logo
banner

In de kijker

Vacature lesgever

Coördinatie Zenne-Coordination Senne vzw/asbl zoekt een lesgever M/V/X.
Meer info >

Word gids

Deel je graag een boeiend verhaal en ben je zelf leergierig? Word gids bij Coördinatie Zenne! Contacteer ons >

Blijf op de hoogte

Blijf je graag op de hoogte van onze activiteiten en ontvang je graag de Zennekrant, meld je dan aan voor onze mailinglijst. Inschrijven >

Actualiteit

Zennekrant nr. 33 - Special: Wereldwaterdag | maart 2024

Ontdek de 33ste Zennekrant! Op 22 maart 2024 is het Wereldwaterdag, hét moment om alle facetten van water in de kijker te zetten! Zo ook in het Zennebekken: overal in het afstroomgebied van de rivier worden activiteiten, acties en campagnes georganiseerd in de weken ervóór en erna. In deze Zennekrant ontdek je wat er allemaal te doen valt.

Meer weten >

De Zenne en het kanaal in het hart van Brussel

Dinsdag 26 maart 2024: wij nodigen u van harte uit op de gegidste inhuldigingswandeling van de nieuwe wandelgids ‘De Zenne en het kanaal in het hart van Brussel’. Brussel ontstond op de oevers van de Zenne. Ooit was de rivier aantrekkelijk en visrijk, met op haar oevers een overvloed aan gele lissen. Aan de hand van de straatnamen, gebouwen, monumenten en andere relicten nodigt dit parcours je uit om niet alleen de sporen van de rivier te volgen, maar ook het verhaal van het kanaal en de oude en de nieuwe haven van de stad te ontdekken, en zo een beter inzicht te krijgen in hun ontwikkeling en toekomstperspectieven.

Meer weten > 

Bezoekenreeks 2024: op ontdekking naar de vele facetten van water in Brussel

Van februari tot november 2024 stellen wij je een reeks van 11 gegidste bezoeken en wandelingen voor, waarin we de vele facetten van water in Brussel ontdekken, zoals waterlopen, hemelwater, afvalwater, bronnen, het kanaal, drinkwater, de fauna en flora van natte natuur, en nog heel wat meer! Verschillende organisaties, waterbeheerders en specialisten zullen hun kennis delen over de verschillende thema’s.
Zaterdag 30 maart 2024: geïntegreerd regenwaterbeheer in de stad!

Meer weten >

Hier begint de zee 2024

Ter gelegenheid van de campagne 'HIER BEGINT DE ZEE' 2024 worden er tags aangebracht naast rioolputjes gedurende de maand maart. Maar waarom ‘Hier begint de zee’ in Brussel? Omdat alles wat in de riolering terecht komt, ook via onze waterlopen en het kanaal in zee terecht kan komen!

Meer info en zelf actie ondernemen >

Dit was 2023 voor onze vissen!

Wereldwijd gaat het niet goed met de biodiversiteit in het zoetwatergebied en in de zee. Vissen zijn al sinds de oudheid met mensen verbonden, toch weten we nog relatief weinig van wat er onder water met deze dieren gebeurt. Onder de waterspiegel gaat een verborgen wereld schuil. Hoe zag 2023 eruit voor de soortgroep vissen en de vissenliefhebbers?

Meer weten >

Zennekrant nr. 32 | januari 2024

Ontdek de 32ste Zennekrant! De Zennekrant wil het Zennebekken op een gewestoverschrijdende en integrale manier benaderen, met oog voor de veelheid aan thema's die hiermee verband houden.

Meer weten >

Applicatie BruWater

Ontdek de applicatie BruWater van Leefmilieu Brussel voor het raadplegen van de oppervlakte- en grondwatergegevens van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer weten >

Brussel verdient gezonde waterlopen vol natuur en biodiversiteit!

Dat vragen Canal it up, Coördinatie Zenne en andere organisaties in een open brief aan Minister van Leefmilieu Alain Maron en Minister-President Rudi Vervoort. Het lozen van rioolwater in de Zenne en het kanaal moet stopgezet worden. Het volgende Waterbeheerplan 2022-2027 moet het mogelijk maken in 2027 te voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water. Hiervoor zijn meer ambitie en middelen nodig dan vandaag aan de dag gelegd worden.

Meer weten >

Dossier 'Brusselse bronnen'

Brusselse bronnen hun verdiende plaats teruggeven in ons collectief erfgoed!
Vroeger had elk Brussels dorpje een bron die aan zijn patroonheilige was opgedragen. Vandaag zijn een deel van deze bronnen verdwenen, weinig bekend, of soms zelfs verwaarloosd. In Brussel wil een samenwerkingsproject deze bronnen identificeren en beter bekend maken om zo hun verdiende plaats terug te geven in ons collectief erfgoed.

Meer weten >