header  
header GS-ESF facebook
  Zennekrant nr. 19 - maart 2016    
 
Onderwerp Geaddresseerden (emails gescheiden door ,)

De Zenne en het Zennekanaal
vormen strategische assen voor fietsers

Fietsdoorgangen onder de Brussels bruggen, een brug over het kanaal in Vilvoorde en nieuwe fietspaden langs de Zenne en het Zennekanaal in Brabant en in Brussel moeten op korte termijn onze waterwegen fietsvriendelijker en aangenamer maken. Goed nieuws voor de mobiliteit, vooral voor Brussel die dat hard nodig heeft!

Brussel: fietsdoorgangen onder de Brusselse bruggen tegen 2019

Fietsers zullen onder de
Brusselse bruggen kunnen rijden…
Een kwalitatieve fietsroute langs het kanaal in Brussel biedt fietsers het voordeel van een veilige, vlakke en snelle weg voor hun dagelijkse verplaatsingen in een heuvelachtige regio en is een echt alternatief voor de andere transportmiddelen op de Noord-Zuid as.

Brussel Mobiliteit heeft net een mooi project voorgesteld dat de Gewestelijk Fietsroutes (GFR) Kanaal (KC) behoorlijk zal verbeteren: drie fietspaden zullen tegen 2019 de doorgang voor fietsers onder de Brusselse bruggen mogelijk maken! De bedoeling is dat fietsers onder de bruggen Van Praet, De Trooz en Sainclette kunnen doorrijden om zo die gevaarlijke kruispunten te vermijden. En wat een tijdswinst voor de fietsers! Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).






...zoals al in veel steden het geval is!

Het plan voorziet ook verbeterde of nieuwe infrastructuren voor fietsers op de Veeweidekaai, aan de Ninoofsepoort, aan de Havenlaan en aan de Vilvoordsesteenweg van Heembeek tot aan de noordelijke gewestgrens.

Je kan de Powerpoint-presentatie van Brussel Mobiliteit met foto’s en schema’s hier raadplegen.


Vilvoorde: een fietsersbrug over het kanaal

Dankzij twee liften en een ophaalbrug
kunnen fietsers het kanaal oversteken.
In Vilvoorde zal een fietsersbrug gebouwd worden over het kanaal. De brug zal de nieuwe wijk Watersite verbinden met het Domein Drie Fonteinen er net tegenover. Ze zorgt er ook voor dat de Vlaamse fietsroutes aan beide kanten van het kanaal verbonden worden (onder andere de recreatieve route ‘Van Basiliek tot basiliek’ tussen de basilieken van Vilvoorde en van Grimbergen), en dat ze toegankelijk worden voor de Brusselse fietsers dankzij de afwerking van het fietspad dat Brussel aan Vlaanderen linkt via de Vilvoordsesteenweg.

Meer weten >>


Vilvoorde: mooie veranderingen die zouden moeten worden doorgetrokken naar Brussel

In Vilvoorde werden onlangs mooie fietspaden aangelegd. Je kan er nu fietsen langs de Zenne en het Zennekanaal. Het is handig en snel, maar het is ook heel aangenaam!

 
Fietspad langs de Zenne   Waterkant langs het kanaal

Deze mooie veranderingen zouden moeten worden doorgetrokken naar Brussel.

 
Op de oevers van de Zenne zou een mooi fietspad
kunnen lopen.
  De verbetering van de weg tussen de Zenne
en het kanaal zou voordelig zijn voor fietsers.


Een fietssnelweg langs de Zenne tussen Mechelen - Vilvoorde (en Brussel)

Fietsen langs de Zenne: aangenaam en efficiënt!
De provincie Vlaams-Brabant heeft onlangs de fietsroute Mechelen-Vilvoorde (en Brussel) langs de Zenne als fietssnelweg geselecteerd. Vandaag beschouwt men deze route niet langer als louter lokaal, maar omwille van haar belang als een onderdeel van een groter netwerk. Ongeveer 500 fietsers maken in de zomer elke weekdag gebruik van de route. Het is immers een gemakkelijke, veilige en groene verbinding tussen de 2 steden. In Vilvoorde sluit ze aan op de GFR Kanaal die door Brussel gaat.

De fietspaden op de linkeroever van de Zenne zullen voor de veiligheid en het comfort van de gebruikers breder en harder gemaakt worden. Ter hoogte van Eppegem zal langs de Zenne een nieuw fietspad worden aangelegd en komt er een fietsersbrug. Ook in Zemst komt er een nieuw fietsersbrug.

Meer weten >>


Een fietssnelweg langs het kanaal tussen Halle en Kapelle-op-den-Bos

Een mooi fietspad en fietsdoorgang
tussen Halle en Anderlecht
In Vlaams-Brabant, tussen Halle en Brussel en tussen Kapelle-op-den-Bos, Grimbergen, Vilvoorde en Brussel, wordt het kanaal al heel vaak gebruikt voor verplaatsingen met de fiets. Tijdens een telling in de zomer werden aan de sluis in Ruisbroek meer dan 450 fietsers per dag geteld in de week, en 1000 tijdens het weekend. De gemiddelde afstand die de fietsers afleggen naar hun werk bedraagt 18 km. Daar doen ze minder dan 45 minuten over. Deze route kreeg gemiddeld 6,5 op 10 van de gebruikers. Er is dus nog veel ruimte voor verbetering. De provincie Vlaams-Brabant slaat de handen in mekaar met de gemeenten en de andere partners om hieraan te werken!

Meer weten >>

Coördinatie Zenne kijkt uit naar al deze veranderingen die de mobiliteit en de opwaardering van onze waterlopen ten goede komen. Er zal ongetwijfeld nog veel water onder de bruggen vloeien vooraleer alle projecten klaar zijn, maar we zijn op de goeie weg!


Coördinatie Zenne


 
Terug naar de inhoudsopgave >