mogelijke rol in waterberging en natuurlijke ontwikkeling van de Zenne, de recreatieve en toeristische potenties. Hiervoor dienen we in te zetten op de toegankelijkheid en het opheffen van de barrières.
Er werd een integrale gebiedsvisie ontwikkeld. De nodige middelen voor de uitvoering komen er na een goedgekeurde projectaanvraag voor een landinrichtingsplan in samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij. De komende jaren kunnen met deze middelen werk gemaakt worden van natuurherstel, hermeanderen van beken, aanleg van een Zennepad,...

Structuurschets Zennebeemden - water >

Lotbeek
De Lotbeek aan Ruisbroek is momenteel een anonieme en soms stinkende gracht. Dit wil de gemeente veranderen. We richten de Lotbeek in met een bredere groene oeverzone, een wandelpad en bruggetjes als verbinding naar Ruisbroek. Het vroegere ‘voddenkot’ transformeren we naar een plek waar verenigingen een activiteit kunnen organiseren. Een doodse plek herleeft.
De studie voor een technisch ontwerp is opgestart door de provincie Vlaams-Brabant.

Catala papierfabriek met Zennepad
Papierfabriek Catala
De oude papierfabriek Catala maakt plaats voor nieuwe gemengde ontwikkelingen met KMO bedrijven, labo’s maar ook een visstrap om het vismigratieknelpunt in de Zenne op te lossen. De stuw met een waterkrachtturbine is immers een barrière voor waterdieren. Langsheen deze vistrap is er ruimte voor groen. Het Zennepad zal hier een start nemen in de omgeving van de Felix De Boek hoeve.
De populierenbossen achter deze nieuwe ontwikkelingen worden omgevormd tot een elzenbroekbos. Het zennepad zal hier voorzien worden tot aan het reeds bestaande pad in Beersel. Een belangrijke missende verbindingen kan eindelijk gerealiseerd worden.

Biezeweidebeek
Dit project focust op aanpak van de lozing van afvalwater, afkomstig van de wijk Biezeweide, in de Zenne. Het afvalwater zal worden gezuiverd, het hemelwater wordt opgevangen in ontharde delen van de huidige wegenis in de woonverkaveling.
De studie voor een technisch ontwerp worden dit jaar opgestart.
De Biezeweidebeek is ook de naam van een zeer smalle, ondiepe gracht vlak achter de woningen van de wijk Biezeweide in Beersel. Door deze beek te verleggen naar het laagste punt in de vallei en te verbreden wordt meer ruimte voor waterbuffering gecreëerd in dit overstromingsgevoelige gebied. Bewoners zullen ook kunnen genieten van dit nieuwe stukje buurtnatuur, via een gemaaid wandelpad langs de oevers van de beek.

Werk maken van overstromingsgebied
Om eventuele hoge waterstanden op te vangen bestudeert de Vlaamse Milieumaatschappij of in deze omgeving een gecontroleerd overstromingsgebied kan ingericht worden. De vallei kan dan weer een stukje haar oorspronkelijke bergingsfunctie opnemen.

Werk maken van een landschapspark in Halle

Het landschapspark omvat een overkoepelende visie op de Zenne van Buizingen tot Lembeek. Op die manier wordt samenhang tussen bestaande en geplande projecten in het projectgebied beoogd. Het streefdoel is de ontwikkeling van een langgerekt coherent landschapspark met de Zenne als structurerende, blauwgroene drager dat moet zorgen voor een nieuwe Halse identiteit en dat kan bijdragen aan de opwaardering van de woon- en leefkwaliteit in de stad. De Zenne is immers vandaag de dag niet zichtbaar aanwezig in de stad, weinig toegankelijk en beperkt beleefbaar.
Deze visie wordt waar gemaakt door tal van uitvoeringstrajecten op korte en langere termijn.

Zennepad, speelbos
De aanleg van een Zennepad, speelbos en aanleg van een zenneterras aan de woelkom ter hoogte van de Eizingenmolen zal het onbekende stukje natuurgebied tussen het station van Buizingen en Nederhem onder de aandacht brengen. De Zenne begeleidt je mee. Er zijn extra groen aanplantingen gebeurd aan de Zenne oevers en er zijn grote waterwadi gegraven op de vogelrustplaats. [uitvoering 2020-2022]

Nederhempark
Een nieuw park is in aanleg aan het stadsontwikkelingsproject Nederhem. In het park krijgen solitaire grote bomen de kans te groeien, afgewisseld met struikjes en boskanten. Er wordt een komberging voorzien over de gehele lengte van het park. Dat verwijst naar de Zenne die er ondergekokerd ligt. Op lange termijn zijn er plannen om de Zenne er dan open te leggen. [uitvoering 2020-2021]


