Coördinatie Zenne: Zennekrant 11 - april 2011
Activiteiten in het Zennebekken

Milieueducatieve boottochten 'Brussel langs het water ontdekken'

Alle hens aan dek! Van 4 tot 27 oktober organiseert Coördinatie Zenne haar jaarlijkse milieueducatieve boottochten in de Haven van Brussel en op het Zeekanaal Brussel-Schelde. Alle Brusselse scholen krijgen onder begeleiding van gepassioneerde lesgevers een fascinerende omgeving te zien en dit vanaf een boot die hiervoor speciaal is ingericht. Een originele manier om de thema's waterlopen en water aan bod te laten komen!

Deze educatieve boottochten willen de Brusselse jongeren de oorsprong van hun stad - ontstaan op de eilandjes van de Zenne - beter leren kennen en het belang van de waterlopen en het ‘Zennekanaal’ in Brussel beter begrijpen. Dankzij een gevarieerd programma met uitleg tijdens het speurneuzen aan dek, het labo, aquaria en interactieve tentoonstelling in het ruim, worden de leerlingen uitgenodigd eens stil te staan op welke manier zij hun steentje kunnen bijdragen aan HUN leefomgeving.

Deze boottochten, gesteund door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Vlaamse overheid, zijn eveneens toegankelijk voor milieuverenigingen, gemeentelijke en gewestelijke administraties, ondernemingen, wijkcontracten, intercommunales, …Bekijk ook onze website: www.coordinatiezenne.be
Meer info via tel. 02 206 12 07 - e-mail

Terug naar de inhoud >>
Zoektocht naar onze waterlopen in het Zennebekken


Bent u nieuwsgierig naar de verhalen en anekdotes over de rivieren in het Zennebekken tijdens een wandeling… langs de waterkant?

Onze gids laat u graag de waterloop en haar betekenis ontdekken. Een ideale manier om haar mooie en minder mooie kanten te leren kennen. Natuur, geschiedenis van de waterloop, waterbeheer, … zoveel thema's die tijdens deze activiteit aan bod komen.

Deze begeleide wandelingen (+/- 2u) worden georganiseerd langs de Zenne en haar zijlopen: het Zennegat in Mechelen, de Dorent in Zemst en Vilvoorde, de Woluwe tussen het Bronnenpark en de molen van Lindekemale in Sint-Lambrechts-Woluwe, de Sennette in Ecaussinnes, ‘Waterverhalen’ van Strépy-Thieu tot Ronquières (fiets- en boottraject), enz.

De wandelingen worden het hele jaar op aanvraag aangeboden aan een tarief van € 60/groep van max. 25 personen. U kan er ook zelf op uittrekken om de waterlopen in het Zennebekken te ontdekken. ördinatie Zenne biedt verschillende wandelfolders 'Zoektocht naar een rivier' aan. Deze folders zijn te verkrijgen in het info- en documentatiecentrum over water en waterlopen (Akenkaai 2bis - 1000 Brussel) aan € 0,50/stuk of via deze link.

Voor meer info: Coördinatie Zenne - Tel. 00 32 (0)206 12 07 -
e-mail - www.coordinatiezenne.be

Terug naar de inhoud >>
Bezoek het rioolwaterzuiveringsstation Brussel-Noord


De rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) Brussel-Noord werd in maart 2008 officieel ingehuldigd en wordt uitgebaat door de vennootschap Aquiris (concessiehouder). De RWZI behandelt het afvalwater van 1,1 miljoen inwoner-equivalenten (84% komende uit het Brussels Gewest, de rest uit Vlaanderen).

Op deze manier wordt - op enkele wijken na - al het Brusselse afvalwater, en zelfs een deel afkomstig van de naburige Vlaamse gemeenten, gezuiverd alvorens het in de Zenne wordt gestort.
De RWZI bevindt zich op de oever van het Zeekanaal Brussel-Schelde, ter hoogte van de Budabrug (tussen de Vilvoordselaan en het Zeekanaal) op een vroegere industriële site die doorkruist wordt door de Zenne.

De zuiveringsprocessen zijn complex, maar worden op een duidelijke en didactische manier voorgesteld en uitgelegd door een gids van Coördinatie Zenne. Het bezoek kan gecombineerd worden met o.a. een milieueducatieve boottocht, een wandeling langsheen de Zenne, enz.

Doelpubliek: groepen van 10 tot 25 personen, scholieren vanaf 12 jaar
Plaats: rioolwaterzuiveringsinstallatie Brussel-Noord / Aquiris - Vilvoordselaan 450, 1130 Brussel
Duur: +/- 1u30
Prijs: gratis
Wanneer? het hele jaar door op aanvraag, enkel op dinsdagen en donderdagen


Aquiris - Vilvoordselaan 450 - 1130 Brussel
Tel: +32 (0)2 243 96 60 - Fax: +32 (0)2 216 74 94 -
e-mail - www.aquiris.be

Terug naar de inhoud >>
De reizende tentoonstelling van Coördinatie Zenne tot uw beschikking


Coördinatie Zenne heeft i.s.m. Brussels by Water* een tweetalige reizende tentoonstelling uitgewerkt over het thema 'Brussel, Stad en Gewest aan het water: haar haven, haar kanaal en haar rivier'.

Doel
De tentoonstelling wil alle facetten van het kanaal belichten, een positief beeld van het kanaal en de Zenne aan het brede publiek overbrengen en de vele mogelijkheden aantonen.Brussel voorstellen als 'stad aan het water' en ook 'gezien vanaf het water' is de bedoeling.

Inhoud
Deze expo** zet de kanaalzone in de kijker aan de hand van foto's. Inderdaad, beelden zijn vaak meer sprekend, bezitten meer overtuigingskracht dan lange teksten. Zo kan de tentoonstelling op de belangstelling rekenen van een breed publiek, dat toch nog heel wat vooroordelen heeft met betrekking tot de kanaalzone.

De foto's worden begeleid met tweetalige commentaren die de verschillende strategische plaatsen in Brussel duidelijk weergeven alsook de veelzijdige functies van de waterweg: goederenvervoer, ontspanning, waterbeheer, zachte mobiliteit, natuur en ecologie, openbare ruimte voor ontmoeting, stadsintegratie, enz.

Als u een evenement rond het thema van het 'kanaal in Brussel' organiseert, aarzel niet met ons contact op te nemen voor het ontlenen van deze tentoonstelling
: Coördinatie Zenne - Tel. 00 32 (0)206 12 07
e-mail - www.coordinatiezenne.be


* Brussels by Water is een vereniging die zich inzet voor het zachte toerisme op en langs de waterweg in het Brussels Gewest.
** Deze expo kwam tot stand met de steun van het Brussels Gewest.


Terug naar de inhoud >>