Coördinatie Zenne: Zennekrant 10 - juli 2010
Activiteiten in het Zennebekken

Deze zomer & het hele jaar door op aanvraag:
(her)ontdekking van de open Zenne in Anderlecht


Augustus en september 2010: begeleide wandelingen speciaal voor de inwoners van Anderlecht, voor de buurtbewoners van de Zenne

In augustus en september worden nog twee wandelingen georganiseerd, speciaal voor de buurtbewoners en voor de inwoners van Anderlecht in het algemeen, om deze site te (her)ontdekken, meer over hun rivier te leren kennen én om ons hun verhalen te vertellen.

Schrijf snel in voor een van de volgende data:
- Dinsdag 10 augustus 2010 om 17u
- Zondag 19 september 2010 om 14u

Klik hier voor de uitnodiging en het programma.


Juli - augustus 2010:
wandeling op aanvraag voor bedrijven uit de buurt van de Zenne in Anderlecht


De Zenne stond lang centraal in de ontwikkeling van diverse industriële activiteiten. Vandaag hebben de (omliggende) bedrijven het contact met de rivier verloren. Om de bedrijven en hun werknemers de kans te geven de Zenne te (her)ontdekken stelt Coördinatie Zenne een wandeling van +/-1.30u voor. Deze wandeling is een ideale zomerse activiteit die gemakkelijk te combineren valt met bv. een drankje of lunch in de omgeving van de sluis of met een boottocht op het 'Zennekanaal'.

Klik hier voor de uitnodiging en het programma.

Het hele jaar door:
wandeling op aanvraag voor scholen uit de buurt van de Zenne in Anderlecht


Water en waterlopen zijn boeiende thema’s! Coördinatie Zenne stelt een speciaal programma voor aan alle scholen die op ontdekking van de Zenne willen gaan met hun leerlingen. De jonge Anderlechtenaren leren er over de geschiedenis van hun waterloop, de geografie, de waterkwaliteit alsook de rol die zij kunnen spelen in de bescherming ervan.

Klik hier voor de uitnodiging en het programma (binnenkort online).


Terug naar de inhoud >>
Zomerrondvaarten in Brussel
Ontdek Brussel langs het kanaal van 6 juli tot 22 augustus!


Brussels by Water (BBW) is een vereniging die het kanaal in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest toeristisch, recreatief en educatief wil ontplooien. BBW vertrekt van de idee dat Brussel haar imago van 'stad en gewest aan het water' meer moet erkennen, waarderen en promoten. Met de teloorgang van vele vervuilende bedrijven langs de kanalen van de as Antwerpen-Brussel-Charleroi - een vroeger grauwe kanaalzone - wordt het grootste deel van deze waterwegen nu stilaan een echte groene en aantrekkelijke 'trage weg' die bovendien een rol kan spelen in de zachte mobiliteit van voetgangers en fietsers.

Brussels by Water wil graag deze ontdekkingen delen met zoveel mogelijk mensen. Ze wil ook het grote publiek sensibiliseren voor de verschillende functies van het 'Zennekanaal' in Brussel en voor het belang van zijn integratie in de stad. Daarom organiseert Brussels by Water ook deze zomer gegidste rondvaarten in Brussel vanaf 6 juli tot 22 augustus (alle dagen behalve op maandag).

Dit jaar zal ook de kanaalbus tijdens Brussel Bad varen: op dinsdag en donderdag worden inwoners van Brussel en van de groene gordel in Brabant uitgenodigd om hun wagen thuis te laten en met de kanaalbus naar Brussel Bad te komen! Het is ook mogelijk om de kanaalbus te combineren met de fiets of met het openbaar vervoer om van (of naar) Brussel Bad te gaan.

Meer info te verkrijgen bij Brussels by Water: www.brusselsbywater.be - 02 203 64 06

Terug naar de inhoud >>
Milieueducatieve boottochten 'Brussel langs het water ontdekken'


Alle hens aan dek! Van 6 tot 29 oktober organiseert Coördinatie Zenne haar jaarlijkse milieueducatieve boottochten in de Haven van Brussel en op het Zeekanaal Brussel-Schelde. Alle Brusselse scholen krijgen onder begeleiding van gepassioneerde lesgevers een fascinerende omgeving te zien en dit van op een boot die hiervoor speciaal is ingericht. Een originele manier om het thema water en waterlopen aan bod te laten komen!

