Coördinatie Zenne: Zennekrant 11 - april 2011
ZENNEBEKKEN: De Zennebeemden:
hoogstammen en kwelzones langs een meanderende Zenne

Zennebeemden als opvangbekken

De vooroorlogse overstromingen die zo typisch waren voor dit valleisysteem zijn inmiddels kleiner van omvang, maar de waterbergingscapaciteit is er nog steeds. Mits een goede inrichting van de Zennebeemden als opvangbekken zou men stroomafwaarts wateroverlast kunnen voorkomen.
In november 2010 was dit echter niet direct van pas gekomen bij de zwaarste overstromingen sinds vijftig jaar, met een dijkbreuk op de linkeroever van het kanaal. De Zenne ligt op de rechteroever, en speelde ter hoogte van Lot dus niet mee. Op andere plaatsen kwam er kanaalwater in de rivier terecht. Dat is een hoogst zeldzaam verschijnsel, want normaal gebeurt altijd het omgekeerde. Volgens insiders had het te maken met een verkeerde bediening van de sluizen. Omdat die op Vlaams en Brussels grondgebied te lang gesloten bleven, kon het de aanstormende watermassa vanuit Wallonië niet meer verwerken. Volgens anderen speelde het bijkomend probleem dat de Zenne in Wallonië is gebaggerd, wat niet gebeurde aan de grensovergang met Vlaanderen. Dat niveauverschil zou ook voor minder opvangcapaciteit hebben gezorgd in de Zenne.
De rivier is wel gebaggerd ter hoogte van de site van de oude wolfabriek in Lot. Deze oude industriële site op de linker Zenneoever, en dus tussen Zenne en kanaal gelegen, krijgt binnenkort een nieuwe woonfunctie in het project Cartonnex en stroomde deze keer niet over. De kanaaldijk iets verderop begaf het, en de wateroverlast werd afgeleid naar de linkeroever van het kanaal. De site ligt pal aan de Zenneoever, maar is niet ingekleurd als (potentieel) overstromingsgebied. Omwonenden stellen dat het uitbaggeren van de Zenne deze keer wateroverlast heeft voorkomen.
In omstandigheden dat de Zenne buiten haar oevers treedt, zouden de Zennebeemden in Beersel als opvangbekken kunnen dienen, zeker met een verbeterende waterkwaliteit in het vooruitzicht. Dat zou het overstromingsrisico in Ruisbroek, Lot en verder stroomafwaarts aanzienlijk beperken tot zelfs uitsluiten. De capaciteit van de Zennebeemden is immers enorm en tot heden zo goed als onbenut. Mits een slimme inrichting zou ook de natuur er wel kunnen bij varen, wat weer een schitterend gebied zou opleveren waar de natuur zorgt voor veiligheid en droge voeten. Absolute voorwaarde blijft natuurlijk dat het Zennewater voldoende zuiver is om de valleibodems te overspoelen. Heel wat zijlopen van de rivier, zoals de Zuun en de Molenbeek, zouden eveneens veel minder overstromingsrisico kennen. In november 2010 stroomden ook deze valleien en aanpalende huizen onder water.
Volledigheidshalve moeten we stellen dat de regenval in het najaar 2010 zeer uitzonderlijk was, met een zelden geziene piek van bijna vijftig millimeter op zaterdag 13 november. De weken ervoor had het ook al zwaar geregend, waardoor de bodems meer dan verzadigd waren en de zondvloed niet meer konden verwerken. Wat zou er gebeurd zijn als dat op een vrijdag de dertiende had plaatsgevonden?

Terug naar de vorige pag. >>

Herman Dierickx - Natuurpunt

Terug naar de inhoud >>