Toekomstig Nederhempark

Stedenbouwkundige ontwerp voor de zone Bres-Slingerweg: open leggen van de Zenne
Grootse plannen voor de omgeving van de sporthal Bres-Slingerweg-Leide. Een ruimte die nu nog gedomineerd wordt door parking wordt aangepakt. De stad Halle, de Vlaamse Milieumaatschappij en het strategisch project Zennevallei werken samen met de Vlaamse bouwmeester aan een ontwerp en uitvoeringsplan. De aanleg van een nieuwe sporthal en ondergrondse parking vormt de aanleiding om de Zenne in open bedding aan te leggen met natuurparken met plaats voor sport en spel. Deze omgeving zal stevig veranderen. Zo kan ook de natuurlijke link gelegd worden tussen het Nederhempark en het Albertpark. [studie ontwerp 2021-2023] [uitvoering 2023-2030]


Stadsproject de Bres

Zenneterras
De Leidestraat maakt plaats voor een fietsstraat
met een bredere oeverzone voor de Zenne

Het Zennepad kan hier aangelegd worden met een Zenneterras als fijne verblijfplek.
[uitvoering 2021-2023]

Opfrissen van het Albertpark
Het historische Albertpark wordt opgefrist met nieuwe wandelpaden en meubilair. De nieuwe extra bomen werden reeds aangeplant. De Zenne zal ontdekt kunnen worden met een heus zenneterras. Een spectaculair ontwerp waarbij je je tenen tot in de Zenne kan steken. [uitvoering 2021-2022]


Heilig Hart College krijgt een groene speelplaats
Speelplaats
De school die direct aansluit op het Albertpark en de Zenne draagt haar steentje bij door de speelplaats te ontharden. Een tapijt van grijze tegels krijgt een heel andere invulling.
Een speelplaats als een groene tuin. Met picknicktafels, een insectenhotel en kleurrijke hagen en houtkanten. Waar de kinderen kampen bouwen onder een uitwaaierende hazelaar of tot rust komen in de wilgenhut. Met een pleintje voor wie wil voetballen, maar ook met een evenwichtsparcours met balken en een moestuintje. Waar de denkers, durvers, doeners en dromers onder onze kinderen hun ding vinden.
Het water wordt opgevangen in ondergrondse reservoirs en in waterwadi in het midden van de groene speelplaats. [uitvoering 2021-2022]

Meer foto's >

Street art graffiti als visuele knipoog naar de Zenne
De kunstprojecten langsheen de Zenne geven zichtbaarheid aan de Zennevallei, prikkelen de geesten en zullen uitnodigen tot verkenning. De locatie en thematiek van de street- en landart graffiti verwijzen naar water, groen, fauna en flora. Dit geeft de stad een duidelijke identiteit en laat de mensen kennis maken met de publieke ruimten langsheen de Zenne. Ondertussen kregen de elektriciteitscabines aan het stadspark reeds een make-over.
De bedrijfswand van Pacapime aan de Zenne en kanaal en de blinde gevel aan de molen Eizingen zijn als volgende aan de beurt. [uitvoering 2020-2021]


Street art pacapime

De Zenneweide
In Lembeek wordt een nieuw natuurpark van 8 hectare genaamd de Zenneweide ingericht. Deze gronden bestemd als industriegebied worden omarmd door een oude zenne meander. De gronden werden aangekocht en herbestemd naar natuurgebied. De kleine Zenne (oude meander) wordt weer water doorvoerend gemaakt (gevoed door de Zenne en grondwater) met een ecologische oeverzone en verblijfplekken. Het natuurpark zelf wordt onthard en gezuiverd want in de grond zit steenpuin en vervuilde bodem van historische fabrieksgebouwen. Het wordt een mengeling van open graslanden, dichte bosjes, waterwadi en wandelpaden. [uitvoering 2021-2023]

Schets Zenneweide >

Groebegracht als groene vinger in het stadshart van Halle

De Groebegracht mondt in het stadscentrum van Halle uit in de Zenne. Deze blauw-groene vinger willen we opwaarderen. Aan het ziekenhuis wordt een project opgestart voor de creatie van een gecontroleerd overstromingsgebied. Dat wordt aangegrepen om er natuurontwikkeling aan te koppelen. Het nabijgelegen ziekenhuis zien we als partner om betere relaties te leggen tussen het bebouwde en onbebouwde weefsel. [studie, uitvoering 2021-2023]

De Groebegracht gelegen in het stadsweefsel is deels ingebuisd. Misschien zijn er mogelijkheden om deze weer open te leggen. Er worden stedenbouwkundige en landschappelijke scenario’s uitgewerkt om deze doelstelling pogen waar te maken.


Bouwmeesterscan groebegracht (klik om te vergroten)
   
 
 

Terug naar de inhoudsopgave >

 
   


Volg ons op facebook of bezoek onze website.