logo
banner

Activiteiten voor scholen

Brusselse Waterdagen voor scholen 2017

foto Van maandag 20 tot zondag 26 maart 2017 zijn het de Brusselse Waterdagen.
Brussel Leefmilieu wil het blauwe patrimonium van de hoofdstad een week lang in de bloemetjes zetten en de Waterdagen afsluiten met een feestelijke zondag voor het grote publiek.

Van maandag 20 tot vrijdag 24 maart krijgen de scholen speciale aandacht.
De jongeren zijn de toekomst van onze maatschappij en hen in het bijzonder willen we dan ook sensibiliseren. Een week lang zullen we u op verschillende plaatsen in Brussel educatieve activiteiten voorstellen. Vooraf inschrijven is vereist. Tijdens de weekavonden en op zaterdag wordt ook een programma voor het grote publiek voorgesteld.

Op zondag 26 maart zullen de Brussels Waterdagen feestelijk worden afgesloten met talrijke gratis activiteiten voor het grote publiek: geleide wandelingen langs de Brusselse waterlopen, natuuranimaties of waarnemingen langs de waterkant, bezoek een RWIZ of een sluis, projectpresentaties, films, conferenties, tentoonstellingen,... Begin maart zal een folder met het volledige programma voor die dag wijd verspreid worden en zal alle info ook beschikbaar zijn op de website van Coördinatie Zenne en van Leefmilieu Brussel.

- Programma voor scholen >>

- Download de folder met alle activiteiten van de Brusselse Waterdagen 2017 >>
Ook online op: www.leefmilieubrussel.be/BW

- In de gids ‘Water in Brussel’ vindt u niet alleen een schat aan informatie over het water
en de geschiedenis van het water in Brussel, maar ook een overzicht van de vele organisaties
die educatieve activiteiten aanbieden rond de thema’s water, waterlopen en natte natuur. >>


Milieueducatieve boottochten 'Brussel langs het water ontdekken'

Van 5 tot 25 oktober 2016 organiseerde Coördinatie Zenne opnieuw de milieueducatieve rondvaarten op het 'Zennekanaal' in Brussel.

Deze tochten laten leerlingen op een originele manier kennismaken met de thema’s water en waterlopen. Actief waarnemen, beleven en zelf onderzoeken vormen de basis van het programma dat uit 3 ateliers van elk 45 minuten bestaat.

- Uitnodiging en praktische info 2016 >>
- Film van de milieueducatieve boottochten >>
- Foto's 'AAN DEK' >>
- Foto's 'IN HET LABO' >>
- Foto's 'IN HET RUIM' >>


Educatieve wandelingen langs de waterlopen in de Zennevallei

foto Coördinatie Zenne nodigt u samen met uw klas uit voor een educatieve wandeling langs de Brusselse waterlopen. Informeren, sensibiliseren en leren over het leefmilieu, dat is de sterkte van Coördinatie Zenne.

De Molenbeek, de Vogelzangbeek, de Geleytsbeek, de Woluwe, de Zenne en het kanaal zijn allemaal schitterende locaties die ideaal zijn om over het leefmilieu en de natuur te vertellen. Nochtans krijgen die plekken niet de aandacht die ze verdienen.

Tijdens de wandelingen en in functie van de groep, vertelt de begeleider over de geschiedenis van de waterloop waarlangs gewandeld wordt. Thema’s die aan bod komen zijn de geografie, het waterbeheer en de waterkwaliteit, het belang van water voor natuur en mens en het groene en blauwe netwerk.

Elke wandeling duurt ongeveer 2 uur en kost € 60 voor een groep van maximum 25 deelnemers. U kan de begeleider vragen de inhoud van de wandeling aan te passen aan uw specifieke wensen. Voor een wandeling die het historische aspect meer in de kijker zet, is de wandeling ‘De Zenne en het kanaal in het hart van Brussel’ een uitstekende keuze.

Ter voorbereiding van uw wandeling kan u de wandelgidsen 'Zoektocht naar een waterloop',
uitgegeven door Coördinatie Zenne, nu reeds raadplegen en downloaden.

- Uitnodiging >>
- Inschrijven >>


'Langs het water' in de klas

Gebruik het lespakket van Coördinatie Zenne in de klas om samen met de leerlingen het water en de waterlopen in de nabijheid van de school te ontdekken:

Lespakket 'Brussel langs het water ontdekken' >>


Activiteiten van onze partners

Om het volledige programma aanvullende activiteiten van onze partners te bekijken, klik hier (FR).