header
header GS-ESF facebook
  Zennekrant nr. 21 - juli 2017    
  Activiteiten van en met Coördinatie Zenne & Grenzeloze Schelde
  • Dinsdag 25 juli 2017: Brusselse bronnen: fase 1 - de bronnen in de vallei van de Woluwe >>
  • Ontdek deze zomer de waterlopen in de Zennevallei! Coördinatie Zenne stelt wandelgidsen voor die, naast een kaart en een beschrijving van het traject, informatie bevatten over het natuurlijk, hydrografisch of nog historisch erfgoed van de vele waterlopen in de Zennevallei >>
  • Ontdek het nieuwe Infopunt Sigmaplan Durmevallei tijdens een boottocht
    op zondag 30 juli 2017 >>
  • Kom meevaren met je leerlingen op het 'Zennekanaal' tussen Brussel en Vilvoorde tijdens
    de educatieve boottochten van 4 tot 24 oktober 2017 >>
  • Terugblik op de afterwork ‘de Zenne in Brussel’ van dinsdag 27 juni 2017 >>
  • Terugblik op de wandeling van zaterdag 3 juni 2017 in de Vogelzangbeek/Vleze:
    ‘Water en natuur tussen Anderlecht en Sint-Pieters-Leeuw’ >>

 
'Water in Brussel', een brochure die de vele facetten
van het water in onze hoofdstad onthult
Coördinatie Zenne heeft een informatiegids over water uitgebracht. U leest er welke acties worden ondernomen om de kwaliteit van de Brusselse waterlopen te verbeteren, dat het gewest enorm rijk is aan vijvers en bronnen, waar het water uit de kraan vandaan komt, waar het vuile water na gebruik heen gaat en welke rol de Zenne en het kanaal hebben gespeeld in de ontwikkeling van de stad.
Lees meer >
 
'Water in Brussel', een brochure om de verschillende organisaties en hun activiteiten over het thema
‘water’ te ontdekken
In het tweede deel van de gids ontdekt u dat veel Brusselse organisaties hun kennis willen delen en dit via geleide bezoeken op het terrein, tentoonstellingen of educatieve evenementen. Afspraak in het hart van de stad of in de volle natuur, op school of op een boot, overal kunt u meer te weten komen over dit waardevolle erfgoed: water.
Lees meer >
 
Het water en de abdijen in het Brusselse Gewest
Abdijen werden vroeger bijna altijd gebouwd in de buurt van een waterloop, in de valleien. De Brusselse abdijen zijn hierbij geen uitzondering op de regel. De aanwezigheid van deze kostbare vloeistof in onze abdijen vervulde niet enkel een belangrijke symbolische rol, maar moest ook voldoen aan de meer aardse behoeften aangezien die religieuze gemeenschappen zoveel waarde hechtten aan hun onafhankelijkheid en isolement.
Lees meer >
 
Een nieuw 'haven'bedrijf vervoegt het 'Ooievaarplan'
Goed nieuws voor de biodiversiteit op het grondgebied van de Zenne - 'Zennekanaal'! Het waterzuiveringsstation van Brussel-Noord heeft zich bij het 'Ooievaarplan' aangesloten. Dit plan wil ervoor zorgen dat ooievaars in Brussel kunnen nesten en het wil de rol van ecologische corridor in de verf zetten die het kanaal en de bovengrondse delen van de Zenne op zich nemen.
Reportage (FR) >
Lees meer >
 
Terugblik op de Brusselse Waterdagen, editie 2017
De Brusselse Waterdagen eind maart 2017 waren een groot succes. Talrijke activiteiten hebben het blauwe patrimonium van de hoofdstad een week lang in de bloemetjes gezet. Om de jongeren - de beslissers van morgen - te sensibiliseren was er een speciaal programma voor scholen. Wegens het grote succes komt er een nieuwe editie in 2018.
Lees meer >
 
Terugkeer naar de bron
Vroeger had elk Brussels dorpje een bron die aan zijn patroonheilige was opgedragen. Vandaag zijn een deel van deze bronnen verdwenen, weinig bekend, of soms zelfs verwaarloosd. In Brussel wil een samenwerkingsproject deze bronnen identificeren en beter bekend maken om zo hun verdiende plaats terug te geven in ons collectief erfgoed.
Lees meer >
 
De Waterbus wint de Belgische Energie- en Milieuprijs
in de categorie ‘Sustainable Mobility’!
De Waterbus tussen Brussel en Vilvoorde is een duurzaam project: hij wil een aanvulling zijn op de ‘traditionele’ vervoersmiddelen. Hij veroorzaakt geen overlast, neemt geen extra openbare ruimte in en vereist nauwelijks investeringen voor vaste infrastructuur, want het gaat vooral om hergebruik van bestaande kaaien.
Lees meer >
 
Belini project om de staat van de rivieren
in het Zennebekken te verbeteren
Dankzij de steun van dit interregionaal project wil Brussel haar rivier herwaarderen, zal Wallonië gecontroleerde overstromingsgebieden (GOG) creëren of herstellen met aandacht voor biodiversiteit en ecosysteemdiensten en Vlaanderen zal de watervervuiling terugdringen, een betere structuurkwaliteit van de waterlopen voorzien en de natuurlijke waterbergingscapaciteit herstellen.
Meer weten over de prioriteiten per gewest:
Brussel >
Wallonië (FR) >
Vlaanderen >
 
Slimme sluis Zennegat zorgt voor waterberging en natuur
Waar de Zenne, het kanaal Leuven-Dijle en de Dijle in elkaar vloeien, ligt het Zennegat. Met de inwerkingtreding van het overstromingsgebied Zennegat op 22 juni 2017, is een gecontroleerd overstromingsgebied van 65 hectare met gereduceerd getij gecreëerd.
Lees meer >
  Nieuws uit het Zennebekken
  • Coördinatie Zenne op Facebook
    Like de Facebook-pagina ‘Grenzeloze Schelde-Escaut sans Frontières’. Je zal er de foto’s zien van de waterlopen in het Zennebekken, verslagen van de activiteiten van Coördinatie Zenne en artikels. Deel er ook jouw nieuwsberichten over de waterlopen en het water >>
  • Big Jump 2017
    Op 9 juli zijn ze in het Zennebekken gesprongen om de bevolking te sensibiliseren over de problematiek van het proper water!
    - In Brussel zijn we te weten gekomen dat het water van het kanaal ter hoogte van Anderlecht door Brulabo beschouwd wordt als een zwemwater van zeer goede kwaliteit >>
    - Stroomopwaarts in Seneffe was de Big Jump een groot succes dankzij Contrat de rivière
    Senne >>
  • Ukkel en zijn beken
    De gemeente Ukkel heeft een brochure gepubliceerd die de verschillende Ukkelse beken
    voorstelt (FR) >>

 

Een uitgave van Coördinatie Zenne-Coordination Senne en Grenzeloze Schelde-Escaut sans Frontières
www.coordinatiezenne.be - www.grenzelozeschelde.org

Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Vlaamse overheid
en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Reacties op de nieuwsbrief en/of voorstellen voor artikels zijn welkom >>
U wil de nieuwsbrief niet meer ontvangen? >>