werkgroep en partner
van Grenzeloze Schelde-
Escaut sans Frontières
vzw/asbl
 
ZENNEKRANT 12 (-> terug naar inhoud)

Commissie daagt vier lidstaten die nog geen stroomgebied-
beheerplannen hebben ingediend voor het Hof

De Europese Commissie daagt vier landen, waaronder België voor de rechtbank omdat zij de EU-waterwetgeving niet correct toepassen en nog geen stroomgebiedbeheerplannen hebben ingediend. Deze plannen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat alle Europese wateren tegen 2015 in een goede toestand verkeren en moesten uiterlijk op 22 december 2009 zijn ingediend. Zoals u echter kan lezen in de andere artikels over dit onderwerp, begint hier voor België momenteel verandering in te komen.

Richtlijn 2000/60/EG is het belangrijkste instrument van de Unie voor de bescherming van de Europese wateren. Ze vormt het kader voor het waterbeleid van de Unie en verplicht de lidstaten uiterlijk negen jaar na de inwerkingtreding van de richtlijn voor elk stroomgebied een beheerplan te publiceren. Lidstaten met gemeenschappelijke rivieren moeten samenwerken om één internationaal stroomgebiedbeheerplan op te stellen.

De Kaderrichtlijn Water schrijft voor dat de lidstaten het publiek en andere belanghebbenden over de plannen moeten raadplegen, ontwerp-stroomgebiedbeheerplannen moeten publiceren en moeten voorzien in een periode van zes maanden voor het indienen van schriftelijke opmerkingen. Gezien deze vereisten hadden alle openbare raadplegingen uiterlijk in december 2008 van start moeten gaan.

Hoewel de werkzaamheden in België, Denemarken, Griekenland en Portugal inmiddels gestart zijn, hebben die vier lidstaten nog geen plannen vastgesteld of bekendgemaakt.

In België zijn de openbare raadplegingen in Brussel en Wallonië pas in 2011 van start gegaan en zouden de beheerplannen pas in respectievelijk 2011 en 2012 worden gepubliceerd.

Denemarken streeft ernaar zijn plannen in september 2011 bekend te maken, na afloop van de openbare raadplegingen in april 2011.

Griekenland is nog niet begonnen met de openbare raadplegingen en zal zijn stroomgebiedbeheerplannen pas in maart 2012 bekendmaken.

De openbare raadplegingen in Portugal zouden in 2011 van start gaan, maar het is nog niet duidelijk wanneer de plannen zouden worden goedgekeurd.

Aangezien deze lidstaten alle vereiste stroomgebiedbeheerplannen nog niet gepubliceerd hebben, blijven hun inwoners in het ongewisse over het waterbeheer dat in overeenstemming met de richtlijn in hun stroomgebieddistrict zal worden gevoerd. Door de vertraging bij de indiening van de stroomgebiedbeheerplannen komt de realisatie van de doelstellingen van de richtlijn in het gedrang. Verdere vertragingen zullen een domino-effect hebben op de algemene uitvoering van de richtlijn, op de invoering van maatregelen en uiteindelijk op de verbetering van het aquatisch milieu.

Achtergrond

Krachtens de Kaderrichtlijn Water moeten de lidstaten ervoor zorgen dat alle grond- en oppervlaktewaterlichamen (rivieren, meren, kanalen en kustwateren) uiterlijk tegen 2015 in een goede toestand verkeren. Dit betekent dat ze zo weinig mogelijk sporen van menselijke activiteit mogen vertonen. De stroomgebiedbeheerplannen geven een volledig overzicht van de belangrijkste problemen voor elk stroomgebieddistrict; de plannen moeten ook specifieke maatregelen bevatten die nodig zijn om de opgelegde milieukwaliteitsdoelstellingen te halen. Elke uitzondering moet degelijk worden verantwoord.
De opvolging van de laattijdige omzetting van de EU-wetgeving door de lidstaten is een prioriteit voor de Commissie. Voor eerdere persberichten in verband met stroomgebiedbeheerplannen, zie: IP/10/1413, IP/10/1570 en IP/11/91.



Meer informatie:
Voor uitgebreide informatie over de raadpleging en voor een stand van zaken
voor de goedkeuring van de stroomgebiedbeheerplannen:
http://ec.europa.eu/environment/water/participation/map_mc/map.htm
Meer informatie over het waterbeleid:
http://ec.europa.eu/environment/water/index_en.htm
Voor de recentste gegevens over inbreuken in het algemeen: http://ec.europa.eu/community_law/infringements/infringements_nl.htm
Zie ook MEMO/11/220

Bron: © Europese Unie, 1995-2011



ZENNEKRANT 12 (-> terug naar inhoud)