Coördinatie Zenne: Zennekrant 10 - juli 2010
VLAANDEREN: Zenne hersteld van zuiveringsincident

Er zit weer veel vis in de Zenne. Zelfs meer dan voor het stopzetten van het zuiveringsstation.
Honderddertien palingen, zestien blankvoorns, een pos en nog vissen in Leest. Drie stekelbaarzen, een blankvoorn, negen palingen in Vilvoorde. Dat zat in de fuiken die het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (Inbo) maandag uitgezet had in de Zenne.

De balans oogt verrassend goed voor een rivier die weer steendood leek na het incident met het rioolwaterzuiveringsstation Brussel-Noord. Dat station werd door de exploitant Aquiris op 8 december stilgelegd na een technisch voorval. Tonnen Brussels afvalwater stroomden dagenlang ongezuiverd de rivier in. De enige vis die toen gevangen werd, was dood.

De vraag was of en hoe snel de Zenne van deze milieuramp zou herstellen. Vier maanden later lijkt de rivier geen schadelijke gevolgen te dragen van het incident. Veel vis, een redelijke variatie aan soorten. ‘Zelfs beter dan vangsten voor het zuiveringsincident aangaven', zegt onderzoeker Jan Breine van het Inbo.

In april 2008 zaten er in Leest hooguit één baars en vijf palingen. In juli 2008 jaar werden er 61 palingen aangetroffen. Wel is de oogst kleiner dan in juli vorig jaar toen er een voorlopig recordaantal van 500 palingen geteld werd.

"De eerste tekenen zijn positief, maar voor definitieve conclusies moeten we de gegevens over een jaar bekijken", waarschuwt Breine. "Vergeet niet dat de Zenne een rivier met een mager visbestand blijft. Eeuwen vervuiling maak je niet in een oogwenk goed."

Voor de start van het zuiveringsstation Brussel-Noord in 2007 was er geen leven te zien in de Zenne.

De Rupel, waarin de Zenne uitmondt, blijkt geen last te hebben van de vervuiling. In Heindonk werden karper, baars, giebel, blankvoorn, paling, brasem en nog enkele soorten gevangen.

Bron: De Standaard, 14/04/2010

Terug naar de inhoud >>