Coördinatie Zenne: Zennekrant 11 - april 2011
ZENNEBEKKEN: Hoe is het nu gesteld met de waterkwaliteit
van de Zenne en het Zennekanaal?

De in deze tabel vermelde meetplaatsen zijn de meetplaatsen die meegenomen worden voor de beoordeling van het waterlichaam waar ze in gelegen zijn. Enkel voor de twee kanalen hebben we telkens een meetpunt toegevoegd dat in de beoordeling op waterlichaamniveau niet meegenomen wordt. Voor het Kanaal Charleroi-Brussel is dat het meetpunt op de grens met Waals Gewest te Lembeek, daar waar de beoordeling van het waterlichaam enkel gebeurt op het meetpunt in Negenmanneken (grens met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest). Voor het Zeekanaal Brussel-Schelde is dat het meetpunt op de grens met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te Vilvoorde, daar waar de beoordeling van het waterlichaam enkel gebeurt op het meetpunt in Willebroek. Voor het waterlichaam ‘Getijdendijle en Getijdenzenne’ houden we enkel rekening met het meetpunt in de Zenne te Heffen. Voor de beoordeling van dit waterlichaam worden echter ook nog andere meetpunten meegenomen, in de Dijle stroomopwaarts en -afwaarts de monding van de Zenne.

De beoordeling op meetplaatsniveau laat relatief homogene resultaten zien voor elk waterlichaam.

Voor Zenne I is de toestand in Drogenbos iets gunstiger (met name voor zuurstof) dan in Lembeek en Anderlecht. Voor Zenne II is het zuurstofgehalte in Vilvoorde duidelijk beter dan in Eppegem (Zemst). Dit heeft onder meer te maken met de nabijheid van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) Brussel-Noord bij dit meetpunt. Het effluent van de zuiveringsinstallatie wordt immers van op grote hoogte geloosd, en dit watervaleffect zorgt voor een aanzienlijke zuurstofinbreng in de waterloop. Verder stroomafwaarts ontvangt dit waterlichaam echter ook nog ongezuiverde huishoudelijke lozingen, evenals lozingen van bedrijven en een aantal zijwaterlopen; hiervan is de Tangebeek de belangrijkste, vermits de RWZI van Grimbergen haar effluent loost in deze waterloop. Dit alles zorgt ervoor dat de kwaliteit in Eppegem iets slechter is dan in Vilvoorde.

Het Kanaal Charleroi-Brussel heeft in Negenmanneken (Sint-Pieters-Leeuw) een zekere zelfzuiverende werking ondergaan, zodat het fosforgehalte hier in de matige klasse scoort, daar waar dat in Lembeek ontoereikend is. In Lembeek is het zuurstofgehalte ook maar matig, terwijl het in Negenmanneke goed is.