Deze educatieve boottochten willen de Brusselse jongeren de oorsprong van hun stad - ontstaan op de eilandjes van de Zenne - beter leren kennen en het belang van de waterlopen en het ‘Zennekanaal’ in Brussel beter begrijpen. Dankzij een gevarieerd programma met uitleg tijdens het speurneuzen aan dek, het labo, aquarama en interactieve tentoonstelling in het ruim, worden de leerlingen uitgenodigd eens stil te staan op welke manier zij hun steentje kunnen bijdragen aan HUN leefomgeving.

Deze boottochten, gesteund door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Vlaamse overheid, zijn eveneens toegankelijk voor milieuverenigingen, gemeentelijke en gewestelijke administraties, ondernemingen, wijkcontracten, intercommunales, …Bekijk ook onze website: www.coordinatiezenne.be
Meer info via tel. 02 206 12 07 - e-mail

Terug naar de inhoud >>
Zoektocht naar onze waterlopen in het Zennebekken


Bent u nieuwsgierig naar de verhalen en anekdotes over de rivieren in het Zennebekken tijdens een wandeling… langs de waterkant?

Onze gids laat u graag de waterloop en haar betekenis ontdekken. Een ideale manier om haar mooie en minder mooie kanten te leren kennen. Natuur, geschiedenis van de waterloop, waterbeheer, … zoveel thema's die tijdens deze activiteit aan bod komen.

Deze begeleide wandelingen (+/- 2u) worden georganiseerd langs de Zenne en haar zijlopen: het Zennegat in Mechelen, de Dorent in Zemst en Vilvoorde, de Woluwe tussen het Bronnenpark en de molen van Lindekemale in Sint-Lambrechts-Woluwe, de Sennette in Ecaussinnes en ‘Waterverhalen’ van Strépy-Thieu tot Ronquières (fiets- en boottraject), enz.

De wandelingen worden het hele jaar op aanvraag aangeboden aan een tarief van € 60/groep van max. 25 personen. U kan er ook zelf op uittrekken om de waterlopen in het Zennebekken te ontdekken. Coördinatie Zenne biedt sinds 2002 verschillende wandelfolders 'Zoektocht naar een rivier' aan. Deze folders zijn te verkrijgen in het info- en documentatiecentrum over water en waterlopen (Akenkaai 2bis - 1000 Brussel) aan € 0,50/stuk of via deze link.

Voor meer info: Coördinatie Zenne - Tel. 00 32 (0)206 12 07 -
e-mail - www.coordinatiezenne.be

Terug naar de inhoud >>
Bezoek het rioolwaterzuiveringsstation Brussel-Noord


De rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) Brussel-Noord werd in maart 2008 officieel ingehuldigd en wordt uitgebaat door de vennootschap Aquiris (concessiehouder). De RWZI behandelt het afvalwater van 1,1 miljoen inwoner-equivalenten (84% komende uit het Brussels Gewest, de rest uit Vlaanderen).

Op deze manier wordt - op enkele wijken na - al het Brusselse afvalwater, en zelfs een deel afkomstig van de naburige Vlaamse gemeenten, gezuiverd alvorens het in de Zenne wordt gestort.
De RWZI bevindt zich op de oever van het Zeekanaal Brussel-Schelde, ter hoogte van de Budabrug (tussen de Vilvoordselaan en het Zeekanaal) op een vroegere industriële site die doorkruist wordt door de Zenne.

De zuiveringsprocessen zijn complex, maar worden op een duidelijke en didactische manier voorgesteld en uitgelegd door een gids van Coördinatie Zenne. Het bezoek kan gecombineerd worden met o.a. een milieueducatieve boottocht, een wandeling langsheen de Zenne, enz.

Doelpubliek: groepen van 10 tot 25 personen, scholieren vanaf 12 jaar
Plaats: rioolwaterzuiveringsinstallatie Brussel-Noord / Aquiris - Vilvoordselaan 450, 1130 Brussel
Duur: +/- 1u30
Prijs: gratis
Wanneer? het hele jaar door op aanvraag, enkel op dinsdagen en donderdagen


Aquiris - Vilvoordselaan 450 - 1130 Brussel
Tel: +32 (0)2 243 96 60 - Fax: +32 (0)2 216 74 94 -
e-mail - www.aquiris.be

Terug naar de inhoud >>
De reizende tentoonstelling van Coördinatie Zenne tot uw beschikking


Coördinatie Zenne heeft i.s.m. Brussels by Water* een tweetalige reizende tentoonstelling uitgewerkt over het thema 'Brussel, Stad en Gewest aan het water: haar haven, haar kanaal en haar rivier'.

