logo
banner

Dossier 'Waterlopen in de Zennevallei'

De Zennevallei telt een heel aantal waterlopen die nauwelijks gekend zijn maar het verdienen om (opnieuw) ontdekt te worden.


Kaart:
 Het Zennebekken >>


Artikels:

Herstel in de natuurlijke toestand van een Zenne-arm in Anderlecht

Voor de revitalisering van de Zenne heeft Leefmilieu Brussel de oevers van het eiland van Aa in Anderlecht heraangelegd. Het resultaat is nu al zichtbaar : tal van watervogels en de scholen stekelbaarzen vonden er hun weg.

Klimaatvooruitzichten voor onze waterlopen

Bovenop de snel veranderende functies en de gestage bevolkings-toename, ondergaat het Scheldedistrict ook de gevolgen van de klimaatveranderingen. Meer informatie delen, uitwisselen en coördinatie zullen nodig zijn.

Twee derde van de Molenbeek stroomt sinds kort in open lucht

6 jaar geleden wilde Leefmilieu Brussel een sprong vooruit maken om de biodiversiteit verder te ontwikkelen in de vallei van de Molenbeek. Het doel was om het schone water van het rioolwater te scheiden door een nieuwe bedding aan te leggen voor verschillende delen van de beek.

Overzicht van de Brusselse waterlopen in tekst, kaart en beeld

Brussel telt een heel aantal waterlopen die nauwelijks gekend zijn, maar het verdienen om (opnieuw) ontdekt te worden. Om hieraan tegemoet te komen, stelde Coördinatie Zenne met behulp van kaarten en foto’s een overzicht van de Brusselse waterlopen op. Op een eenvoudige manier komt u meer te weten komen over deze waterlopen en kan u deze gemakkelijk ontdekken.

Een mooie overwinning voor de Zenne in Anderlecht

Langs het overstort van de Aa, die de Zenne met het kanaal verbindt ter hoogte van de sluis van Anderlecht, werd een stukje van de Groene Wandeling heringericht. Vandaag kan je via het overstort de Zenne gaan ontdekken... Geniet ervan!

De vallei van de Vogelzangbeek in Anderlecht

Ter gelegenheid van de voorstelling van de nieuwe wandelfolder van de vallei van de Vogelzangbeek organiseerde Coördinatie Zenne in samenwerking met CCN Vogelzangbeek CBN een geleide wandeling doorheen het gebied in het hart van het Brusselse gewest. U vindt hier het volledige relaas van de wandeling, net zoals een link naar de foto's en de wandelfolder.

De verborgen Zenne

De Zenne die tussen de Paepsemlaan en het Zuidstation: Een waardevol gebied… die nog aangelegd moet worden.

De blauwe wandeling

Brussel langs het water: het project ‘Blauwe Wandeling’.