Doel
De tentoonstelling wil alle facetten van het kanaal belichten, een positief beeld van het kanaal en de Zenne aan het brede publiek overbrengen en de vele mogelijkheden aantonen.Brussel voorstellen als 'stad aan het water' en ook 'gezien vanaf het water' is de bedoeling.

Inhoud
Deze expo** zet de kanaalzone in de kijker aan de hand van foto's. Inderdaad, beelden zijn vaak meer sprekend, bezitten meer overtuigingskracht dan lange teksten. Zo voelen ook een leek en een soms eenzijdig geïnformeerd publiek zich aangetrokken tot de foto's. Want hoeveel mensen hebben niet nog diepgewortelde a priori's met betrekking tot de kanaalzone?

De foto's worden begeleid met tweetalige commentaren die de verschillende strategische plaatsen in Brussel duidelijk weergeven alsook de veelzijdige functies van de waterweg: goederenvervoer, ontspanning, waterbeheer, zachte mobiliteit, natuur en ecologie, openbare ruimte voor ontmoeting, stadsintegratie, enz.

Als u een evenement rond het thema van het 'kanaal in Brussel' organiseert, aarzel niet met ons contact op te nemen voor het ontlenen van deze tentoonstelling
: Coördinatie Zenne - Tel. 00 32 (0)206 12 07
e-mail - www.coordinatiezenne.be


* * Brussels by Water is een vereniging die zich inzet voor het zachte toerisme op en langs de waterweg in het Brussels Gewest.
** Deze expo kwam tot stand met de steun van het Brussels Gewest.


Terug naar de inhoud >>
Zemst Zot van de Zenne


De Zenne wordt opnieuw een plek waar mensen samenkomen, net zoals 200 jaar geleden: dit keer niet om te werken, maar om te wandelen in de natuurgebieden langs afgesneden meanders van het beschermde landschap van de Dorent, om te fietsen over de jaagpaden of om de beschermde monumenten langs de boorden van de rivier te bewonderen!

Activiteitenprogramma:

Zondag 15 augustus
 • 14u: stiltewandeling langs de Zenne. Vertrek aan parking Lidl in Zemst
Zaterdag 21 augustus
 • 14u: begeleide natuurwandeling in het Dorentgebied.
  Vertrek aan het Zennebrugje in de Rekelstraat in Eppegem.
  Inschrijven: Jeanne Peeters - 015 61 20 86
 • 15u: opening tentoonstelling foto’s, aquarellen, pentekeningen en olieverfschilderijen
 • 16u30: Gezamenlijk optreden Koninklijke Fanfare Willen is Kunnen (Zemst-Laar) en
  Koninklijke Fanfare Hoop in de Toekomst (Eppegem)
 • 20u: Volks- en dansfeest met de Boektons en wereldmuziekorkest
Zondag 22 augustus
 • 8u: Zennefietstocht van Soignies tot Eppegem (95 km)
 • 9u: feestelijke Zenne rommel- en brocantemarkt. Reservatie tot 7 augustus bij Armand De Meutter (tel.: 015/33.07.07, ma. en woe.: van 18u tot 20u - za: van 14u tot 16u).
  Kinderen tot 12 jaar die speelgoed wensen te verkopen krijgen een gratis standplaats.
 • 10u - 14u: kinderanimatie
 • 11u: Ruiterwandeling in de Dorent. Vertrek aan de manège Verbrande Brug.
  Inschrijven: Rudy Janssens - 0475 69 31 92
 • 14u: begeleide wandeling langs meanders van de Zenne.
  Inschrijven: Jeanne Peeters - 015 61 20 86
 • 15u: Start Zennejogging langs de Zenne en door de Dorent (afstand: +/- 8 km)
 • 16u30: Gezamenlijk optreden Koninklijke Harmonie Sint-Hubertus Elewijt en Koninklijke Harmonie Sint-Martinus Weerde
De feestelijkheden vinden plaats aan de bedrijfshal van Van Haesendonck, Hoge Buizen in Eppegem.

Voor de Zemstenaren weldra meer info in de brievenbus
En voor de anderen kan u een sturen.


Terug naar de inhoud >>
Activiteiten in het Waalse deel van het Zennebekken

Het Riviercontract Zenne stelt het hele jaar door activiteiten en animaties op maat voor in het Zennebekken, in de gemeenten en de scholen!

Voor meer info, neem contact op met het Riviercontract Zenne via: www.crsenne.be
(franstalig)

Terug naar de inhoud >>